Zwolnienie z akcyzy

tomwroclaw

Fachowiec
Pytanie odnośnie zwolnienia z akcyzy. Temat wałkowany parę razy ale nie wiem jak to wygląda ostatecznie.

Auto odebrane. Pisemko z TESLI dostałem do zarejestrowania auta (pismo potwierdzające że salon posiada zwolnienie z akcyzy).

Podczas rejestracji w urzędzie możliwa standardowo tylko rejestracja warunkowa. (Wypełnione pismo jak poniżej).

Minął tydzień, twardy dowód do odbioru ale nie mam zwolnienia z akcyzy. Oni to wyślą (Tesla) czy sam mam składać jakiś wniosek do urzędu o wydanie zwolnienia? Ile to mniej więcej trwa? Nie ukrywam że pojechałbym za granicę ale z tymczasowym to raczej średnio.

Attachments

• IMG_20220301_151844.jpg
    IMG_20220301_151844.jpg
    3,3 MB · Liczba wyświetleń: 229

krzyss

Pionier e-mobilności
Miekki dowod ma termin waznosci i tu moze byc problem.
O pismo musisz prosic tesle, ale jesli masz vin auta i konto na Zefir to sam mozesz to sobie wydrukowac.
Jak nie masz konta a podasz mi vin na priv to moge sprawdzic czy auto jest zgloszone.

LukMC

Nowy na Forum
Pytanie odnośnie zwolnienia z akcyzy. Temat wałkowany parę razy ale nie wiem jak to wygląda ostatecznie.

Auto odebrane. Pisemko z TESLI dostałem do zarejestrowania auta (pismo potwierdzające że salon posiada zwolnienie z akcyzy).

Podczas rejestracji w urzędzie możliwa standardowo tylko rejestracja warunkowa. (Wypełnione pismo jak poniżej).

Minął tydzień, twardy dowód do odbioru ale nie mam zwolnienia z akcyzy. Oni to wyślą (Tesla) czy sam mam składać jakiś wniosek do urzędu o wydanie zwolnienia? Ile to mniej więcej trwa? Nie ukrywam że pojechałbym za granicę ale z tymczasowym to raczej średnio.
Miałem to samo we Wrocławiu - na razie dowód mam do połowy kwietnia - ale pytanie co dalej? Kontaktowałeś się z Teslą? Coś odpisali?

Pozdrawiam,
Łukasz

tomwroclaw

Fachowiec
Miałem to samo we Wrocławiu - na razie dowód mam do połowy kwietnia - ale pytanie co dalej? Kontaktowałeś się z Teslą? Coś odpisali?

Pozdrawiam,
Łukasz
Minął miesiąc. Dowód tymczasowy się skończył. Od TESLI cisza. Jestem w Warszawie i jutro tam jadę odebrać Wallboxa to od razu będę ich męczył.

3skowy

Zadomawiam się
Minął miesiąc. Dowód tymczasowy się skończył. Od TESLI cisza. Jestem w Warszawie i jutro tam jadę odebrać Wallboxa to od razu będę ich męczył.
Dowód się nie skończył bo ze względu na pandemię są ważne do końca tego stanu. Chyba, że coś się ostatnio zmieniło?

domingo

Fachowiec
Nie czekajcie na Teslę.
Odebrałem samochód 2. grudnia i też czekałem grzecznie na maila od nich i to nic nie daje, napisałem pod: mjarzynski [at]tesla.com 21. stycznia z zapytaniem co z tą akcyzą i dostałem odpowiedź z załącznikiem prawie od razu, z datą wystawienia dokumentu zwolnienia z akcyzy 9 grudnia (!)
Co ciekawe ten pan od maila nie zajmował się moim zamówieniem w żadnym momencie, a pisałem do Pani jpieczulis 29. grudnia i zero odpowiedzi.

Giaur77

Fachowiec
Potwierdzam - trzeba motywować Tesla do działania mailami i telefonami. Wydział Komunikacji UMW nie wyda twardego dowodu na podstawie pisma Tesla, a tylko po przedłożeniu zaświadczenia z US.

Z "nieważnym" miękkim dowiem można jeździć, bo jego ważność jest przedłużona że względu na pandemię, ale za granicę się nie wyjdzie...