Oszacowanie zasięgu nie jest problemem. Ja mam 4km/1% średnio. Ale nie do tego brnęJa generalnie szacuje zasięg w mojej TM3LR prosto: 30% baterii na 100 km.
Czyli jak wsiadam do auta, które ileś czasu stało i zuzylo pradu to nie istotna jest dla mnie ta wartość.
Widzę 70% znaczy przejadę te 200 km.
A w trakcie jazdy oceniam zużycie z prognozą zasięgu. I wtedy np dostosowuje prędkość.
Wynikiem realnym będzie suma zużycia. A nie to co auto powie. Czyli dokładnie - to co mu podasz z kabla aby wrócić do początkowego SoC. A w opisanej sytuacji to między wskazaniami będzie przepaść.Jeżeli chcesz analizować koszt użytkowania to nie ma znaczenia co auto pokaże na 100km. Liczy się energia dostarczona i jej koszt. A że bierze ją z baterii na parkingu nie ma znaczenia i tak wcześniej brała z kabla np w garażu. Jak zostawisz auto tydzień z wartownikiem i przejedziesz nim później 10 km to uznasz wynik zużycia jako realny w przeliczeniu na 100 km rzeczywistej jazdy?
O to to to, więc po co mam się zastanawiać i szukać ile dostarczyłem, skoro auto może to pokazać ?Jeżeli chcesz analizować koszt użytkowania to nie ma znaczenia co auto pokaże na 100km. Liczy się energia dostarczona i jej koszt.
PS. W skrajnym przypadku wykorzystując 80% ( 100% na 20% SoC) naładowania baterii mogę przejechać 700m z wynikiem -110Wh/kmO to to to, więc po co mam się zastanawiać i szukać ile dostarczyłem, skoro auto może to pokazać ?tylko marketing by ucierpiał.
W istocie - mylisz się - bo kamery biorą energii w mW, a 8 kamer długo pochodziJakbyś takiego wartownika jak w Tesli w ICE zainstalował, planując tygodniowy postój, to musiałbyś agregat/ups podłączyć żeby prąd dostarczyć i doliczyć jego zużycie.
W ICE wyglada to inaczej bo nie można wprost porównać zużycia soku z dinozaurów, do poboru prądu przez komputer na kołach. 😉
Ale to co piszesz ma realne odniesienie do ICE. Jeżeli porównujesz rzeczywistą jazdę, a nie pobór parkingowy.PS. W skrajnym przypadku wykorzystując 80% ( 100% na 20% SoC) naładowania baterii mogę przejechać 700m z wynikiem -110Wh/kmpytanie brzmi - ile auto zużyło energii w cyklu na 100km
Takie smaczki ze świata EV...