Jak pech to pech - tym razem padło mi ogrzewanie tylnej szyby...

Norbert

Posiadacz elektryka
Ale kona to crossover segmentu B.. na otomoto sa i takie po 180/200k :)
Ale co to ma do rzeczy? :)
Stwierdziłem tylko fakt, że auto 4x tańsze nie ma zepsutych od nowości lamp :) i paru innych rzeczy ;)

Kona to jest bezczelna konwersja ICE na BEV, nie porównuję komfortu jazdy, mocy i pewnych funkcji bo to nie ma sensu - jak już wskazałeś, kompletnie inne auto.
Natomiast na chwilę obecną nie posiada bolączek, które przy tesli występowały już przy minimalnym przebiegu.
Faktem jest, że i Konie mogę wiele zarzucić, ale to z powodu -, że pierwszym EV była tesla i wsiadając do Kony nie potrafię zrozumieć jak można zrobić pewne rzeczy tak beznadziejnie :)
Niebawem poczynię pewną recenzję sfrustrowanego użytkownika Kony ;) ale to za trochę, bo im więcej tym autem jeżdżę, tym moja opinia bardziej łagodnieje w zakresie negatywnych odczuć. Ale jak wspomniałem, pierwsze EV to tesla i wsiadając do każdego EV zapewne będę patrzeć na nie przez pryzmat tesli.

nyknow

Fachowiec
EV, które użytkuję (kupiłem dwa prawie identyczne), dodatkowo, nie ma żadnych problemów, które posiada tesla. Jest 4x tańsze (to dla uwypuklenia faktu, że od tesli można wymagać więcej w zakresie jakości) od tesli, ale lampy led mu nie parują, nawiew działa poprawnie, nic nie stuka, grzechocze... itd. Natomiast ma 30x mniejszy przebieg, więc zobaczymy co będzie się działo za jakiś czas. W zamiarze miałem kupić TM3 - ale jak zobaczyłem, jakie ma serwis podejście do klientów i jak wiele wad (sporych i drobniejszych) mają tesle - to podziękowałem. Bo te wady da się przeżyć jeśli serwis nie daje d...y. Oczywiście Tesli nie odpuszczę, ale nie po to kupuję auto, żeby tracić czas na walkę z idiotami.
Ok rozumiem - dzięki. Ja właśnie jestem w sytuacji ze mam w miarę pewne auto ale przejechałem się tesla w sierpniu i tak o niej myśle aż zamowilem w grudniu ….. Wcześniej założyłem panele itd wiec tutaj mam temat ogarnięty. Teraz jak to czytam to chyba odpuszczę sprzedaż obecnego bo jak trafie jak cooler to jakaś maskara by była

Norbert

Posiadacz elektryka
Ok rozumiem - dzięki. Ja właśnie jestem w sytuacji ze mam w miarę pewne auto ale przejechałem się tesla w sierpniu i tak o niej myśle aż zamowilem w grudniu ….. Wcześniej założyłem panele itd wiec tutaj mam temat ogarnięty. Teraz jak to czytam to chyba odpuszczę sprzedaż obecnego bo jak trafie jak cooler to jakaś maskara by była

Nie można odebrać tesli jednego, jeździ fajnie i ma fajne patenty. Natomiast jeśli ktoś potrafi przymknąć oko na stojącą wodę w lapach (pytanie co na to diagnosta przy przeglądzie) grzechotanie czy niedo....anie serwisu i 100 poprawek w fabryce każdego tygodnia ;) to można śmiało brać teslę. Ja niestety nie potrafię pogodzić się z tym, że leją na klientów za bramą serwisu/salonu gdzie wydają auta. To jest polityka tej firmy, gdzie z góry idzie przykaz, a tylko nieliczne osoby starają się żeby to jakoś wyglądało - tylko czasem nic nie mogą.

PS. Dlatego olałem teslę ciepłym moczem...

nyknow

Fachowiec
Nie można odebrać tesli jednego, jeździ fajnie i ma fajne patenty. Natomiast jeśli ktoś potrafi przymknąć oko na stojącą wodę w lapach (pytanie co na to diagnosta przy przeglądzie) grzechotanie czy niedo....anie serwisu i 100 poprawek w fabryce każdego tygodnia ;) to można śmiało brać teslę. Ja niestety nie potrafię pogodzić się z tym, że leją na klientów za bramą serwisu/salonu gdzie wydają auta. To jest polityka tej firmy, gdzie z góry idzie przykaz, a tylko nieliczne osoby starają się żeby to jakoś wyglądało - tylko czasem nic nie mogą.

