Ładowarka do domowego użytku - opinie

consigliero

Pionier e-mobilności
Ładowarkę przenośną lub mobilną można używać, ale wygoda tego rozwiązania jest problematyczna. Dużo łatwiej jest korzystać z wallboxa niż walczyć z kablami w przypadku mobilnej ładowarki. Wiem jak upierdliwe jest to drugie rozwiazanie i dużo bym dał aby móc korzystać ze stałego rozwiązania w którym największym problemem jest jak zwinąć kabel ewentualnie jak powiesić wtyczkę.

Attachments

• IMG_8324.jpg
    IMG_8324.jpg
    752 KB · Liczba wyświetleń: 109
  • IMG_8183 2.jpg
    IMG_8183 2.jpg
    758,1 KB · Liczba wyświetleń: 105

slack

Fachowiec
Na EVSE straty są minimalne, bo to tylko styczniki i trochę elektroniki. Przy wyborze liczy się tylko wygoda i ewentualna awaryjność, może też design (nie dla mnie).
Straty są na ładowarce.

Sfotek

Posiadacz elektryka
Ładowarkę przenośną lub mobilną można używać, ale wygoda tego rozwiązania jest problematyczna. Dużo łatwiej jest korzystać z wallboxa niż walczyć z kablami w przypadku mobilnej ładowarki. Wiem jak upierdliwe jest to drugie rozwiazanie i dużo bym dał aby móc korzystać ze stałego rozwiązania w którym największym problemem jest jak zwinąć kabel ewentualnie jak powiesić wtyczkę.

Majac garaz, nie widze roznicy miedzy EVSE 3faz zamocowanym i wieszakiem do kabla a WallBox. Nawet jest kilka przewag EVSE bo 1) mozna wziac ze soba np w gory. Juz kilku bylo na forum co szukalo EVSE w kurortach. 2) instalacja EVSE jest banalnie prosta mając gniazdo sily

A jak wasze opinie?

slawexxx44

Nowy na Forum
Majac garaz, nie widze roznicy miedzy EVSE 3faz zamocowanym i wieszakiem do kabla a WallBox. Nawet jest kilka przewag EVSE bo 1) mozna wziac ze soba np w gory. Juz kilku bylo na forum co szukalo EVSE w kurortach. 2) instalacja EVSE jest banalnie prosta mając gniazdo sily

A jak wasze opinie?
Właśnie zaczynam mieć podobne wrażenie. W moim przypadku mam garaż, więc mogę spokojnie zwinąć kabel. Zastanawiam się jak bardzo irytujące jest odłączanie kabla za pomocą apki zamiast przycisku przy ładowarce. Nie wiem czy warto dołożyć 800 zł do UMC Gen 1 za 2650 zł czy jednak Zencar jest wystarczająco komfortowy.

Michal

Moderator
Proponuję żebyś na początek podłączył sobie tylko ładowarkę jednofazową dołączaną do auta. Ja nawet mając UMC Gen 1 używałem dołączonej przez prawie 3 miesiące, bo nie chciało mi się dorabiać mufy trójfazowej ;)
Korzystając z niej spróbuj przez tydzień używać przycisku i przez kolejny tydzień otwierać apką albo z wnętrza auta. Nie ma tragedii ale jest to naprawdę wygodne rozwiązanie.
Tutaj płacisz nie tylko za przycisk ale też wygląda ładniej i ma chyba jakieś lepsze zabezpieczenia (tego nie jestem pewny, bo już dawno pogubiłem się w wątku na ten temat :p ).

Ps. Bywają na allegro używki z rozbiktów / "pożaru" za 1600 zł - trzeba tylko zwykle dokupić wtyk trójfazowy i dorobić sobie kilka końcówek.
[edit]
Jest nawet za 1000 z Bydgoszczy:
Zapisz się na powiadomienia w Allegro, bo zdarzają się nie dziadowskie oferty, tylko szybko znikają:

Last edited:

Giaur77

Fachowiec
Zapisz się na powiadomienia w Allegro, bo zdarzają się nie dziadowskie oferty, tylko szybko znikają:
https://allegro.pl/oferta/tesla-s-y-3-x-kabel-ladowarka-3-fazy-1058220-00-e-11539301301
Tę sztukę kupiłem ja 😀.

Polowałem długo... Rzeczywiście nie ma większej różnicy użytkowej pomiędzy wallbox a evse podpiętym do siły. To drugie można zamontować "względnie na stałe" a w razie potrzeby zabrać w podróż.

Szukając evse warto zwrócić uwagę aby był w zestawie wtyk siłowy. Trudno je dostać osobno a jak już jest to się ceni ,(ok 700 PLN)

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Właśnie zaczynam mieć podobne wrażenie. W moim przypadku mam garaż, więc mogę spokojnie zwinąć kabel. Zastanawiam się jak bardzo irytujące jest odłączanie kabla za pomocą apki zamiast przycisku przy ładowarce. Nie wiem czy warto dołożyć 800 zł do UMC Gen 1 za 2650 zł czy jednak Zencar jest wystarczająco komfortowy.

Żeby trochę zamieszać i dodać jeszcze kolejną opcję, to..

Ja mam EVESE JuiceBooster i nie mam przycisku otwierania klapki, za to mam kluczyk którym to odblokowuje wtyczkę oraz otwieram klapkę. Kluczyk koszt 700brutto.

Sfotek

Posiadacz elektryka
Żeby trochę zamieszać i dodać jeszcze kolejną opcję, to..

Ja mam EVESE JuiceBooster i nie mam przycisku otwierania klapki, za to mam kluczyk którym to odblokowuje wtyczkę oraz otwieram klapkę. Kluczyk koszt 700brutto.
Ja za to czytalem ze starsze wersje UMC 1 ( 3 fazy) maja problemy z gubieniem faz…. a sprzet praktycznie nienaprawialny:(