1000km zasięgu i ladowanie w 5 minut - Chorwacjo - nadchodzę!!!

p0li

Pionier e-mobilności
tl:dr - Volvo inwestuje w StoreDot (baterie ze stałym elektrolitem) więc już za moment, więc już za chwilę.....

slaveq

Pionier e-mobilności
Jak to jest, że cała Polska nagle zapragnęła jeździć na Chorwację? Co rozmawiam z jakimś prądo-sceptykiem. To wchodzi temat dojazdu na Chorwacje na jednym baku... Raz pytanie czy ci ludzie jeżdżą z butelką do sikania dwa jak często jeśli nie jesteś kierowca busa jeździsz w tamtym kierunku?

nnnnn

Pionier e-mobilności
Najlepsi są Ci co nigdy jeszcze nie dotarli do tej mitycznej "Chorwacji" bo urlop najczęsciej spędzają w promieniu 200km lub lub lecą gdzieś w daleki zakątek gdzie i tak by nie dojechali autem.

Cav

Pionier e-mobilności
Jak to jest, że cała Polska nagle zapragnęła jeździć na Chorwację?
Z ciekawości - skąd jesteś?
Bo w mojej części Polski mówi się "do Chorwacji".
Ale już słyszałem wiele razy od krakusów, "na".
I zastanawiam się skąd wynikają różnice w tym nazewnictwie?

slaveq

Pionier e-mobilności
Z ciekawości - skąd jesteś?
Bo w mojej części Polski mówi się "do Chorwacji".
Ale już słyszałem wiele razy od krakusów, "na".
I zastanawiam się skąd wynikają różnice w tym nazewnictwie?
Na Chorwację jak na Ukrainę. Czyli rejony bliskie i znane, kiedyś Miodek to tłumaczył. To nie tylko Małopolska, cały Śląsk też tak mówi i z tego co wiem Dolnośląskie też. W
zasadzie nie spotkałem się z formą "Do Chorwacji".

Cav

Pionier e-mobilności
Na Chorwację jak na Ukrainę. Czyli rejony bliskie i znane, kiedyś Miodek to tłumaczył.
Ja słyszałem inną wersję.
Że "na Ukrainę" bo kiedyś byliśmy jednym państwem i to jest jak nasz region.
Podobnie jest "na Śląsk", "na Mazowsze" itd

To trochę tłumaczy, dlaczego dla krakusa Chorwacja jest "NA", a dla poznaniaka "DO" (bo nigdy z Chorwacją w jednym państwie nie byliśmy).
Trochę tylko zaciemnia mi tu używane również u nas "NA Węgry".
To nie tylko Małopolska, cały Śląsk też tak mówi i z tego co wiem Dolnośląskie też. W
zasadzie nie spotkałem się z formą "Do Chorwacji".
A ja nigdy "NA Chorwację", tylko na YT i teraz tu.