Fotowoltaika - jaki koszt?

dawson

Fachowiec
Sprzęt który mi zaproponowali to:
- PANEL TRINA VERTEX N TYPE TSM500 12szt.
- INWERTER GOODWE GW 10K-ET (bo w tej samej cenie co 6kWp)
- MAGAZYN ENERGII DYNESS T10
To jakieś 25 000zl w hurtowniach pv jakie znalazłem (bez systemów montażu , rozdzielnic itd.)
Dlatego tu zacząłem rozmowę :)

TomRS

Pionier e-mobilności
Nie mam zbyt wiele do powiedzenia, to się wypowiem 🤗 od uruchomienia tydzień temu mam zerowy pobór z sieci. Mógłbym się spokojnie odpiąć. Oczywiście wiem, że zimą nie da rady. Jak dostanę fakturę za pierwszy pełny miesiąc z fotowoltaiką, to się pochwalę. Mam 10 kWp paneli, 12 kW falownik Deye i 25 kWh magazyn Deye. Na pewno trzeba zwrócić dużą uwagę na kwalifikacje i jakość pracy instalatorów, rozpiętość jest gigantyczna. A wady instalacji mogą mieć opłakane skutki. Jeszcze masz szansę załapać się na dotację

Last edited:

consigliero

Pionier e-mobilności
Mam ofertę na taki magazyn

Deye proponuje magazyn serii PRO-B 15 kWh i falownik większy 15 kW, aby móc przepuścić cały dom przez niego: koszt zwiększa się z 23 900,00 zł netto na 26 200 zł netto

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Cześć.
Trudne pytanko. Ile płacicie za prąd maja pv i magazyn? (wiem że to rozległe pytanie itd ale rzucie jakieś liczby?)
Chce założyć 6kWp + 10kWh wycenili mi to na 40 000zl.
Mam tylko auto , bez pompy ciepła.
Zużywam 600-700kwh / m-c. Mniej więcej 50/50 dzień noc ale auto w nocy jest podpięte a może byc częściej w dzień?
Płaci się co miesiąc + roczne rozliczenie czy raz w roku?
Pozdrawiam
Dla porównania samo ładowanie auta w garażu w cenach dynamicznych, na osobnym liczniku:
1753203498172.png
18 zł z tego to koszty stałe licznika. A ~drugie tyle wyjeżdżonych kWh leci u teścia z PV na starych zasadach, ale najczęściej w godzinach gdy byłoby w dynamicznych za darmo.

Sceptyczny entuzjasta

Posiadacz elektryka
Ja jakieś 3 miesiące temu miałem wycenę prawie 13 kWp na gruncie, falownik 10kW i magazyn GoodWe (15 kWh) na nieco ponad 62k brutto. Jak policzyłem wartość komponentów to koszt robocizny wyszedł dziwnie zbliżony do kwoty dotacji (24-25 tys.). A wydaje mi się, że niektóre elementy liczyłem i tak ze sporym zapasem. Tylko ja mam wrażenie, że firmy starają się wykorzystać do końca fakt, że są dopłaty i koszt montażu jest dość wysoki? Ja rozumiem, wiedza, doświadczenie, za to się płaci, ale z drugiej strony jest to robota na 2-3 dni dla max 3-4 osób, a nie 2-3 tygodnie. Jest w tym trochę racji czy jakiś wewnętrzny skąpiec zaburza mi właściwą percepcję?

arnoldd

Posiadacz elektryka
Cześć.
Trudne pytanko. Ile płacicie za prąd maja pv i magazyn? (wiem że to rozległe pytanie itd ale rzucie jakieś liczby?)
Chce założyć 6kWp + 10kWh wycenili mi to na 40 000zl.
Mam tylko auto , bez pompy ciepła.
Zużywam 600-700kwh / m-c. Mniej więcej 50/50 dzień noc ale auto w nocy jest podpięte a może byc częściej w dzień?
Płaci się co miesiąc + roczne rozliczenie czy raz w roku?
Pozdrawiam
Tylko że do 6kWp na nowych zasadach to magazyn min 40kWh - (jak nie 60 żeby nie jeździć 0-100 procent). I falownik o mocy przyłącza żeby maks prądu sprzedawać po najwyższych cenach.