Smart EQ jako... elektryczny koszyk na zakupy ;)

abes99

Posiadacz elektryka
Od dłuższego czasu przyglądam się elektrykom i rozważam różne modele. W ostatnich rozważaniach pojawił się Smart jako drugie auto w rodzinie. Jazda typowo miejska i dojazdy 2x w tygodniu do roboty (2x30km). Ładowany pod domem w taryfie nocnej. Cenowo wychodzi ok. 60k za 2-3 latka. Kiedyś pewnie można było za tyle Leafa kupić ale teraz nie ma w czym wybierać. Żonie się podoba, a to ona będzie głównym użytkownikiem :p

Dział Smarta niestety pusty, więc pytam tutaj o opinie na temat samego auta jak i sensu takiego zakupu. Zastąpiłby 10 letnie Clio, palące ok. 8,5l/100km przy takim użytkowaniu i rocznie robiące niecałe 10kkm)...

krzyss

Pionier e-mobilności
Od dłuższego czasu przyglądam się elektrykom i rozważam różne modele. W ostatnich rozważaniach pojawił się Smart jako drugie auto w rodzinie. Jazda typowo miejska i dojazdy 2x w tygodniu do roboty (2x30km). Ładowany pod domem w taryfie nocnej. Cenowo wychodzi ok. 60k za 2-3 latka. Kiedyś pewnie można było za tyle Leafa kupić ale teraz nie ma w czym wybierać. Żonie się podoba, a to ona będzie głównym użytkownikiem :p

Dział Smarta niestety pusty, więc pytam tutaj o opinie na temat samego auta jak i sensu takiego zakupu. Zastąpiłby 10 letnie Clio, palące ok. 8,5l/100km przy takim użytkowaniu i rocznie robiące niecałe 10kkm)...
Mam juz 6go smarta, tyle ze zonka nim jezdzi i oczywiscie EV.
W sumie nie zadales pytania, ale ogolnie smart 453 to wdzieczne autko. Najwet w najgorsze mrozy zrobi te 60-70km.
Sporo pradu zuzywa ogrzewanie i klimatyzacja i o tym trzeba pamietac. Ja mam garaz i w zimie nastawialem sobie godzine odjazdu i dzieki temu mniej szlo na grzanie.
Co istotne… szukaj takiego ktory ma wyswietlacz kolorowy ten gdzie predkosciomierz. I jesli to dla Ciebie wazne to szukaj takiego z pokladowa ladowarka 22kW bo nie da sie jej dolozyc do modelu z ladowarka 4,3/7kW.
Reszta jest bardzo ok, a w smarcie kobiety sie zakochuja bo 453 elektryczne jest mega przyjemne w prowadzeniu. Super zwrotne. Jak jestes z Wawy, zapraszam na kawe opowiem co i jak.
Ps pojawilo sie fajne 453 cabrio sprzedawane prez duda cars… poszukaj na otomoto

abes99

Posiadacz elektryka
Ps pojawilo sie fajne 453 cabrio sprzedawane prez duda cars… poszukaj na otomoto
Już nieaktualne, ogarniam zakup tego SMARTa znajomemu z Czech :D Właśnie jak żona zobaczyła zdjęcia to jej się spodobało ;)

Jeszcze Fiata 500e rozważamy, bo nowe w podstawie można w okolicach 80k kupić (z dofinansowaniem 27k).

Trochę mnie zmartwiłeś tym zasięgiem w największe mrozy. Te 60-70km to w zakresie 10-80% czy 0-100% baterii? Garażu ani wiaty niestety nie mamy i się nie zanosi na zmianę. Gniazdko 230V czy Wallbox 11kW będzie, bo docelowo chciałbym też główne auto wymienić na BEV. A jeśli mogę spytać, czemu już "szóstego" Smarta? Coś z nimi nie tak czy zmiana koloru według aktualnej mody? ;)

Niestety nie z Wawy, a z samego południa PL, ale dzięki za zaproszenie. Może przy okazji pobytu w stolicy ;)

krzyss

Pionier e-mobilności
Fiat 500 to chyba nie EV… te stare sa z USA a nowe grubo ponad 120kzl chyba…
Te 60-70km to 10-100% w smarcie nie mozna ograniczyc ladowania do 80%.
Bateria ma 17kWh nie ma pompy ciepla to niestety zasiegi sa jakoe sa, ale latem 100-120km jak nie szalejesz z klima.

