Smart EQ jako... elektryczny koszyk na zakupy ;)

abes99

Posiadacz elektryka
Od dłuższego czasu przyglądam się elektrykom i rozważam różne modele. W ostatnich rozważaniach pojawił się Smart jako drugie auto w rodzinie. Jazda typowo miejska i dojazdy 2x w tygodniu do roboty (2x30km). Ładowany pod domem w taryfie nocnej. Cenowo wychodzi ok. 60k za 2-3 latka. Kiedyś pewnie można było za tyle Leafa kupić ale teraz nie ma w czym wybierać. Żonie się podoba, a to ona będzie głównym użytkownikiem :p

Dział Smarta niestety pusty, więc pytam tutaj o opinie na temat samego auta jak i sensu takiego zakupu. Zastąpiłby 10 letnie Clio, palące ok. 8,5l/100km przy takim użytkowaniu i rocznie robiące niecałe 10kkm)...

abes99

Posiadacz elektryka
A jakas szersza opinia co na plus, co na minus?
To było takie szybkie zapoznanie przed zamknięciem salonu, dosłownie 20 minut jazdy próbnej (miasto + ekspresówka) i chwila w aucie. Prowadziła żona, ale jak była sceptykiem takiego pomysłu (w sensie BEV) to chyba się jej spodobało. Ja siedziałem na tylnej kanapie za dość rosłym sprzedawcą i dałem radę przy 182cm wzrostu, ale w maluchu się też mieściłem więc awaryjnie nie jest źle :D. Wykonanie całkiem fajne, wrażenie z wnętrza chyba nawet lepsze niż w Zoe (jakiś rok temu odbyłem podobną krótką jazdę testową). Wiadomo, to nie premium, ale dość poprawnie, choć za dużo nie macałem. Wszystko co potrzebne jest w wersji Action + pakiet zimowy + Radio. Jedyne czego tak na szybko brak to skórzanej kierownicy (najwyżej pójdzie do obszycia) i kamery cofania czy czujników z tyłu (których się ponoć nawet nie da domówić przez braki w fabryce, a dokładane w serwisie nie będą podpięte pod deskę rozdzielczą tylko jakiś dodatkowy pasek świetlny - pewnie najtańszy chińczyk). Ale auto małe, a aktualne Clio jest większe i jeszcze bardziej gołe (w wyposażeniu) a jeździ, więc ogólnie na plus ;)
Czas oczekiwania tak do 6 miesięcy, choć ponoć fabryka ostatnio przyspieszyła. Zapowiada się ciekawie i być może kupimy, muszę tylko kalkulacje finansowe przestawić :p

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
Zaloze sie ze ta tania wersja nie ma 11kW AC a handlowiec sciemnia.
Nie dam ręki uciąć, ale wygląda na to, że ma 11kW AC. Poniżej fragment z danych technicznych odnośnie czasu ładowania. Zauważ, że dla 85kW DC (w wersjach z większą baterią) nie podali czasu ładowania, a dla 11kW AC podali. Silnik to ten sam co w mocniejszej wersji tylko softowo przycięty, więc może kiedyś jakiś "hakier" stuninguje wersję 95KM do 118KM ;)

Attachments

• Screenshot_2022-04-14-21-34-36-95_f541918c7893c52dbd1ee5d319333948.jpg
    Screenshot_2022-04-14-21-34-36-95_f541918c7893c52dbd1ee5d319333948.jpg
    169,9 KB · Liczba wyświetleń: 45

vwir

Pionier e-mobilności
Dziwne z tymi czujnikami cofania. W załączonym przeze mnie filmie gość demonstrował czujniki cofania i mówił, że są w standardzie. Może z powodu braku chipów nie montują? Bo widzę, że nawet w najdroższej wersji nie ma i nie da się dołożyć.

abes99

Posiadacz elektryka
Może i będzie 500'tka ;)
Kalkulacje wyszły w miarę korzystnie. Względem Clio z LPG za 75k przy użytkowaniu pierwsze dwa lata 15kkm, w kolejnych 10kkm, już w trzecim roku wychodzi na plus.
Cały czas się tylko obawiam tego małego zasięgu przy baterii 21kWh netto. Testy zimowe wychodzą średnio, żona ma nogę ciężką, a jak jeszcze przyjdzie użytkować baterię w zakresie 10-80% to będzie krucho z zasięgiem...

vwir

Pionier e-mobilności
A nie da się wziąć na weekend na testy? Dzisiaj rano u mnie było poniżej zera, więc da się jeszcze zrobić w miarę zimowe testy zasięgu dla Waszych potrzeb.

abes99

Posiadacz elektryka
Już nieaktualne, ogarniam zakup tego SMARTa znajomemu z Czech :D Właśnie jak żona zobaczyła zdjęcia to jej się spodobało ;)
Jeździliśmy wczoraj trochę po mieście tym Smartem Cabrio z 2019r. z Wrocka. Całkiem zgrabne auto, po mieście (w trakcie testowania) zużycie <14kWh/100km. W środku całkiem przestronnie jak dla dwóch osób, kilka trzeszczących plastików, ale znośnie. Znajomy z Czech, który go kupił, zadowolony, choć trasę 200km do domu robił z dwoma ładowaniami po kilka godzin (ładowarka pokładowa 4,6kW, a przy pierwszej trasie miał obawy ile da rady wyciągnąć). Na co dzień będzie użytkowany do jazdy po mieście i 2-3 razy w tygodniu na dojazd 40km do innego miasta. Po naładowaniu na miejscu pokazało mu 145km zasięgu (mieszka w bloku i będzie ładował tylko na publicznych ładowarkach, ale ma kilka darmowych w okolicy). Ogólnie, mega pozytywne auto, tylko do "krótkości" trzeba się przyzwyczaić ;)

PS. Jak to określił znajomy, cofa się na odległość "wyciągniętej do tyłu ręki", więc był zdziwiony obecnością kamerki cofania :D

A nie da się wziąć na weekend na testy?
Niestety, obdzwoniłem lokalnych dealerów i nie pożyczają 500'tki na dłużej niż 2-3h...

abes99

Posiadacz elektryka