Fotowoltaika - jaki koszt?

dawson

Fachowiec
Ja jakieś 3 miesiące temu miałem wycenę prawie 13 kWp na gruncie, falownik 10kW i magazyn GoodWe (15 kWh) na nieco ponad 62k brutto. Jak policzyłem wartość komponentów to koszt robocizny wyszedł dziwnie zbliżony do kwoty dotacji (24-25 tys.). A wydaje mi się, że niektóre elementy liczyłem i tak ze sporym zapasem. Tylko ja mam wrażenie, że firmy starają się wykorzystać do końca fakt, że są dopłaty i koszt montażu jest dość wysoki? Ja rozumiem, wiedza, doświadczenie, za to się płaci, ale z drugiej strony jest to robota na 2-3 dni dla max 3-4 osób, a nie 2-3 tygodnie. Jest w tym trochę racji czy jakiś wewnętrzny skąpiec zaburza mi właściwą percepcję?
Miałem kilka wycen i tak to właśnie wyglądało, 20-25k robocizna.

SylB

Fachowiec
Zawsze można negocjować cenę – to po pierwsze.

Czy zgłaszali się Państwo bezpośrednio do firmy, czy za pośrednictwem tzw. "pośredników"?

Warto o tym wspomnieć, ponieważ pośrednicy często oczekują prowizji od instalatora – zazwyczaj w wysokości od 5 do 15 tysięcy złotych za przekazanie kontaktu co jest patologiczne w tej branży. Taka opłata musi być oczywiście uwzględniona w końcowej cenie.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Co z tymi rachunkami?
W miejscu gdzie mam zainstalowane PV i mały magazyn energii (falownik 3kVA), płacę jakieś 250-300 zł co pół roku. Ale to się zmieni :)
To jest mikroinstalacja na nowych zasadach (Net-billing). Auto ładuję tam parę razy w miesiącu, prawie zawsze w godzinach nocnych (taryfa G12).
Dopiero niedawno zmodernizowałem instalację aby dało się ładować samochód z magazynu energii zamiast z sieci (dodatkowy inwerter), stąd spodziewam się obniżenia rachunków :cool:

Tofik

Zadomawiam się
Słuchajcie, mam pomysła na rozbudowę mojej instalacji PV. Obecnie mam tylko na wschód, chcę rozbudować na południe (3-4 panele) i (4-6 na zachód). Czy macie kogoś z Polski centralnej (Łódź) kto chciałby się podjąć rozbudowy instalacji, ale bez całej "marketingowej otoczki". Nie mam doświadczenie w lataniu po dachach...

kefiras

Hyundai Kona EV 64kWh Smart 2024
Ja mam od teraz rzeczywisty. 6kw PV, magazyn 10kwh, falownik 8kw. W lipcu autokonsumpcja 428kwh, sprzedano 462kwh, pobrano z sieci 135kwh. Rachunek 67PLN. Te pobrane to bodaj deszcz padał kilka dni a auto trzeba było podładować.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ja mam od teraz rzeczywisty. 6kw PV, magazyn 10kwh, falownik 8kw. W lipcu autokonsumpcja 428kwh, sprzedano 462kwh, pobrano z sieci 135kwh. Rachunek 67PLN. Te pobrane to bodaj deszcz padał kilka dni a auto trzeba było podładować.
Ile taka instalacja Cie wyniosla ?
Ta instalacja wyprodukowala w lipcu juz prawie 0,9MWh ?

Młody

Follow the White Rabbit

To ładna produkcja. Ja mam 6,3kWp na zachód i w lipcu przez to, że ciągle leje mam do tej pory jakąś szatańską produkcję.

1000032899.jpg