Smartow w sumie mialem wiecej bo byly jeszcze roadstery… lubie je, co pare lat wymieniamy na nowszy model. Poprzednie 453 mialem spalinowe i wymienilem w zeszlym roku na EV.

abes99

Posiadacz elektryka
Fiat 500 to chyba nie EV… te stare sa z USA a nowe grubo ponad 120kzl chyba…
Jest taka budżetowa wersja - nowy Fiat 500E Action za około 80k przy dofinansowaniu 27k. Nawet ekranu środkowego nie ma, tylko uchwyt na telefon :unsure:
Ma ładowanie DC 50kW i AC chyba 7,6kW lub 11kW. Rozważaną alternatywą jest nowe Clio albo Sandero Stepway za 70k w LPG. Więc taka 500'tka nie wygląda źle, tylko coś cicho o niej na Elektrowozie ;)

ZASIĘG I ZYŻYCIE ENERGII
Homologowany zasięg WLTP (km) w cyklu mieszanym 190
Homologowany zasięg WLTP (km) w cyklu miejskim 257
Zużycie energii w cyklu mieszanym (kWh/100 km) 13,0
SILNIK I OSIĄGI Silnik elektryczny z magnesami trwałymi
Moc max. KW (KM) 70 (95)
Maks. moment obrotowy (Nm) 220
Prędkość maksymalna (km/h) 135
Przyspieszenie 0 - 100 km/h (s) 9,5
Przyspieszenie 0 - 50 km/h (s) 3,1
Bateria 23,8kWh (21,3kWh netto)

Last edited:

Cav

Pionier e-mobilności
Mam Smarta ED, 451, a nie 453.

Jako wózek na zakupy się sprawdza.
Jako że bateria nie jest w idealnym stanie, to te 80 km to w nim raczej max i to latem.
Ale za to był śmiesznie tani, w sumie nieco ponad połowa ceny którą podałeś, za rocznik 2016.

Jako drugie auto wystarcza i miejsca w garażu mało zajmuje, a żona jadąc do centrum woli nawet smarta niż soula, bo zawsze gdzieś się nim wciśnie.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Pięćsetka jest bardzo ładna, ma tylko minus w postaci relatywnie dużego zużycia w stosunku do wielkościa auta (pamiętam kilka testów i wszędzie wychodziła dosyć słabo). Dane z ev-database: https://ev-database.org/car/1327/Fiat-500e-Hatchback-24-kWh
Średnio podają 135km zasięgu i zużycie prawie 16kWh/100km. W sumie smart nie ma lepiej: https://ev-database.org/car/1230/Smart-EQ-fortwo-coupe
Przy różnicy cen 20k ja bym wolał nową pięćsetkę niż używanego smarta.

Edit: Zainteresowałeś mnie tą wersją. Tutaj fajny filmik:
Brak wyświetlacza to nie tylko brak nawigacji. To oznacza również brak... radia. Musisz wpiąć telefon jeśli chcesz słyszeć cokolwiek z głośników. Albo dołożyc pakiet "Radio".

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
no prosze, to ja tez nie wiedzialem ze jest taka wersja, choc bateria jest zenujaco mala…
Mogli dac choc 30kWh to by juz bylo naprawde fajne auto.
Ze smutkiem to potwierdze ale jeslo mowimy o 60kzl za uzywanego smarta, a 80 po dotacji (rozumiem ze to dla firm), fiacie to bym wybral fiata… tylko ja bym mial problem zeby te minimum 15000km przebiegu nim zrobic :)
A elektrowoz pisal o nim:

solik

Pionier e-mobilności
Rozważaną alternatywą jest nowe Clio albo Sandero Stepway za 70k w LPG.
Nie rob tego bledu co ja w listopadzie, tez wzielismy nowe male ICE bo tansze w zakupie niz odpowiednik elektryczny tego segmentu nawet tej samej marki a teraz po odebraniu Tesli nikt nim nie chce jezdzic.. zwlaszcza ze manuale w tych francuzach ktore wymieniles sa takie sobie :)

vwir

Pionier e-mobilności
no prosze, to ja tez nie wiedzialem ze jest taka wersja, choc bateria jest zenujaco mala…
Mogli dac choc 30kWh to by juz bylo naprawde fajne auto.
Ze smutkiem to potwierdze ale jeslo mowimy o 60kzl za uzywanego smarta, a 80 po dotacji (rozumiem ze to dla firm), fiacie to bym wybral fiata… tylko ja bym mial problem zeby te minimum 15000km przebiegu nim zrobic :)
A elektrowoz pisal o nim:
On nawet z małą dopłatą wychodzi za 85k. Dla firm zszedłby poniżej 80k. Tylko ja bym jednak dołożył radio, więc wtedy realnie wyszedłby pewnie ok. 90k.