Tesla AVAS - od kiedy ?

cooler

Pionier e-mobilności
jeżeli mówisz o głośniku który wydaje dzwięki przy np cofaniu i może być używany jako boombox to TM3LR odebrana w 06.2021 już ma :)
Czyli od Q2 2021

ciastek

Pionier e-mobilności
A powinni od połowy 2019... ;) jakoś.
Nie. Z Electric and hybrid cars: new rules on noise emitting to protect vulnerable road users:
all new types of electric and hybrid cars to be fitted with a new safety device as from 1 July 2019, the acoustic vehicle alerting system (AVAS).
The sound-emitting device will be obligatory in all new e-cars as of 1 July 2021.
Czyli od 2019 musi być AVAS, by dostać nowy "type approval", a od 2021 AVAS musi być w każdym nowym aucie.

ciastek

Pionier e-mobilności
Martwi mnie, że Tesla nie umożliwia tymczasowego wyłączenia AVAS. Regulacja na to zezwala. Przydałoby się do nocnych manewrów na blokowisku.

Michal

Moderator
Oj tam, sąsiadów tym nie obudzisz...

To nie jest próbna defilada wojska polskiego o 3 nad ranem, kiedy mieszkałem w okolicach belwederskiej i myślałem, że wojna się zaczęła słysząc i widząc przez okno kolumnę czołgów :p

ciastek

Pionier e-mobilności
@Michal , wiadomo, mogło być gorzej. Jednak Zoe taki guzik miał i używałem. W Tesli też bym go poużywał. Gdyby nie dźwięk "ufo", to by żona nie wiedziała, gdy wymykam się w nocy. :D

ELuk

Pionier e-mobilności
Nowy interfejs w Tesli jest dramatycznie niefunkcjonalny. Jestem bardzo zawiedziony. Wodotryski i nic praktycznego. Zepsuli to co było dobre, nic w zamian sensownego.
Tesla 👎

chewbacca

Posiadacz elektryka
Czy tylko mi się wydaje czy AVAS w Tesli działa tylko na wstecznym? Ktoś wie jak to się ma do przepisów o wymaganym AVAS? Czy też może do przodu też jakiś jest, tylko zdecydowanie mniej słyszalny?