Ostatnio do tej listy dołączyła Rzeczpospolita.Źródło dailymirror, coś jak nasze Skandale czy Fakt a może trochę gorzej.
View attachment 13928
Ostatnio do tej listy dołączyła Rzeczpospolita.Źródło dailymirror, coś jak nasze Skandale czy Fakt a może trochę gorzej.
View attachment 13928
Słaba ripostaMnie zawsze zastanawia, jak to jest, że od EV wymaga się, żeby były 100% bezawaryjne, nie miały żadnych wad fabrycznych i błędów montażowych. Przy ICE to normalne i nikt nie demonizuje technologii z tego względu![]()
Tobie wyszło nie że dostajesz 1,3% energii, ale że by wyprodukować 1 litr benzyny trzeba zużyć energię zawartą w 76 litrach benzyny.Na paliwo, które ma wartość energetyczną 10 kWh / litr zużywamy 760 kWh / litr
Z tego wynika, że do baku trafia jedynie 1,3% energii, a jeszcze nie spaliliśmy nawet grama benzyny.
Ale błędów w rozumowaniu i matematyce nie znalazłeś. Więc jak to w końcu jest? Ile potrzeba litrów benzyny, żeby wyprodukować litr benzyny?Tobie wyszło nie że dostajesz 1,3% energii, ale że by wyprodukować 1 litr benzyny trzeba zużyć energię zawartą w 76 litrach benzyny.
Przeczytałem wątek i narzekanie w nim jako to sie manipuluje na temat elektryków, ale w dalszej części to co zwolennicy elektryków tutaj pisali licząc "sprawność" produkcji paliw to są szczyty szaleństwa, których nie sięgnął żaden fan "blachosmrodów"
No wtedy mi się to wydało zabawne, ale ze dziś znów się pojawiło to tam już się odniosłem do rozumowania i matematyki:Ale błędów w rozumowaniu i matematyce nie znalazłeś. Więc jak to w końcu jest? Ile potrzeba litrów benzyny, żeby wyprodukować litr benzyny?
Już nie wiem gdzie pisać, to napiszę tu. Tam podajesz produkt 950kg z 1000kg ropy. Masz jakieś źródło do tego?No wtedy mi się to wydało zabawne, ale ze dziś znów się pojawiło to tam już się odniosłem do rozumowania i matematyki:
Nie takie ekologiczne EV!
No przecież takie samochody były i produkowano je przed pandemią, do tego były tanie: "Po skorzystaniu z obiecywanych od kilkunastu miesięcy państwowych dopłat do zakupu pojazdów elektrycznych, auto może kosztować nieco ponad 52 tysiące złotych. Wydaje się, że to akceptowalna kwota dla...forum.elektrowoz.pl
Juz pisałem ze nie bardzo bo to tajemnice poszczególnych rafinerii, natomiast mam "dane pośrednie":Już nie wiem gdzie pisać, to napiszę tu. Tam podajesz produkt 950kg z 1000kg ropy. Masz jakieś źródło do tego?