PS. Dlatego olałem teslę ciepłym moczem...
Heh dlatego może to nie być dla mnie bo ja generalnie jak coś nie działa to mnie szlag trafia ;) chociaż z wiekiem mniej ;). Ja tez na razie ich olalem bo jak zadzwonili do mnie czy odbieram w marcu to powiedziałem ze jeszcze nie wiem hahahahah i maja zadzwonić za tydzień czy dwa ;) to mój rewanZ za to ze od października nie dodzwoniłem się do nich ani nie odpowiedzieli na żadnego maila (z 3 wysłanych - włącznie z mailem gdzie w tytule jest nr zamowienia). Ahhahahahahahha

cooler

Pionier e-mobilności
Pech ciąg dalszy:
dzis rano zrobiłem update do 2021.44.30.7 i.... Nie mogę się dostać do samochodu z aplikacji... Do update wyłączyłem Sentry mode, po update się połączyłem i było normalnie, ale jak samochód zasnął to już się nie obudził. Dla przypomnienia ostatnio miałem wymieniany komp FSD własnie po takich objawach, długo się nie pocieszyłem. Zdechł.

Last edited:

nyknow

Fachowiec
Pech ciąg dalszy:
dzis rano zrobiłem update do 2021.44.30.7 i.... Nie magę się dostać do samochodu z aplikacji... Do update wyłączyłem Sentry mode, po update się połączyłem i było normalnie, ale jak samochód zasnął to już się nie obudził. Dla przypomnienia ostatnio miałem wymieniany komp FSD własnie po takich objawach, długo się nie pocieszyłem. Zdechł.
Maskara - co się wtedy robi - dzwoniłeś gdzieś ? Chyba są jakieś procedury zeby auto jakoś jednak wybudzić - nie wiem…. kawą oblać ;). Przepraszam za żart ale to nie są nawet jaja tylko nie wiadomo jak to nazwać …. hmmm sam zastanawiam się co bym zrobil w takiej sytuacji - jakiegoś prawnika chyba i ogień …. jeśli serwis się nie poczuwa …. Wiem ze to ciężka droga prawnicza jedynie dla prawnika korzystna ale przecież nawet w grę nie możesz zagrać bo rozumiem ze to auta Cię nie wpuszcza nawet a nawet jeśli tak to nie działa nic ….. dramat. Mam nadzieje mimo wszystko ze naprawia jednak ostatecznie dobrze i będzie jyz potem ok - czego życzę

cooler

Pionier e-mobilności
Czyli podsumowanie od Czerwca:
- Tragiczne spasowanie i gwizdy przy odbiorze, powyłamywane spinki i zatrzaski w fabryce, odstający szklany dach(!), porysowane podwozie jakby ktoś go wózkiem widłowym przepychał poprawione w 3 sesjach w serwisie i to całkiem OK
-Problemy z ładowaniem, ecall, brak wybudzania się a potem brak wszystkich asystentów i kamer - wymiana kompa FSD - 2 wyzyty w sprawie
- Problemy z otwieraniem bagażnika, brak otwierania klapki z przyciśnięcia, nie zamykająca się klapka po ładowaniu (tylko ręcznie) kalibracja tylnych szyb - 2 sesje w sprawie
- Brak ogrzewania tylnej szyby - wymiana szyby w serwisie 1 wizyta + wymiana portu ładowania żeby naprawić problemy jw
* Teraz:
- ponowne problemy z klapką,
- ponowne problemy z kompem i wybudzaniem.
- wariująca temperatura w środku, raz gorąco raz zimno itp. - Też zgłosiłem.
- Bagażnik znowu otwiera się na 3 raty - ale zawsze działa jak chcę nagrać :)

solik

Pionier e-mobilności
Jak czytam takie historie to sie ciesze ze zdecydowalem sie na wynajem z dotacja :) strace tylko 1/4 a w razie problemow niech finansujacy sie z tym pier***

Cos jest z tymi LR, firma z ktora wspolpracuje ma SR+ MIC i LR z 2021 a w LR juz 2 razy naprawa gniazda ladowania, lusterka losowo sie nie skladaja

SRki nie maja zadnych problemow a robia o wiele wieksze przebiegi

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
No zle trafil… ja zrobilem od marca 30kkm i w sumie to tylko teraz raz bylem w serwisie bo mi ogrzewanie wysiadlo. Ale nic nie naprawili tylko stwierdzili ze dolali plynu chlodzacego… sciema na maxa.
Z klapa te mam problem ale gosc mowil ze maja tyle zgloszen ze na wiosne bedzie mobilny jezdzil i wymienial silownik… tyle ze latem dziala klapa bo jest cieplej…
Pozatym jezdzi sie super.