Internet w garażu podziemnym

piotr_ev

Fachowiec
Hej,
Jak w temacie, czy znacie jakieś rozwiązania jak doprowadzić internet do miejsca w garażu podziemnym?
Poziom garażu -1. Interesuje mnie rozwiązanie przy użyciu modemów 2G/3G/4G ale jak nie mam zasięgu w moim telefonie to chyba takie małe urządzenie modem na kartę sim, się nie nada?
Czy znacie jakieś rozwiązania pasywne? podłączenie anteny? jeśli tak to ktoś podzieliłby się małym tutorialem lub co kupić?

Norbert

Posiadacz elektryka
Hej,
Jak w temacie, czy znacie jakieś rozwiązania jak doprowadzić internet do miejsca w garażu podziemnym?
Poziom garażu -1. Interesuje mnie rozwiązanie przy użyciu modemów 2G/3G/4G ale jak nie mam zasięgu w moim telefonie to chyba takie małe urządzenie modem na kartę sim, się nie nada?
Czy znacie jakieś rozwiązania pasywne? podłączenie anteny? jeśli tak to ktoś podzieliłby się małym tutorialem lub co kupić?
Może coś na zasadzie:

MikroTik wAP LTE kit (RBwAPR-2nD&R11e-LTE)​

Czy urządzenie musi być zainstalowane w jakimś konkretnym miejscu ?
Mikrotik poda Ci sygnał po WiFi, więc jeśli nie jesteś uwiązany do konkretnego miejsca, to może coś tam się uda znaleźć z sygnałem sieci komórkowej na -1 ?
Inne rozwiązanie to antena zewnętrzna i ciągnięcie kabla, rzecz najpewniejsza...
Nie ma tam w budynku opcji przeciągnąć się z jakimś kablem UTP i normalnym internetem ?
Kanały techniczne etc ?

piotr_ev

Fachowiec
Może coś na zasadzie:

MikroTik wAP LTE kit (RBwAPR-2nD&R11e-LTE)​

Czy urządzenie musi być zainstalowane w jakimś konkretnym miejscu ?
Mikrotik poda Ci sygnał po WiFi, więc jeśli nie jesteś uwiązany do konkretnego miejsca, to może coś tam się uda znaleźć z sygnałem sieci komórkowej na -1 ?
Inne rozwiązanie to antena zewnętrzna i ciągnięcie kabla, rzecz najpewniejsza...
Nie ma tam w budynku opcji przeciągnąć się z jakimś kablem UTP i normalnym internetem ?
Kanały techniczne etc ?
Dzięki. Niestety, nie mam możliwości. Jedynie jakiś zestaw combo LTE modem i Access point wifi oraz liczyć że złapie sygnał GSM. Szukam jakiegoś dobrego zestawu z anteną GSM aby mógł odebrać przy moim miejscu postojowym.

vwir

Pionier e-mobilności
Zacznij od sprawdzenia innych operatorów. To, że Ty nie masz zasięgu (na przykład w Plusie) nie oznacza, że nie ma tam sygnału na przykład Orange. Mogą mieć BTSa w innej lokalizacji i lepsze pokrycie. Przejdź w telefonie na ręczny wybór sieci, poczekaj aż skończy się skanowanie i zobacz, czy coś widzisz.

Bronek

Pionier e-mobilności
Mieszkasz nad? Tak, to może ?
Jeśli z operatorami innymi nie wychodzi to?
Router w domu i dalej blisko piwnicy, reepetery wifi w gniazdkach . Po sąsiadach niżej itp? Prądu to nie żre ale można przez chński miernik do gniazdka podłączyć aby widzieli i ich nie bolało
Nawet można ukryć z powerbankiem w cz publicznej?
Mam np Netgara na 5v stosowałem dawniej do drona aby zwiększyć zasieg podglądu

Last edited:

Michal

Moderator
Ewentualnie pogadaj ze wspólnotą czy nie możesz gdzieś w garażu wyprowadzić na zewnątrz anteny - dowolny peszel Ci wystarczy. Możesz to zrobić w każdym miejscu, bo garaż jest prawie pusty więc wifi doleci - potrzebujesz tylko wyjścia na powierzchnię i zasilania. Pobór energii takiego modemu, to pewnie jakieś max 5kWh / miesiąc [źródło] (zasilacz 12V/1A pobiera max 8kWh / mc). Obstawiam, że podczas normalnej pracy znacznie mniej niż połowa tego, więc nie powinni robić problemu - cały budynek używa pewnie 100-1000x więcej.

sd tosia

Posiadacz elektryka
A jeszcze jedno - zasilanie masz pociągnięte ze swojego licznika z mieszkania, czy z osobnego podlicznika? Bo jeśli z tego samego licznika to możesz puścić internet z mieszkania po przewodach elektrycznych (PLC): https://www.tp-link.com/pl/home-networking/powerline/tl-pa4010-kit/
Jak to działa?

Czy to "wpycha" do gniazdka sygnał WiFi i ta sieć WiFi widziana jest w całej sieci elektrycznej po tej samej stronie licznika, można ją wyciągnąć z okablowania drugim urządzonkiem z zestawu w dowolnym innym gniazdku "po tej samej stronie licznika"?

Bronek

Pionier e-mobilności
Masz schemat na stronie. Warunek aby router był na tej samej fazie. A na końcu akurat chyba w tym zestawie trzeba wpiąć nadajnik/reepeter/router wifi? Bo niby piwinien byćcwifi ale tego nie wiem (nie wnikałem)
Pogadaj najlepiej z kims kto zakłada internet, jak sam masz wątpliwości

Tu masz inne z wifi

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Jak to działa?

Czy to "wpycha" do gniazdka sygnał WiFi i ta sieć WiFi widziana jest w całej sieci elektrycznej po tej samej stronie licznika, można ją wyciągnąć z okablowania drugim urządzonkiem z zestawu w dowolnym innym gniazdku "po tej samej stronie licznika"?
Tak. Przy czym to jest szyfrowana transmisja więc nie każdy sobie to "wyciągnie", muszą to być urządzenia sparowane (na przykład - tak jak napisałeś - z jednego zestawu). No i muszą to być gniazdka wpięte do tej samej fazy. Więc jeśli masz instalację trójfazową to musisz poszukać dwóch gniazdek na tej samej fazie.