Czyszczenie klimy?

slaveq

Pionier e-mobilności
Ja się w temacie dopiszę, wymieniłem filtry w maju. Popsikalem Wurthem (pół pojemnika) i wszystko było ok do zeszłego tygodnia. Czasem po uruchomieniu klimy zaczęło być czuć zapach octu. Na początku pomyślałem, że to mój węch płata figle bo od covidu mam z nim problem ale nie tylko ja czułem ten dziwny zapach. Niestety nie, kupiłem nowe filtry i wurtha. Po wyjęciu starych okazało się że na samym dole zrobił się czarny grzyb. Na filtrach było 5ez bardzo dużo syfu. Wymieniłem na nowe i wlałem 1,5 butelki wurtha przy okazji odkurzając wymiennik. Mam nadzieję, że pomoże i już problemu nie będzie. Uprzedzam tylko jakby ktoś poczuł ocet w swoim samochodzie to nie znaczy, że ma zwidy.

K

konto_skasowane_na_zyczenie_2022-10-27

Gość
i pomysleć że w innych autach trzeba pół samochodu rozebrać żeby sobie żarówke wymienić a tutaj tesla przerabia samochód żeby człowiek sobie sam filtry wymieniiał

Co? :ROFLMAO: Gdzie filtr kabinowy, żeby wymienić, to trzeba pół auta rozkręcić? W kilku autach już to robiłem i nigdzie nie zajmowało to więcej jak 10-15 min.

cooler

Pionier e-mobilności
Co? :ROFLMAO: Gdzie filtr kabinowy, żeby wymienić, to trzeba pół auta rozkręcić? W kilku autach już to robiłem i nigdzie nie zajmowało to więcej jak 10-15 min.
No właśnie mam doświadczenia z innych samochodów i w VW i Toyota znacznie szybciej się wymień a samo ułożenie filtra poziomo, tak że da się wyjąć brudny filtr bez wsypania syfu do środka jest o niebo lepsze niż w Tesli. W tej konfiguracji dwa filtry nad sobą oraz mocno pionowo ustawione nie da się wyjąć aby syf nie poszedł dalej na jeszcze czyste do tej pory elementy klimy.
Jednym słowem: słynna optymalizacja Tesli tu daje ciała. Upchneli gdzieś bo musieli, ale jest to tragicznie zrobione.
Zamierzam skonstruować jakaś ssawkę z elastycznej rurki do odkurzacza i dokładnie tam wyczyszze, bo lekko ponad miesiąc po wymianie filtrów i czyszczeniu i już capi.
Słabe to.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Panowie, a ktoś może polecić firmę ze śląska która zajmuje się wymianą filtrów i czyszczeniem klimy w TM3? Osobiście nie mam czasu żeby zabrać się za ten temat samemu, na dodatek, czytając że jest to jednak dłuższa zabawa.

Michal

Moderator
Ja filtry kupiłem ale też nie mam czasu się za to zabrać, więc w zapytałem o wymianę i czyszczenie w zgłoszeniu serwisowym i zobaczymy, czy mobilny serwisant mi to załatwi i za ile :D

Michal

Moderator
Niestety zebrałem kupę rzeczy do zrobienia dla nich i zmusiło mnie do umówienia wizyty w warsztacie, a termin mam dopiero za miesiąc :p
Napisałem do nich maila, czy części nie zrobią mi szybciej mobilnym serwisem ale nie odpowiadają, a dodzwonić się oczywiście nie da :cautious:
Jak coś się zmieni to dam znać.

Michal

Moderator
Daj znać proszę. THX
Ok, był serwis mobilny i mógł wymienić filtry i to tanio (chyba 50 zł za wymianę), ale nie miał możliwości wyczyszczenia klimy, więc sobie darowałem.
Dowiedziałem się też, że w serwisie mają taką usługę wraz z czyszczeniem ale tam niestety jest moim zdaniem bardzo drogo, bo z filtrami coś około 619 zł net :( same filtry niecałe 150 zł net, więc wymiana i czyszczenie 450 zł net.
Przy czym czyszczenie odbywa się nie "wurstem w spreju", tylko jakaś maszynka tam chodzi jakiś czas i jakiś dym leci - gość nie wiedział. Może ozon...

Ogólnie bardzo miły facet, fajnie się rozmawiało i sprawnie działał - taki z pasją do tej marki, więc naprawdę ekstra!

gim-kg

Pionier e-mobilności
@Michal szkoda, że serwis mobilny jest ograniczony odległościowy i obejmuje całej PL. Nawet gdyby było kilka samochodów z danego regionu to też nic z tego. Mi zaproponowali dojazd do Bydgoszczy aby serwis mobilny mógł wymienić kamerę. To już wolę skoczyć do Berlina.

Michal

Moderator
@Michal szkoda, że serwis mobilny jest ograniczony odległościowy i obejmuje całej PL. Nawet gdyby było kilka samochodów z danego regionu to też nic z tego. Mi zaproponowali dojazd do Bydgoszczy aby serwis mobilny mógł wymienić kamerę. To już wolę skoczyć do Berlina.
Szkoda, szkoda, to prawda, a dowiedziałem się też (można się było domyślać), że serwis w PL obsługuje też cały wschód więc to może tłumaczyć też te kolejki i problemy z komunikacją...