gim-kg

Pionier e-mobilności
odejmij ubezpieczenie i opony :)
Jeżeli nie masz żadnych zniżek na ubezpieczenie to Ok, choć z drugiej strony mając samochód w wynajmie przez 3 lata to nie zyskujesz zniżek. Wiec teoretycznie po 3 latach nie masz nic. Opony 🤔 przez 60k km zjedziesz jeszcze jeden komplet. No chyba że weźmiesz zimówki to tez wyjdzie na zero.
Reasumując 112000 zł - 15000 (ubezpieczenie) - 4000 (opony) = 93000 zł.
Cena katalogowa wspomnianej TM3 to 210 000 zł - 93000 zł = 117000 zł.
Pytanie… czy cena 117000 zł za 3 letnią krajową TM3 od pierwszego właściciela z przebiegiem do 60k km to dobra cena? I jak długo takie ogłoszenie by „wisiało” w popularnym serwisie motoryzacyjnym.

Serio rozważałem wynajem, ale mi się to jakoś nie kleiło. Dlatego pytam bo może coś źle liczyłem. Dla mnie miało by to sens gdybym nie miał zdolności aby zakupić to auto (gotówka/kredyt/leasing). Oczywiście mowa tu o osobie fizycznej a nie firmie, bo może to ma znaczenie.

wacu

Zadomawiam się
No właśnie, więc 150netto * 36 = 5400 netto, można mieć prawie dwa komplety, a jak dojdzie jakiś serwis to trudno i tak to przykryje ;)

wacu

Zadomawiam się
Co do limitu, no cóż, mieszkam na północy naszego kochanego kraju, nie wyskakuje na weekend do Wenecji z powodu tego, że po drodze bym musiał zrobić przystanek w hotelu i tak, no i jednak nie lubię jeździć 10+h. A jak będę powyżej limitu to olewka, dopłacę, stać mnie na to, natomiast nie wiem czy chcę na zawsze być z elektrykiem, jestem użytkownikiem a nie posiadaczem. Jak mi się spodoba to może następne będzie na właśność, ale na pewno nie to auto :)

turez

Zadomawiam się
Update z dzisiaj
Paczka z 28 stycznia. Mój poprawiony wniosek został klepniety przez BOS. Dalej trzeba czekać na formalne papiery z BOS. W tym tygodniu splyneły umowy dotacji dla wniosków, które zostały zaakceptowane w pierwszej dekadzie grudnia. Także ten.... Trzeba mieć nadzieję, że proces został uruchomiony i następni chętni nie będą czekali dwóch miesięcy pomiędzy klepnieciem wniosku a podpisaniem papierów.

Halczyn

Zadomawiam się
Update z dzisiaj
Paczka z 28 stycznia. Mój poprawiony wniosek został klepniety przez BOS. Dalej trzeba czekać na formalne papiery z BOS. W tym tygodniu splyneły umowy dotacji dla wniosków, które zostały zaakceptowane w pierwszej dekadzie grudnia. Także ten.... Trzeba mieć nadzieję, że proces został uruchomiony i następni chętni nie będą czekali dwóch miesięcy pomiędzy klepnieciem wniosku a podpisaniem papierów.
zakladasz ze finalizacja za 2 mce?

turez

Zadomawiam się
zakladasz ze finalizacja za 2 mce?
W sumie to nie. Liczę na odbiór samochodu do końca marca. Po prostu widzę, że każda procedura rodzi się w bolach i potem jakoś to idzie. Tak jak w naborze gotówkowym dla osób fizycznych pierwsze wnioski składano w lipcu i płatności szły dopiero w grudniu. Teraz jakoś to idzie. Liczę, że tu będzie podobnie. A jak będzie ...