Odstąpię najem Hyundai Kona Electric 64 kWh Platinum 2020

Pike

Zadomawiam się
Mam do oddania najem długoterminowy (do marca 2023) elektrycznego Hyundaia Kona. Plusem jest to, iż po zakończeniu najmu można wykupić auto.

Opłata miesięczna: 3623,92 zł brutto
Odstępnego brak, więc jedynym kosztem jest cesja umowy

Auto jest w maksymalnym wyposażeniu oraz dodatkowo:
  • Lakier perłowy (JATOPERL) - a dokładniej to srebrny ;)
  • Pakiet Skóra (JATOLEATHER)
Arval zapewnia:
  • ubezpieczenie OC
  • ubezpieczenie AC
  • NNW
  • obsługa serwisowa
  • opony zimowe oraz letnie
  • sam. zastępczy (>24h) w tym samym segmencie
  • Assistance rozszerzony - EU
Data pierwszej rejestracji: 2020-09-30
Aktualny przebieg: 11760 km

W razie potrzeby mogę podesłać więcej zdjęć. Auto aktualnie jest w Suchym Lesie koło Poznania, więc jeśli ktoś jest zainteresowany obejrzeniem to zapraszam :)

IMG_20220329_161813.jpg

abes99

Posiadacz elektryka
A kwotę wykupu masz już z góry ustaloną czy na podstawie wyceny rynkowej po zakończeniu najmu? Jeśli są znane całkowite koszty (rata najmu + koszt wykupu) to podaj na forum, wstępnie mógłbym być zainteresowany ;)

Cav

Pionier e-mobilności
Poważnie chciałbyś nabyć 2 letni samochód za cenę nowego?
Nie lepiej w takim przypadku wziąć nowy?
Rata wyjdzie taka sama.
Albo i niższa.

Zawsze bawili mnie sprzedający leasingi, którzy całą utratę wartości przez okres w którym użytkowali auto (czyli największą jaką kiedykolwiek dozna), oraz cały koszt leasingu, chcieliby przerzucić na drugiego właściciela.

BTW: koledzy chyba takich rat za wynajem to nawet na Teslę nie mają .;-)
Solik, nie płacisz przypadek nieco ponad 2 tys?

abes99

Posiadacz elektryka
Dlatego pytam, czy ma kwotę wykupu określoną z góry ;) Jakby sumaryczne opłaty były atrakcyjne to do rozważenia. Na początku roku przeszła mi koło nosa cesja leasingu eCorsy za 90k (sumarycznie) co było IMHO niezłą ofertą patrząc na to co się dzieje na rynku. Poluję na niedrogiego elektryka jakby się trafiła dobra oferta...

Cav

Pionier e-mobilności
Nie będzie atrakcyjna, to nie leasing.
Arval odsprzedaje auta za większą kwotę niż ich wartość rynkowa.
Jak oszacujesz wartość takiej 3 letniej (za rok będzie tyle miała) Kony, to pewno wyjdzie im ponad 100 tys.
Dolicz do tego opłaty przez ten rok, 40 tys.
Razem ponad 140 tys za 2 letnią używkę.
A do tego to Ty masz jeszcze zapłacić za cesję....

abes99

Posiadacz elektryka
Dlatego pytam, wiem jak Arval standardowo wycenia, ale może to inny przypadek ;)
Za mało danych żeby ocenić ofertę...

Pike

Zadomawiam się
Taką informację uzyskałem od Arval:
"W celu uzyskania wyceny odkupu proszę o wypełnienie formularza dostępnego pod linkiem: https://www.arval.pl/o-arval/samochody-poleasingowe/odkup-samochodu (www.arval.pl -> Dla kierowców -> Odkup samochodu)
nie wcześniej niż 30 dni ale nie później niż 2 tygodnie przed zakończeniem kontraktu. Aby oszacować cenę auta niezbędny będzie aktualny przebieg, składa się on na wartość pojazdu. Oferta wykupu zostanie przedstawiona w ciągu 4 dni roboczych."

Wnioskuję z tej odpowiedzi, że nie będzie tak kolorowo jak przedstawiali to handlowcy. W związku z tym oferta jest bardziej dla osób, które chcą przez rok przetestować auto.

Cav

Pionier e-mobilności
Trochę drogi ten test.
Pomyśl o współfinansowaniu części raty, albo o odstępnym ujemnym, jeśli masz sytuację że MUSISZ to oddać.
W końcu to Ty jeździłeś nowym autem i to Ty powinieneś zapłacić za utratę jego wartości przez pierwszy rok czy dwa.

Pike

Zadomawiam się
Auta bym nie oddawał, bo jest rewelacyjne, ale (bez wchodzenia w szczegóły) "spadło na mnie" inne (na szczęście również elektryczne), więc muszę się jednego jakoś pozbyć. W razie jakby ktoś był zainteresowany, to możemy negocjować odstępne ujemne.