slaveq

Pionier e-mobilności
Wracając do tematu. Wiesz, co ja bym wolał jako klient? Hermetyczne gniazdko 3f 16A i 1f 16A i tyle. Evse sam sobie przywiozę. Ale niech mnie nie kasują za prąd. Wiesz o co mi chodzi, prawda? W takim pensjonacie ile mogą kasować za 1kWh AC? Może z 1pln, nie więcej. Oni za 1kWh zapłacą 0,70pln, czyli mają zysk na poziomie 0,30pln za 1kWh. Jeden klient średnio łyknie pewnie tak z 50kWh. Czyli zysk na jednym kliencie elektryka to 15pln. Kupując wallboxa za 5tys musieliby obsłużyć 300 klientów elektryków, żeby w ogóle wyjść na zero. To zajmie z 5 lat, jak nie więcej. Jeśli tesla destination charger nie wypali to ja bym dał zwykłe gniazdko 1f i 3f i niech się każdy klient ładuje ile chce.
Wiesz co ja też, ale myślę, że w tym przypadku właściciele mają chyba tez w planie sami kupić EV albo ładować hybrydę plug-in (którą już mają). Zapytam jeszcze dokładnie czy to dla nich ma sens.

Cav

Pionier e-mobilności
Wracając do tematu. Wiesz, co ja bym wolał jako klient? Hermetyczne gniazdko 3f 16A i 1f 16A i tyle. Evse sam sobie przywiozę. Ale niech mnie nie kasują za prąd. Wiesz o co mi chodzi, prawda? W takim pensjonacie ile mogą kasować za 1kWh AC?
Widziałem stawki 100 zł za ładowanie lub 2,5 zł za kWh.....

vwir

Pionier e-mobilności
Nawet przy stawce 100/ładowanie - ile można mieć klientów z elektrykiem rocznie? Do tego takich, którzy tyle zapłacą za ładowanie? Inwestycja w wallboxa i tak się będzie zwracała przez kilka lat.

Cav

Pionier e-mobilności
Nawet przy stawce 100/ładowanie - ile można mieć klientów z elektrykiem rocznie? Do tego takich, którzy tyle zapłacą za ładowanie?
Pewnie ani jednego.
Zwłaszcza że to była cena za gniazdko 230V....
Inwestycja w wallboxa i tak się będzie zwracała przez kilka lat.
No chyba że jednak lokalizacja taka sobie i będzie to wabik, żeby jednak ktoś wynajął....

vwir

Pionier e-mobilności
Wtedy wabik w postaci wallboxa za 100/ładowanie jest w czymkolwiek lepszy niż wabik w postaci darmowego gniazdka 3f i 1f? Nie sądzę. Bo o takiej różnicy piszemy.

Cav

Pionier e-mobilności
Oczywiście że nie.
Ale nie rozumiesz co piszę.
Chodziło o to, że jako zysku z POSIADANIA wallboxa nie można liczyć tylko zysku ze sprzedaży prądu z niego.
A inne ciężej policzyć, reklama, sprzedane pokoje - nie wiesz ile z nich będzie związane z wallboxem.

Bronek

Pionier e-mobilności
To jak tv w pokoju. Kiedyś podawano jako wabik, teraz to standard itd.
Znam temat z drugiej strony i tak jak pisałem moi.. chcieli być na liście Tesli z przyczyn wizerunkowych ale ich olano. To nie warte jest to czasu drążenia obecnie , bo zyski i tak są.

Dla pytających o ładowanie są gniazda siły.

To się zmieni w sposób naturalny, tylko trzeba czasu.
W pewnej części, też zależy od mentalności i wiedzy.
Temat podobny jak z wodą dla kamperow na kempingach.
Nie kumatemu zarządcy wydaje się, że 50 litrów H2O lub 50 kW prądu kosztuje krocie i do tego może jest jakiś haczyk?
Plus życzliwość, to niekoniecznie cecha ogólnoludzka.

vwir

Pionier e-mobilności
Oczywiście że nie.
Ale nie rozumiesz co piszę.
Chodziło o to, że jako zysku z POSIADANIA wallboxa nie można liczyć tylko zysku ze sprzedaży prądu z niego.
A inne ciężej policzyć, reklama, sprzedane pokoje - nie wiesz ile z nich będzie związane z wallboxem.
To Ty nie rozumiesz. Piszemy nie o różnicy wallbox lub nic. Piszemy o różnicy płatny wallbox lub darmowe gniazdko. Bo posiadacze ponsjonatu już wiedzą, że chcą udostępnić ładowanie. Teraz wybieramy optymalną formę.

krzyss

Pionier e-mobilności
Wracając do tematu. Wiesz, co ja bym wolał jako klient? Hermetyczne gniazdko 3f 16A i 1f 16A i tyle. Evse sam sobie przywiozę. Ale niech mnie nie kasują za prąd. Wiesz o co mi chodzi, prawda? W takim pensjonacie ile mogą kasować za 1kWh AC? Może z 1pln, nie więcej. Oni za 1kWh zapłacą 0,70pln, czyli mają zysk na poziomie 0,30pln za 1kWh. Jeden klient średnio łyknie pewnie tak z 50kWh. Czyli zysk na jednym kliencie elektryka to 15pln. Kupując wallboxa za 5tys musieliby obsłużyć 300 klientów elektryków, żeby w ogóle wyjść na zero. To zajmie z 5 lat, jak nie więcej. Jeśli tesla destination charger nie wypali to ja bym dał zwykłe gniazdko 1f i 3f i niech się każdy klient ładuje ile chce.
W taryfie C bo taka pewnie ma pensjonat cena za 1kWh moze siegac i 1,2-1,5…
Tylko naprawde duzi odbiorcy co placa za prad po 50kzl miesiecznie maja taniej…