Krucjata elektrosceptyków trwa

nabrU

Moderator
Teraz wiem czemu @nabrU naklejał przednią tablicę rejestracyjną ;).

U mnie było to ze względów estetycznych ;). Na szczęście ten bród jest daleko ode mnie więc nie będzie mnie kusić aby popróbować.

Michal

Moderator
A moja? Ocenisz moją ripostę (w zasadzie dwie)? No weź... Proszę...
1. Streszczę Ci - Tojota Leksus mogą się zapalić - 14 305 aut w PL do serwisów - żadne media o tym nie piszą.
2. Filmik pokazujący jak Tesle są traktowane w UK podczas powodzi - na bank później twierdzą, że nie pamiętają nawet czy przejeżdżali przez jakąś kałużę.

Last edited:

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Na paliwo, które ma wartość energetyczną 10 kWh / litr zużywamy 760 kWh / litr
Z tego wynika, że do baku trafia jedynie 1,3% energii, a jeszcze nie spaliliśmy nawet grama benzyny.
Tobie wyszło nie że dostajesz 1,3% energii, ale że by wyprodukować 1 litr benzyny trzeba zużyć energię zawartą w 76 litrach benzyny. :p
Przeczytałem wątek i narzekanie w nim jako to sie manipuluje na temat elektryków, ale w dalszej części to co zwolennicy elektryków tutaj pisali licząc "sprawność" produkcji paliw to są szczyty szaleństwa, których nie sięgnął żaden fan "blachosmrodów"

Tobie wyszło nie że dostajesz 1,3% energii, ale że by wyprodukować 1 litr benzyny trzeba zużyć energię zawartą w 76 litrach benzyny. :p
Przeczytałem wątek i narzekanie w nim jako to sie manipuluje na temat elektryków, ale w dalszej części to co zwolennicy elektryków tutaj pisali licząc "sprawność" produkcji paliw to są szczyty szaleństwa, których nie sięgnął żaden fan "blachosmrodów"
Ale błędów w rozumowaniu i matematyce nie znalazłeś. Więc jak to w końcu jest? Ile potrzeba litrów benzyny, żeby wyprodukować litr benzyny?

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Ale błędów w rozumowaniu i matematyce nie znalazłeś. Więc jak to w końcu jest? Ile potrzeba litrów benzyny, żeby wyprodukować litr benzyny?
No wtedy mi się to wydało zabawne, ale ze dziś znów się pojawiło to tam już się odniosłem do rozumowania i matematyki:

No wtedy mi się to wydało zabawne, ale ze dziś znów się pojawiło to tam już się odniosłem do rozumowania i matematyki:
Już nie wiem gdzie pisać, to napiszę tu. Tam podajesz produkt 950kg z 1000kg ropy. Masz jakieś źródło do tego?

cojestdoktorku

Posiadacz elektryka
Już nie wiem gdzie pisać, to napiszę tu. Tam podajesz produkt 950kg z 1000kg ropy. Masz jakieś źródło do tego?
Juz pisałem ze nie bardzo bo to tajemnice poszczególnych rafinerii, natomiast mam "dane pośrednie":
Z 42 galonów ropy robi się 40,11 galona gotowych produktów naftowych, czyli "straty" w tym przypadku to 4,5%.
Te straty to głównie energia potrzeba do rektyfikacji tej ropy.
Na logikę, jakieś molochy typu "Standard Oil" stworzyły swoją potęgę nie dlatego ze do produkcji paliw trzeba tak dużo energii ale dlatego ze potrzeba tej energii tak mało. Na żadnym innym surowcu nie dorobiono się takich fortun.
To w teorii prosty proces, wlewa się do dużego zbiornika ropę i podgrzewa do coraz wyższej temperatury i zamienia ropę w poszczególne paliwa, można by to i drewnem opalić jakby ktoś się uparł

Last edited: