Serwis po 15.000 km

JareG

Pionier e-mobilności
.. bo mi zaraz tyle w oczojebie stuknie.
Jakiś czas temu (czyli ~1500km wstecz) auto wyświetliło mi stosowny komunikat. A ja sobie dalej jeździłem, bo przecież do 15kkm to jeszcze sporo zostało :D
Dziś podjechałem do ASO KIA w Toruniu, coby zasięgnąć języka. Termin za tydzień, koszt 221 zł (potem, jak zacząłem drążyć to się okazało, że jednak będzie więcej czyli ~330 zł). Dzwonię do ASO w którym kupiłem oczojeba - termin na jutro (super jak dla mnie).. koszt 650 zł. I podobnież jest to cena ogólnokrajowa 🤣 Dzwonię zatem do ASO Toruń i drążę temat.. skąd taka różnica. Wyszło, że jednak nie będzie 221 zeta tylko o 100 więcej, ale nadal to połowa z w/w 650 zł. Ta różnica wynika chyba z kosztu roboczogodziny: w Łodzi >600 zł, w Toruniu >300 zeta 😱 Kurde, nie wiedziałem że KIA ma teraz TAKIE stawki za robotę.. muszę się zapytać w Mercedesie, ile teraz u nich biorą :D
A, i okazało się, że jeśli przekroczę te 15000 km to będę musiał pisać pisma do KIA, żeby mi dalej dawali gwarancję.. mogą się zgodzić, ale NIE MUSZĄ. A mi zostało ~600km a miałem plany wyjazdowe. Gdybym dziś przypadkowo w sumie nie wjechał na serwis, to jeździłbym sobie radośnie dalej.. 😂

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
.. bo mi zaraz tyle w oczojebie stuknie.
Jakiś czas temu (czyli ~1500km wstecz) auto wyświetliło mi stosowny komunikat. A ja sobie dalej jeździłem, bo przecież do 15kkm to jeszcze sporo zostało :D
Dziś podjechałem do ASO KIA w Toruniu, coby zasięgnąć języka. Termin za tydzień, koszt 221 zł (potem, jak zacząłem drążyć to się okazało, że jednak będzie więcej czyli ~330 zł). Dzwonię do ASO w którym kupiłem oczojeba - termin na jutro (super jak dla mnie).. koszt 650 zł. I podobnież jest to cena ogólnokrajowa 🤣 Dzwonię zatem do ASO Toruń i drążę temat.. skąd taka różnica. Wyszło, że jednak nie będzie 221 zeta tylko o 100 więcej, ale nadal to połowa z w/w 650 zł. Ta różnica wynika chyba z kosztu roboczogodziny: w Łodzi >600 zł, w Toruniu >300 zeta
Podzwoń jeszcze po innych, mnie się czasem udawało znaleźć za 300 zł pełny serwis diesla.....
I koniecznie dawaj znać ile gdzie chcą, bo u mnie niedługo 10 tys pyknie...
A za 300 stówki to i do Torunia mogę się przejechać.

JareG

Pionier e-mobilności
A za 300 stówki to i do Torunia mogę się przejechać.
Człek z ASO Łódź mówił, że wszyscy powinni mieć identyczne koszta roboczogodziny.. więc pewnie za jakiś czas Toruń też pójdzie do góry :D
.. ale z kolei ten z Torunia wspominając o koszcie roboczogodziny mówił, że mają jeden z tych wyższych, bo jest tylko jedno ASO Kia w Toruniu (=zero konkurencji). Pytałem się parę razy czy nie będzie tak, że przyjadę na przegląd za ten tydzień, a tam cena z Łodzi - zarzekali się, że cena będzie jaką mi podali (czyli trochę ponad 300 zeta) :D

Pozdrawiam

Slawoos

Zadomawiam się
A i jeszcze pamiętaj że kolejny serwis nie masz na 30 000 tylko na 15 000 liczone od przebiegu co do kilometra na obecnym przeglądzie. Czyli np masz się pojawić na kolejny serwis przy 29750. Jak przekroczysz nawet o kilometr (ale mimo wszystko przed 30 000) to żegnaj gwarancjo. 😕

lookash_c

Pionier e-mobilności
I jeśli dobrze pamiętam, to owe ograniczenie dotyczące przekraczania przebiegu dotyczy wszystkich aut KIA, nie tylko elektrycznych.

Slawoos

Zadomawiam się
W tym układzie te dumne 7 lat gwarancji powinno mieć * na końcu (* - o ile nie spóźnisz się przez 7 lat ani raz na przegląd nawet o kilometr)

JareG

Pionier e-mobilności
W tym układzie te dumne 7 lat gwarancji powinno mieć * na końcu (* - o ile nie spóźnisz się przez 7 lat ani raz na przegląd nawet o kilometr)
Albo o jeden dzień, bo tu także funkcjonuje ta zasada. A kiedyś było można 'przekroczyć' przebieg o 1000km albo o 30 dni.. i chyba było za dobrze, bo dziś jest polityka zero-przekroczeniowa :D

A tak a propos: niedawno tu na forum widziałem posta, w którym ktoś pisał o odbiorze e-Niro bodajże, które od maja zeszłego roku stoi na placu u dealera i czeka.. więc chwilę po odbiorze szczęśliwy właściciel będzie mógł jechać na przegląd, bo minie rok.. 🤢

Pozdrawiam

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Co oni właściwie chcą robić z tymi Waszymi samochodami po roku? W mach-e mam wpisaną kontrolę płynu hamulcowego po 2 latach i tak byłem zniesmaczony, że coś takiego wymyślili. Po roku to kompletnie nie wiem co można robić w elektryku. Filtr kabinowy wymienić?

mmm

Fachowiec
Spytałem o to przy kupnie i dostałem "szczerą" odpowiedź - delearzy się zgadali, że na elektrykach się nie zarabia, więc muszą nasz doić na "utrzymaniu gwarancji". Gdyby mnie wtedy było stać to po tym tekście bym wyszedł i zamówił Teslę.

consigliero

Pionier e-mobilności
U nas w aucie widnieje informacja, do serwisu pozostało 339 dni. Auto z 20.10.2020, dla mnie chyba tylko kwestia płynu hamulcowego wchodzi w grę po tym czasookresie