Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

kantosPL

IONIQ 5 2025 63kWh
Cześć!

Jestem na starcie swojej drogi posiadania ładowarki do 11kW na miejscu postojowym w hali garażowej wspólnoty mieszkaniowej. Troszkę już tutaj posiedziałem na forum i poczytałem, ale chyba nie znalazłem takiego przypadku. PS. Podziwiam jak niektórzy są wytrwali ;)

Jestem właścicielem lokalu mieszkalnego w bloku wielorodzinnym(> niz 3 lokali). W bloku jest hala garażowa z miejscami postojowymi. Jestem właścicielem miejsca postojowego, które ma swoją księgę wieczystą.

Szkopuł w tym, że każdy właściciel miejsca postojowego w hali garażowej ma udział w samej hali garażowej jako lokal. Jest to 16 współwłaścicieli.

Biorąc pod uwagę jak będzie przebiegać istalacja elektryczna do mojegou punku ładowania EV, to oczywiście będzie przechodzić przez cześć wspólną.

Zarządca wspólnoty wymaga ode mnie zebrania podpisów wszystkich współwłaścicieli hali garażowej czyli inaczej mówiąc osób, które posiadają prawo własności do miejsc postojowych.

Na logikę ma to sens, pytanie czy ustawa o elektromobilności uproszcza tą kwestie.

Pozdrawiam,
Mateusz
Niech zarządca poczyta Ustawę i nie pinkoli głupot

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Podobno są już prowadzone prace nad nowelizacją tej dziurawej Ustawy, i doprecyzowaniem zapisów, tak żeby więcej nie było że zarząd/administracja blokuje cały proces swoim oporem i brakiem podejmowania decyzji.
Może za rok już będzie odrobinę bardziej normalnie ...

To jest tylko mały fragment instalacji elektrycznej w budynku (projektowany i zabezpieczany według najostrzejszych wymagań - sam widziałem) a nie jakiś podziemny CPN - jak chyba niektórym decydentom się wydaje :LOL:

Electro_one

Nowy na Forum
Niestety, to ja się troche wygłupiłem bo okazało się hala garażowa to jest jeden wielki lokal (jedna KW,mam wskazane miejsce postojowe, z którego mogę korzystać tzw. roszczenie opisane w III KW) a deweloper sprzedał nam udziały. Musiałby zebrać podpisy pod zgodą od wszystkich współwłaścicieli.