Czyszczenie klimy?

Michal

Moderator
Ty to jesteś Pan manual normalnie :D

cooler

Pionier e-mobilności
Wyciagasz filtr, psikasz wurthem, ozonujesz, wietrzysz, wkladasz nowy filtr.
Ja tez zrobilem po roku i 40kkm i jest git.
Tylko jedno pytanie: mam tą piankę w sprayu i jest dość duża, ok 0.5 kg, czy całą zawartość pianki wrzucam w klimę?
Itwedy czekając aż zniknie cały czas wentyluje? Ile czasu wentylowac zanim można zakładać nowe filtry?

krzyss

Pionier e-mobilności
Tylko jedno pytanie: mam tą piankę w sprayu i jest dość duża, ok 0.5 kg, czy całą zawartość pianki wrzucam w klimę?
Itwedy czekając aż zniknie cały czas wentyluje? Ile czasu wentylowac zanim można zakładać nowe filtry?
Ja wurtha uzywam na okolo 2-3 razy. Ale psikam tylko na parownik nie w kanały wentylacyjne.
Klimę uruchamiam na około 20minut, potem około 30 minut ozon. Potem dobrze wietrze okolo 5 minut i wkladam filtry.
Jak nie masz ozonatora to mozna pominąc.

cooler

Pionier e-mobilności
Ja wurtha uzywam na okolo 2-3 razy. Ale psikam tylko na parownik nie w kanały wentylacyjne.
Klimę uruchamiam na około 20minut, potem około 30 minut ozon. Potem dobrze wietrze okolo 5 minut i wkladam filtry.
Jak nie masz ozonatora to mozna pominąc.
Skąd zdobyc ozon? Jak to wpuszcasz?

cooler

Pionier e-mobilności
Hej, wymieniłem dziś te filtry i wykonałem procedurę czyszczenia. Jednak zajęło to w sumie sporo czasu i tak do końca nie podoba mi się sposób umieszczenia filtrów: po ich wyjęciu widać że sypie się z nich syf do dołu obudowy, zwłaszcza z dolnego, ale ni cholery nie da tam się dojść z odkurzaczem aby wygarnąć te liście i pyły. Więc jak potem odpalamy klimę żeby oczyścić piankę z parownika wszystko idzie na parownik, część może wyleci bokiem przez otwarte okienko obudowy. Jest to mega słabe, w VW jak i w Toyotach zawsze mogę sobie odkurzyć do czysta ten syf, dodatkowo filtry są brudnym do góry więc wyjmując da się tego nie wysypać. W Tesli się nie da, są prawie pionowo.
Ma ktoś patent jak tam przynajmniej odkurzyć? Inaczej cała robota jest o kant dupy.

6a8

Posiadacz elektryka
Co do brudu, w trudno dostępnych miejscach wkładam do końcówki odkurzacza kawałek peszelka o odpowiedniej średnicy. Pozwala to dotrzeć tam, gdzie końcówka już nie ma szansy.