Zwolnienie z akcyzy

tomwroclaw

Fachowiec
Dowód się nie skończył bo ze względu na pandemię są ważne do końca tego stanu. Chyba, że coś się ostatnio zmieniło?
Nie wiem. Odwiedziłem ich dzisiaj. Twierdzili że nie ma i wyślą mailem. Wkurzyłem się i w ciągu 5 minut zwolnienie się znalazło. Odebrałem :)

ml000

Zadomawiam się
Ja we Wrocławiu zarejestrowałem na podstawie oświadczenia o zwolnieniu z akcyzy i odebrałem twardy dowód bez żadnych problemów ;)

tomwroclaw

Fachowiec
Ja we Wrocławiu zarejestrowałem na podstawie oświadczenia o zwolnieniu z akcyzy i odebrałem twardy dowód bez żadnych problemów ;)
No widzisz. Mi dali warunkowo. Choć dzisiaj ten sam facet uznał że to jest absurd i jakbym przyszedł to by mi wydał choć prawnie nie może.

pmlody

Pionier e-mobilności
Moze…. Inne UW wydaja:)
Problemem jak zawsze w PL jest to, że urzędnik sobie sam decyduje jak interpretować przepisy i nie ponosi za to odpowiedzialności.

Bronek

Pionier e-mobilności
Jak ja rejestrowałem w 2018 i w 2019, to myslałem, ze te durne prawo wynika z inercji ustawodawczej. Bo z mocy Ustaw EV są zwolnione z akcyzy.
Wydawało sie tak, nawet urzednikom WK. Mówili, że homologacja winna wystarczyc, jak gdyby przepraszajac za zamieszanie ( uzyłem wtedy Senatora aby przyuspieszyć)
Ale nie!
Mamy 3 Prawa podatkowe, to mozemy miec dwa prawa Celne.

Sfotek

Posiadacz elektryka
Problemem jak zawsze w PL jest to, że urzędnik sobie sam decyduje jak interpretować przepisy i nie ponosi za to odpowiedzialności.
Warto w takim razie poznać na jakiej podstawie i mieć intepretacje - raz na dobrze załatwi to temat. Jest na forum jakis miłośnik paragrafów?

w UKL na stronie jest taka informacja...

1648197738520.png

Sfotek

Posiadacz elektryka
Warto w takim razie poznać na jakiej podstawie i mieć intepretacje - raz na dobrze załatwi to temat. Jest na forum jakis miłośnik paragrafów?

w UKL na stronie jest taka informacja...

View attachment 4677
a tutaj masz z UKWrocław.

• dokument potwierdzający zapłatę akcyzy na terytorium kraju albo dokument potwierdzający brak obowiązku zapłaty akcyzy na terytorium kraju albo zaświadczenie zwalniające od akcyzy w rozumieniu przepisów o podatku akcyzowym, jeżeli samochód osobowy lub pojazd rodzaju „samochodowy inny”, podrodzaj „czterokołowiec” (kategoria homologacyjna L7e) lub podrodzaj „czterokołwoiec lekki” (kategoria homologacyjna L6e) został sprowadzony z terytorium państwa członkowskiego Unii Europejskiej i jest rejestrowany po raz pierwszy.
    Uwaga!
    W przypadku nabycia samochodu osobowego lub pojazdu, o których mowa wyżej od wyspecjalizowanego salonu sprzedaży, w rozumieniu przepisów o podatku akcyzowym, dokument potwierdzający zapłatę akcyzy na terytorium kraju może być zastąpiony oświadczeniem wyspecjalizowanego salonu sprzedaży, że posiada oryginał lub kopię dokumentu potwierdzającego zapłatę akcyzy na terytorium kraju od tego samochodu osobowego lub pojazdu;

JareG

Pionier e-mobilności
Ale nie!
Mamy 3 Prawa podatkowe, to mozemy miec dwa prawa Celne.
Mamy tyle praw, ile jest na ich temat urzędniczej interpretacji.. rzekłbym, że czasami to zmierza do nieskończoności

Pozdrawiam

LukMC

Nowy na Forum
No widzisz. Mi dali warunkowo. Choć dzisiaj ten sam facet uznał że to jest absurd i jakbym przyszedł to by mi wydał choć prawnie nie może.
Prośba, czy mógłbyś wrzucić jak wygląda to zaświadczenie które dostałeś przy odbiorze wallboxa, ewentualnie info czym się różni od mojego

Attachments

• oswiadczenie o zwolnieniu z akcyzy no vin.jpg
    oswiadczenie o zwolnieniu z akcyzy no vin.jpg
    442,9 KB · Liczba wyświetleń: 68

Najnowsze dyskusje