Systemy wspomagające jazdę

kantosPL

IONIQ 5 2025 63kWh
Hej
Przymierzam się do zakupu MX-a i mam w związku z tym pytanie bo niewiele znalazłem w internetach na ten temat:
Jak sprawują się w Mazdzie systemy wspomagające jazdę? Szczególnie interesuje mnie inteligentny tempomat i utrzymanie na pasie ruchu.
Oraz drugie pytanie: koszta przeglądów jakie do tej pory odbyliście?
Dziękuję

Last edited:

boa

Pionier e-mobilności
Hej
Przymierzam się do zakupu MX-a i mam w związku z tym pytanie bo niewiele znalazłem w internetach na ten temat:
Jak sprawują się w Mazdzie systemy wspomagające jazdę? Szczególnie interesuje mnie inteligentny tempomat i utrzymanie na pasie ruchu.
Oraz drugie pytanie: koszta przeglądów jakie do tej pory odbyliście?
Dziękuję
Cześć, przeglądów jeszcze nie miałem, wiec mogę tylko gdybać. Diler twierdzi, ze jakieś 800 zł, ale w praktyce wiadomo, ze może być inaczej. Ktoś może już miał, to powie z doświadczenia.
Natomiast systemy działają bardzo dobrze - proponuję przejechać się i samemu potestować, będziesz wtedy przekonany. Dilerzy maja auta demo, wiec od ręki :)

Hainer

Zadomawiam się
Pierwszy przegląd kosztuje około 1200zł ( tyle płaciłem w Zabrzu ). Dolali mi płyn do spryskiwaczy, umyli auto i aktualizacja oprogramowania ( po przebiegu 23000 ). Systemów wspomagających jazdę jest w tej Mazdzie kilka. Większość jest bardzo przydatna i znacząco zwiększa bezpieczeństwo ale nie wszystkie działają idealnie i w 100% tak jak powinny. Przykładowo asystent pasa ruchu nie zawsze prawidłowo rozpoznaje linie na drodze. Czasami ich nie widzi i nie reaguje na ich przejechanie bez włączenia kierunkowskazu. Nie zawsze prawidłowo rozpoznaje znaki. Asystent jazdy w korku niby działa ale utrzymanie auta na swoim pasie ( sterowanie kierownicą ) już mu nie wychodzi i trzeba co chwilę mu pomagać. Czasami potrafi nieźle wystraszyć asystent kolizji, któremu się zdarza włączyć alarm w miarę bezpiecznych sytuacjach. Czujniki zaczynają też mieć problemy jak samochód jest brudny albo w czasie dużej ulewy. Podsumowując: jest ich dużo i są bardzo przydatne, zwiększają znacząco bezpieczeństwo ale nie wszystko jeszcze działa idealnie. Pytanie jak działają u konkurencji - niestety nie mam porównania.