PanSzatan

Fachowiec
Jechałem ostatnio z północy Polski na południe i zaplanowałem sobie ładowanie na Ionity koło Kutna.
W związku z tym pomyślałem sobie, że ustawię destynację na SC w Lućmierzu żeby podgrzać baterię a zjadę na Ionity i naładuję. Niestety mój plan nie wypalił. Po podłączeniu kabla, stacja Ionity nie widziała auta a auto stacji i w rezultacie ładowanie nie rozpoczęło się (chwilę szarpałem się z apką, autem i ładowarką na wszelkie możliwe mi sposoby ale to i tak nic nie dało). Wsiadłem do auta i pojechałem na SC Lucmierz. Po drodze przyszła mi do głowy taka myśl: przez cały czas gdy szarpałem sie z Ionity w aucie miałem ustawioną destynację na SC Lucmierz.
I teraz pytanie, czy to mogło być powodem tego, że nie udało mi się uruchomić ładowania na Ionity?

danielm

Pionier e-mobilności
Nie jak podłączasz to podłączasz, plan w nawigacji nie ma na to wpływu. Coś nie zagrało w tym Ionity raczrj
moja jedyna przygoda z Ionity Teslą wyglądała tak że chciałem naładować się 3-50% i porównać krzywą ładowania z Lućmierzem. No i dobiłem do 50%, przerywam ładowanie z apki Ionity a auto ładuje się dalej. Przez kilka minut oglądałem w apce kręcące się kółeczko podczas gdy ładowanie trwało nadal (przypominam 3,50zł za kwh). musiałem przerwać z samochodu :)

PanSzatan

Fachowiec
Kilka dni wcześniej jak ładowałem się pierwszy raz na tym Ionity to za naładowanie 12%-100% zapłaciłem 5zł (aż sprawdziłem ile faktycznie zabrało mi z konta bo w apce nie miałem w historii tego ładowania). Później jeszcze kilka razy się tam ładowałem ale nigdy nie miałem żadnych problemów z naładowaniem. Stąd też moje zdziwienie, że ostatnim razem nie udało mi się rozpocząć ładowania i jedyną różnicą było to że auto cały czas grzało baterie bo było przekonane że jedziemy na SC Lucmierz.

Michal

Moderator
Następnym razem spróbuj przepiąć się na inny słupek - z Ionity podobno często tak jest, że kilka nie działa (tak zeznawał Bjorn w wielu autach).

krzyss

Pionier e-mobilności
Grzanie nie ma nic do tego, ionity ma duzo problemow ze stacjami. Musze przy najbliszej okazji sprobowac bo z kim bym nie gadal albo sie nie naladowal albo jeden slupek uszkodzony.

JareG

Pionier e-mobilności
Następnym razem spróbuj przepiąć się na inny słupek - z Ionity podobno często tak jest, że kilka nie działa (tak zeznawał Bjorn w wielu autach).
Dobrze, że u nas (= w PL) są aż 2 słupki :D

Pozdrawiam

PanSzatan

Fachowiec
Przepinałem się na każdy po kilka razy, autoryzacja płatności przechodziła ale ładowanie nie rozpoczęło się (każdorazowe autoryzowanie płatności blokuje 5zł na karcie - mi łącznie zablokowali 55zł - zwrócili)

Gandalf

Pionier e-mobilności
Przepinałem się na każdy po kilka razy, autoryzacja płatności przechodziła ale ładowanie nie rozpoczęło się (każdorazowe autoryzowanie płatności blokuje 5zł na karcie - mi łącznie zablokowali 55zł - zwrócili)
Podziwiam determinację. Dobrze, że nie 11x 200 😂 jak liderzy na rynku.