domas7

Zadomawiam się
Naprawa z OC sprawcy, a auto zastępcze - ma ktoś może pomysł jak to ograć?

W maju tego roku miałem bardzo drobną stłuczkę - kierowca za mną się zagapił i wjechał mi w tył. Szkoda zgłoszona we wszystkie miejsca, gdzie trzeba, auto ma być naprawiane w Kawęczynku. Serwis zgłosił gotowość do podjęcia naprawy w połowie czerwca, ale ubezpieczyciel sprawcy (nazwa zaczyna się na W a kończy na iener) jakoś olewał próby kontaktu ze strony serwisu w celu zaaranżowania auta zastępczego. W końcu, po mojej interwencji początkiem sierpnia, coś się ruszyło. Powiedziałem ubezpieczycielowi, że korzystam z benefitów, jakie daje ustawa elektromobilności, więc chcę elektryka, na co ubezpieczyciel, że spróbuje - po dwóch dniach dostaję telefon z wypożyczalni, że mogą mi dać seata atecę, odmówiłem. I teraz tak, ubezpieczyciel jakimś cudem ma wszędzie wpisane, że mam Model S a nie 3 i pozycjonuje go w widełkach cenowych auta zastępczego między BMW 5, a BMW 7, przez co budżet na auto zastępcze mam zawrotne 230 pln netto (xDDDD) i proponuje, żebym sobie sam znalazł auto zastępcze elektryczne w takich pieniądzach, co jest oczywiście totalnie nierealne. Ktoś może to przechodził i ma na to sposób?

danielm

Pionier e-mobilności
Naprawa z OC sprawcy, a auto zastępcze - ma ktoś może pomysł jak to ograć?

W maju tego roku miałem bardzo drobną stłuczkę - kierowca za mną się zagapił i wjechał mi w tył. Szkoda zgłoszona we wszystkie miejsca, gdzie trzeba, auto ma być naprawiane w Kawęczynku. Serwis zgłosił gotowość do podjęcia naprawy w połowie czerwca, ale ubezpieczyciel sprawcy (nazwa zaczyna się na W a kończy na iener) jakoś olewał próby kontaktu ze strony serwisu w celu zaaranżowania auta zastępczego. W końcu, po mojej interwencji początkiem sierpnia, coś się ruszyło. Powiedziałem ubezpieczycielowi, że korzystam z benefitów, jakie daje ustawa elektromobilności, więc chcę elektryka, na co ubezpieczyciel, że spróbuje - po dwóch dniach dostaję telefon z wypożyczalni, że mogą mi dać seata atecę, odmówiłem. I teraz tak, ubezpieczyciel jakimś cudem ma wszędzie wpisane, że mam Model S a nie 3 i pozycjonuje go w widełkach cenowych auta zastępczego między BMW 5, a BMW 7, przez co budżet na auto zastępcze mam zawrotne 230 pln netto (xDDDD) i proponuje, żebym sobie sam znalazł auto zastępcze elektryczne w takich pieniądzach, co jest oczywiście totalnie nierealne. Ktoś może to przechodził i ma na to sposób?
ja przechodziłem z modelem 3 SR+. sposoby są minimum trzy:
- korzystasz z warsztatu który ma tesle/elektryka jako auto zastępcze (z OC sprawcy) na przykład ten w trójmieście.
- korzystasz z ogarniętej wypożyczalni aut elektrycznych którzy chcą się bujać z ubezpieczycielem i wiedzą jak to zrobić (ja tak zrobiłem, Ekohorror z Krakowa, bezgotówkowo)
- carsharing, oni jako spora firma powinni mieć sposoby na ubezpieczalnie i chętnie wypożyczać ale nie wiem czy czasami nie a AC tylko

w moim przypadku widełki były 210zł do 7 dni, 190zł powyżej 7 dni. ceny w wypożyczalniach oczywiście minimum 2x większe ale to już wypożyczalnia musi się wykłócać

Olecki

Pionier e-mobilności
Najprościej to zrobić z AC i regres... Gwarantuję iż Twój ubezpieczyciel nie będzie miał nic przeciwko temu żebyś wziął z wypożyczalni elektryka na czas naprawy :) .

Giaur77

Fachowiec
Przy mojej naprawie (likwidacja szkody przez PZU z OC sprawcy) koszt wynajmu TM3 to 650 PLN/ dzień. Chyba to kwota netto.

Sprawę załatwiał bezgotówkowo warsztat. PZU też podalo na początku śmieszne stawki za dzień wynajmu.

domas7

Zadomawiam się
Ja z podkarpackiego, do Kawęczynka nie najbliżej, a do Trójmiasta to już w ogóle wycieczka pełną parą. Kawęczynek miał dostać, ale jeszcze nie ma Teslę 3 LR. Mają pytać lokalnego Mercedesa o EQA, czy w ogóle by wypożyczył, a jeśli tak, to za ile.

@danielm dzięki za cynk z ekohorrorem - spróbuję się do niego odezwać.

@Olecki nie wiem, czy nie jest teraz za późno, żeby zmienić tryb naprawy z OC, na AC - zdarzenie miało miejsce 24.05, wszystkie zgody z leasingu, ubezpieczyciela, kosztorys z zaakceptowany - to już wszystko dawno ogarnięte.

danielm

Pionier e-mobilności
Ja z podkarpackiego, do Kawęczynka nie najbliżej, a do Trójmiasta to już w ogóle wycieczka pełną parą. Kawęczynek miał dostać, ale jeszcze nie ma Teslę 3 LR. Mają pytać lokalnego Mercedesa o EQA, czy w ogóle by wypożyczył, a jeśli tak, to za ile.

@danielm dzięki za cynk z ekohorrorem - spróbuję się do niego odezwać.

@Olecki nie wiem, czy nie jest teraz za późno, żeby zmienić tryb naprawy z OC, na AC - zdarzenie miało miejsce 24.05, wszystkie zgody z leasingu, ubezpieczyciela, kosztorys z zaakceptowany - to już wszystko dawno ogarnięte.
absolutnie nie znam się na załatwianiu takich spraw, moja szkoda była moją pierwszą i mam nadzieje ostatnią w życiu. wszystko bezgotówkowo, i z warsztatem, i z wypożyczalnią, ubezpieczyciel z tego tytułu ma dwie rozprawy sądowe chyba że jednak zapłacił to co miał do zapłacenia, ale na szczęście to już poza mną (kosztorys na 41tys, pzu stwierdziło że woli za 16tys, po 1,5 miesiącu negocjacji, przysyłania rzeczoznawców niewiadomo po co i niewiadomo gdzie (do warszawy mimo że auto w bydgoszczy) zapłacili 16tys zaliczki, po naprawie dostali fakture na 25tys reszty z czego i tak zapłacili 11tys). to samo z wypożyczalnią. ustalili swoje stawki, ja bezgotówkowo za ponad 2x więcej, dostali fakture na ponad 2x więcej, postanowili zapłacić według stawek :) podobno zawsze tak robią licząc na to że ktoś nie pójdzie do sądu.

Olecki

Pionier e-mobilności
Jak już jest papier z leasingu to rzeczywiście trochę za późno.

Przy mojej naprawie (likwidacja szkody przez PZU z OC sprawcy) koszt wynajmu TM3 to 650 PLN/ dzień. Chyba to kwota netto.

Sprawę załatwiał bezgotówkowo warsztat. PZU też podalo na początku śmieszne stawki za dzień wynajmu.
650 netto za dobę? Tu chyba rzeczywiście kogoś fantazja poniosła i nie dziwię się że ubezpieczyciel mógł mieć jakieś obiekcje. U mnie w firmie za zastępcze ICE stawka wynosi 260 netto za dobę a samochody porównywalnej lub wyższej wartości niż TM3.

Bronek

Pionier e-mobilności
Wartownik i ochrona kabiny przed przegrzaniem - nie ma ktoś jakiegoś kontaktu do Elona, żeby ogarnął, żeby to się nie wykluczało?
Mam właczoną .. OK I widac to w apce i w samochodzie . jest wiadomo bez Sentry i przechyłu . Czyli teoretycznie działa ???
Ale napisano że powyżej 40stu st C klima powinna wystartowac lub same wentylatory ( opcja)
tylko jest niby 48 i nic .

newbe

Posiadacz elektryka
Mam właczoną .. OK I widac to w apce i w samochodzie . jest wiadomo bez Sentry i przechyłu . Czyli teoretycznie działa ???
Ale napisano że powyżej 40stu st C klima powinna wystartowac lub same wentylatory ( opcja)
tylko jest niby 48 i nic .
No nie działa i koniec!
Klima/wentylacja potrafią hałasować i/lub dawać wibrację. To aktywuje alarm w Sentry, bo on czuwa hałasów przez mikrofon.

poochaty

Posiadacz elektryka
A tak wogóle to po co jest ochrona przed przegrzaniem (wiem, że przed przegrzaniem), ale czy temperatura 50 stopni w samochodzie jakoś mu szkodzi? Ja ochronę mam wyłączoną i tylko odpalam schładzanie 5-10 min przed jazdą.