Wniosek o zgodę na wallboxa/siłę - nowela ustawy o elektromobilności

mgapinski

Posiadacz elektryka
Czołem!

Składał ktoś z Was wniosek o wydanie zgody na przyłącze w garażowcu pod budynkiem mieszkalnym po uchwaleniu noweli ustawy o elektromobilności? Prawo weszło w życie, więc powinno być łatwiej. Moja próba w listopadzie zakończyła się odmową i bardzo wiążącym prawnie zakazem parkowania auta na swoim miejscu więc wolałbym się skonsultować z kimś ogarniającym temat...

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie mogą zabronic parkowania samochodu, który jest samochodem wpełni dopuszczonym do ruchu i nie modyfikowanym, zarejestrowanym. ITD, nigdzie nie ma że stanowi jakies zagrożenie ekstra.
Co do Wallboxa, to błąd logistyczny ze względu na Ciemniogród Urzędniczo Obywatelski. Trzeba było wystąpić o przyłacze prądu o mocy X np 3 fazy itd.
A potem... Krok po kroku.

mgapinski

Posiadacz elektryka
Nie mogą zabronic parkowania samochodu, który jest samochodem wpełni dopuszczonym do ruchu i nie modyfikowanym, zarejestrowanym. ITD, nigdzie nie ma że stanowi jakies zagrożenie ekstra.
Co do Wallboxa, to błąd logistyczny ze względu na Ciemniogród Urzędniczo Obywatelski. Trzeba było wystąpić o przyłacze prądu o mocy X np 3 fazy itd.
A potem... Krok po kroku.
Już jestem wyedukowany więc to będzie drugie podejście, będę wnioskował tym razem o gniazdo siłowe, do którego będę wpinali UMC v1

Mateusz

Zadomawiam się
Potwierdzam, ja sam złożyłem wniosek o zwykłe trójfazowe gniazdo w grudniu (Warszawa) i zgoda z zakładu poszła jak z płatka
Cześć,

U mnie dalej idzie jak p[o grudzie, od roku się nie ruszyło a teraz wraz z nową ustawą dalej szukają jak tu utrudnić sprawę.

Podpowiesz jaki był koszt ekspertyzy i projektu? Ewentualnie podzielisz się wzorem wniosku o montaż gniazdka? Już skrzyknęliśmy się z sąsiadami i 10% miejsc postojowych będziemy chcieli "zelektryfikować".

jgal

Posiadacz elektryka
Ekspertyza i projekt jeszcze przede mną. Niestety administracja wspólnoty ma problem ze znalezieniem chętnych firm do wykonania tych rzeczy, firmy zasłaniają się że są zarobieni albo że to "drobnica". Kombinujemy teraz żeby połączyć te zadania z zaplanowaną modernizacją oświetlenia w hali garażowej. Jeśli to się nie uda, to niestety będzie trzeba szukać wykonawców na rynku, co będzie pewnie drogie.