Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

p0li

Pionier e-mobilności
jak ktos dowie sie o cenie to prosze podac (moze byc na priv) jak bedzie sensownie wycenipone to moze tez sie skusze? a moze jak sie zbierze tu wiecej chetnych to jakis grupowwy rabacik bedzie?

Cav

Pionier e-mobilności
Jeśli chcesz tylko sterownik, to jest to więcej niż sensownie wycenione.
Na poziomie używanego evse 16A.

Niestety, to nie dla mnie, bo osobiście szukam evse a nie tylko sterownika.
Napisz na maila z podanej strony.

marekcz1

Nowy na Forum
jak ktos dowie sie o cenie to prosze podac (moze byc na priv) jak bedzie sensownie wycenipone to moze tez sie skusze? a moze jak sie zbierze tu wiecej chetnych to jakis grupowwy rabacik bedzie?
Ja mój kontroler zakupiłem na znanym portalu aukcyjnym za 399zł. Niestety aby dokonać zakupu trzeba mieć konto firmowe, co dla mnie było utrudnieniem. Udało mi się jednak znaleźć kogoś z takim kontem, kto dokonał zakupu dla mnie.

eldawido

Zadomawiam się
Ten kontroler PSP EVSE za 399 PLN ma fajne funkcje.
Podoba mi się boost do jednorazowego maksymalnego przyspieszenie ładowania. Normalnie ładuję z troską o aku ale jak czasem potrzebuje szybko to klik i już jest szybko.
Brakuje tylko jakiegoś dedykowanego systemu do pomiaru prądu upływu DC. Niestety wyłączniki różnicowo prądowe typu B (a taki musi być) sa na tyle drogie, że ekonomiczny sens robienia samemu wallboxa jest wątpliwy.
Bałbym się również wsparcia dot. produktu w dłuższym okresie. Tu openevse jest chyba lepszy.

Lisciasty

Zadomawiam się
Ale że ładowanie z mocą 11kW jakoś szkodzi aku? Pierwsze słyszę :>
Różnicówka typu B musi być jak masz stację dostępną publicznie. Jak dla siebie to musu nie ma. Ale tak czy siak różnicówki już tanieją, za 700 zł idzie dostać więc tragedii nie ma.

eldawido

Zadomawiam się
To zdrowie Twoje i Twoich bliskich - sam se zdecyduj jakie chcesz zabezpieczenia.
Ale faktycznie najtańsze chińskie modułowe typu B kosztują nawet 600 PLN. Wolałbym tego u siebie jednak nie testować.

J123

Zadomawiam się
Najciekawsze jest to że te "markowe" RCCB typu B to ten sam chińczyk tylko w przebraniu i dużo droższy.
Aparatura modułowa bezpieczeństwa jest często weryfikowana przez organy nadzoru rynku tak wiec jeżeli dany produkt ma dokumentację i deklarację zgodności wystawioną przez firmę z UE to jest dość wiarygodny. Zawsze można zawezwać elektryka z miernikiem aby zweryfikować skuteczność róźnicówki. Jeżeli będzie nie skuteczna to zawiadomić nadzór - w ten sposób odsiejemy oszustów.

vwir

Pionier e-mobilności
Obawiam się, że kupując elementy bezpośrednio u naszych dalekowschodnich braci to raczej mało który będzie miał deklarację zgodności UE.

Lisciasty

Zadomawiam się
Zwykłe różnicówki też były potwornie drogie jak zaczęły wchodzić na rynek, kwestia czasu i będzie to w sensownej cenie. Markowe różnicówki typu B po 2-3 tysiące to nieporozumienie. Różnicówka typu A też ma szansę wykryć prąd DC, ale wiadomo że B lepsza.

J123

Zadomawiam się
Zwykłe różnicówki też były potwornie drogie jak zaczęły wchodzić na rynek, kwestia czasu i będzie to w sensownej cenie. Markowe różnicówki typu B po 2-3 tysiące to nieporozumienie. Różnicówka typu A też ma szansę wykryć prąd DC, ale wiadomo że B lepsza.
Norma gwarantuje maksymalny prąd oślepienia dla RCCB typ A 6mADC, dla typ F 10mADC. Jeżeli te wartości zostaną przekroczone to obwód magnetyczny może ulec nasyceniu i różnicówka nie za działa. Jeżeli planuje się powyżej 1 punktu EVSE na danym obwodzie zasilającym to A/F odpada. Najlepszym rozwiązaniem jest typ B na zasilaniu obwodu EVSE w rozdzielnicy głównej.

Last edited: