Krucjata elektrosceptyków trwa

KKL

Posiadacz elektryka
I oby tak jak najdłużej.. elektryki to zło :). Hejterzy nie zdają sobie sprawy jak fajnie i jak tanio się elektrykami jeździ i lepiej niech tkwią w swoich przekonaniach. Bo jak elektryków będzie dużo na drogach to skończą się przywileje albo wręcz dodatkowe podatki/opłaty wprowadza i już nie będzie tańszej jazdy. Co najwyżej przyjemniejsza.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Wczoraj pan z forda nawet katalogu nie otworzył. Nie miał pojęcia, jakie auto sprzedaje. Ale za to całą litanię bzdur na temat tesli usłyszałem.
Ja tak miałem z Bornem, w Jaworniku powiedzieli że nie będzie w tym roku bo nie ma czegoś tam i wykorzystali swoje sloty, centrala Cupry przekazała informacje że oczywiście, że można zamówić w bielsku, do 3 miesięcy, rozmowa z gościem z bielska, to samo. Tłukę się do bielska, 2 godziny w jedną stronę prawie przez remonty i korki. W salonie jak co do czego to możemy zamówić, ale bez czujników parkowania, bez kamery cofania, bez tempomatu. I wisienką na torcie jest jeszcze to, że dostaje ofertę na 190k bez rabatu dealera po telefonicznym zamówieniu a w salonie w momencie podpisywania info że za auto jednak 202k po 2.2% rabacie dealera....

Michal

Moderator
Chyba do tego to nam tak daleko, że nie wiem czy dożyjemy ;)
Wystarczy spojrzeć na Norwegię. Tam EV jest już ~17% EV, a u nas, może jakieś 0,5% :p
Chyba nie ma się czego bać ;)

domingo

Fachowiec
No jasne, że salony też są niechętne elektrykom. Przy takiej konkurencji oni już na sprzedaży samochodu nie zarabiają prawie w ogóle, za to na serwisie bardzo. Bardzo chętnie sprzedadzą samochód z uwiązaniem do własnego serwisu na jak najdłużej.

nabrU

Moderator
Czasami lubię sobie obejrzeć co potencjalnie 'konkurencja' ma do powiedzenia o EV. I choć za ględzącym nie przepadam, obejrzałem video o ID.5 które nie tak dawno pojawiło się na kanale 'Pertyn Ględzi'.

I doznałem szoku: gość chyba zaczyna się nawracać ;) bo nazwał ID.5 europejską Teslą, a od mniej / więcej 25 minuty zaczyna chwalić elektryki na przykładzie ID.5 (zachwyca się jak to jedzie, przyspiesza, skręca itp).

Może niekoniecznie polecam cały filmik (bo bzdety też gada), ale od 25 minuty może wytrzymacie :p

galux20

Zadomawiam się
Ja jestem trochę elektro sceptykiem , któremu jutro zadzwonią z info , że leaf jest do odbioru pewnie.
Jak jest z utrzymaniem wartości
?
Boje się pewnych cech tego starocia
Ale wartość rezydualna jest zaskakująca.
Podobnie z niepraktycznym elektrykiem od Mazdy.
Poprawcie mnie jeśli to nieprawda
.
3 lata / 45 tys km.
Leaf jak sprawdzałem to 63 proc.
Większość aut to 55 do 58 proc.