Jakie wtykadło OBD do e-niro?

Lisciasty

Zadomawiam się
Gdzieś widziałem informację że jakiś spryciarz pożenił wtykadło OBD z ABRP i tak sobie jeździ. Ktoś zna może bliżej temat i podpowie co ewentualnie kupić, o ile to ma sens? ;)

consigliero

Pionier e-mobilności
Tak naprawdę dużo zależy od telefonu, znaczy się systemu w telefonie. Kupiłem tzw tańszy który niby miał pracować z iOS i nie udało się go zmusić do współpracy. Na szczęście zakup internetowy i odzyskałem 130 PLN, drugim wyborem był ten polecany, kupiłem w cenie poniżej 500 PLN i działa. Na tyle bezproblemowo że jest cały czas wpięty, ale podczas ostatniej wizyty w serwisie gdzie czyszczono auto z mnóstwa błędów komunikacyjnych, kierownik serwisu dla bezpieczeństwa poradził aby pojeździć bez wpiętego urządzenia. Z tego powodu ABRP dostaje tylko informację z Tronity. Oczywiście są wady bo Tronity nie czyta stanu licznika i mnóstwa innych rzeczy na temat baterii, ale nie opłaciłem też wersji premium ABRP, bo nie widzę takiej potrzeby. Telefon się mniej grzeje a na ekranie samochodu widzę tylko informację że CarPlay jest funkcją premium. Do planowania telefon lub tablet wystarczy. Jednym słowem kolejny gadżet leżący odłogiem

Attachments

• E6A068C2-AA78-4A16-860A-CDD410EE3DDA.png
    E6A068C2-AA78-4A16-860A-CDD410EE3DDA.png
    1,6 MB · Liczba wyświetleń: 16

Jaceq

Pionier e-mobilności
Gdzieś widziałem informację że jakiś spryciarz pożenił wtykadło OBD z ABRP i tak sobie jeździ. Ktoś zna może bliżej temat i podpowie co ewentualnie kupić, o ile to ma sens? ;)
Potrzebujesz OBD ze standardem Bluetooth Low Energy. Piszą o tym na stronie ABRP: https://www.iternio.com/abrp-obd : "One hard requirement is that it uses BLE (Bluetooth Low Energy) for connection – not classic Bluetooth." Teoretycznie powinien działać każdy, który obsługuje standard BLE. Ja mam Vgate iCar Pro BT4.0 , kupiony na Allegro za około 130 zł. Przetestowany na eC4, działa doskonale z ABRP. Konfiguracja jest banalna, z poziomu ABRP w ustawieniach auta wybierasz "Link ABRP OBD Connection" i tyle. Drobna uwaga - nie parujesz OBD w ustawieniach Bluetooth. Jedynie wpinasz do auta i od razu w ABRP wskazujesz połączenie OBD. ABRP otrzymuje wówczas na bieżąco dane dotyczące zużycia baterii oraz poziomu naładowania. Używałem jak dotąd jedynie podczas 1-dniowego testu auta, natomiast nie zauważyłem żadnych problemów, po prostu działa :)

nabrU

Moderator
Ja mam taki i działa z ABRP w ID.3:

Działa również z EVNotify i CarScanner

Screenshot-20210423-143044.jpg

Lisciasty

Zadomawiam się
Kupiłem tego igate 4, ale abrp go nie widzi. Wrzuciłem go w EVnotify a z niego do abrp i jest gitara, może trochę proteza ale działa i nie było drogie ;P
Czy są jakieś patenty na klapkę nad złączem OBD żeby zamknąć jak jest w środku wtykadło? Oryginalna klapka odstaje a nie chciałbym jej podcinać ;)

KKL

Posiadacz elektryka
Hmm, no to ja mam właśnie takie urządzonko i z car scanner działa, ale z ABRP za cholerę nie potrafię go uruchomić. Kia e-Soul ale przypuszczam, że w Niro jest podobnie.