Lane departure avoidance & Collision warning

Boko

Fachowiec
Hey

Tesla China wrzucila ten film i mam pytanie do uzytkownikow w zwiazku z wspomnianym Lane departure avoidance oraz forwared colision warning
Czy funkcja dziala zawsze i jest aktywna czy tylko jak mam wlaczonego autopilota?

Piernik

Posiadacz elektryka
Gość w zeszłym tygodniu opisywał na grupie FB 3/Y sytuacje z dzikiem.
Ale akurat nie zadziałało zupełnie.

Boko

Fachowiec
Tak. Nic spektakularnego.
Nie chodzi mi o spektakularnosc ale o efektywnosc. Bo uznaja to za jedna z wazniejszych funkcji.. samochod monitoruje trase non stop i reaguje o wiele szybciej niz czlowiek. Stad pytam o przyklady sytuacji?

MiKo

Posiadacz elektryka
o ile się nie mylę, można skonfigurować jak wcześnie ostrzega. Osobiście zmieniłem, żeby ostrzegał późno, bo na standardowych ustawieniach potrafił narobić hałasu kiedy ja od sekundy widziałem co się dzieje i panowałem nad sytuacją.

Jak na razie miałem jedną sytuację, kiedy system wykrył niebezpieczeństwo przed jakąkolwiek moją reakcją - wbiegający pies (na długiej smyczy) na przejściu dla pieszych. Auto całe, pies też.

danielm

Pionier e-mobilności
Hey

Tesla China wrzucila ten film i mam pytanie do uzytkownikow w zwiazku z wspomnianym Lane departure avoidance oraz forwared colision warning
Czy funkcja dziala zawsze i jest aktywna czy tylko jak mam wlaczonego autopilota?
FCW działa bardzo fajnie póki mamy radar w samochodach, tesla powoli z niego rezygnuje. wiązka radaru odbija się pod autem przed tobą i jest w stanie wykryć nagłe hamowanie 2-3 auta przed Tobą.

krzyss

Pionier e-mobilności
Pitu pitu, zaden z systemow nie dziala zupelnie bezblednie.
Czasem pozwala Cie uchronic przed zderzeniem. A czasem nie. Tu masz nagranie z mojej kolizji z Jeleniem na autostradzie. System nie zadzialal. Gdyby nie moja reakcja to bym zderzyl sie z jeleniem przy pelnej predkosci.

Najnowsze dyskusje