Parowanie szyb.

Bronek

Pionier e-mobilności
Klima chlodzi podczas osuszania, ale że tak powiem lokalnie , jak kazda klima z włączoną funkcją na osuszanie czy taką chęcią aby to robiła Zimne powietrze jest ogrzewane To taki niuans gdzie jest włączone grzanie i chłodzenie jednoczešnie. Czyli sprężarka dziala jak w osuszaczach - cyklicznie aby jak to czesto widzimy , zostawic małą kalużę wody w garażu pod samochodem, często też budząc niepokøj u wielu.
Idealnie to działało w prostych systemach manualnych.

. Moze być kłopot z taką dwufunkcyjnością w pompie ciepła , ale da sie to ogarnąć .
W normalnym aucie ice włączamy klimę i grzanie silnikiem.
Niestety nie wszystkie klimatyzacje automatyczne na to pozwolą aby bylo to tak sprawne jak w manualnej. Niemniej w wiekszosci tak jest.
Wielu błędnie, moim zdaniem wylącza klimatyzację całkowicie , a nie reguluje tylko temperaturę.To na ogół z ...oszczędności Bez sensu o ile czasem ją włączają.
Syf i malaria idealnie sie rozwija w takiej sporadycznie używanej .
Albo ciagle , albo wcale i tak trzeba czasem dezynfekować, choć ta włączana od Šwięta jest pełna grzyba itp . Nawet "suchego' w postaci zawodników.

Cav

Pionier e-mobilności
Syf i malaria idealnie sie rozwija w takiej sporadycznie używanej .
Ale w takiej używanej tylko sezonowo już nie, tam się syf nie rozwija, bo parownik nie jest zasilany wilgocią przez pół roku.
Natomiast zalecają żeby ją włączać z innego powodu - czynnik chłodzący zawiera też olej, który smaruje klimę, więc dla niej lepiej jak działa.
Ale nie można stać się niewolnikiem rzeczy - to ona jest dla nas, a nie odwrotnie, a osobiście nigdy nie miałem żadnych problemów z klimą w aucie, gdy jej nie używałem zimą.

Cav

Pionier e-mobilności
Osiągnęliśmy consensus jak mniemam..? :)
Generalnie tak.

Tyle że ja nie pytałem o działanie klimy, bo je znam doskonale, jeżdżę autami z klimą od ponad 20 lat.
Również z klimą w autach elektrycznych.

Bardziej chodziło mi o samą przyczynę parowania (które już ustąpiło, więc widać powód był zewnętrzny).

Cav

Pionier e-mobilności
Tak a propos wątku - albo coś u mnie jest nie tak, ale jeżdżę od wtedy na Auto i nie widzę żeby się klima włączała....

Bronek

Pionier e-mobilności
To kwestia konstrukcji klimy, jak jest zimno to może nie mieć możliwości gdy nie ma opcji odparowywania. Nie włącza kompresora i tyle bo zimne bierze układz zewnątrz.
W klimatyzatorach na ogół co jakiś czas dla higieny itp kompresor się odpala ale czy we wszystkich? Niestety księgowi...
W Nissanie i Tesli jest "guzik" AC, spróbuj włączyć klimę nie w trybie auto, a normalnie plus grzanie (jak można?)
Niestety czasem w wyziębionym aucie nic nie pomoże gdy jest wew obieg i wilgoć, trzeba niestety wpuścić smród z zewnątrz.

Np w Mini był auto wew obieg, jak działał? Czy wyczuwał smród i cząsteczki jak dobry oczyszczacz powietrza? Nie wiem.

JareG

Pionier e-mobilności
Tak a propos wątku - albo coś u mnie jest nie tak, ale jeżdżę od wtedy na Auto i nie widzę żeby się klima włączała....
Jak jest zimno to się (przynajmniej u mnie) bardzo rzadko włącza :) Ale zdarzyło sie parę razy (tzn. świeciła się dioda AC na niebiesko)

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
To kwestia konstrukcji klimy, jak jest zimno to może nie mieć możliwości gdy nie ma opcji odparowywania.
Ma opcję odparowania, jest ona włączona, szyby nie parują.
Mówię tylko że nie zaobserwowałem włączenia lampki od klimy.

Wydawało mi się, że na Auto powinna się zapalać co jakiś czas, ale może się mylę.

Cav

Pionier e-mobilności
Jak jest zimno to się (przynajmniej u mnie) bardzo rzadko włącza :) Ale zdarzyło sie parę razy (tzn. świeciła się dioda AC na niebiesko)

Pozdrawiam
Na niebiesko?
To takiego czegoś w ogóle nie widziałem.
Rozumiem, że ręcznie AC nie wciskasz po włączeniu Auto?