EVSE w garażu pod blokiem

chewbacca

Posiadacz elektryka
Cześć,

jestem bliski podciągnięcia prądu z podlicznikiem do miejsca postojowego w hali garażowej. Myślałem nad wallboxem ale później stwierdziłem, że nie używam Teslowego EVSE a 7,4kW (32A, 230V) spokojnie mi wystarczy - wyjdzie znacznie taniej. Zamontuję przy miejscu skrzynkę na ścianę w której umieszczę gniazdo 32A z podłączonym EVSE i przez otwór skrzynki będzie wychodzić wtyczka do auta - taki wallbox DIY :). Pozostaje tylko kwestia tego, żeby ktoś niepowołany nie podłączył swojego auta - wallboxy mają takie zabezpieczenia wbudowane (np. ten od Tesli może ładować tylko określone VIN'y samochodów). Wiadomo: można by skrzynkę odkluczać i przełączać włącznik prądu za każdym razem. Ale żeby było szybciej i sprawniej (i żebym dodatkowego kluczyka nie musiał nosić) to chciałbym się ograniczyć do weryfikacji uzytkownika po czymś co zawsze mam przy sobie - telefonie. Mogłoby to być RFID albo bluetooth. Może jakiś przekaźnik uruchamiany po RFID a który sam się wyłączy po zaprzestaniu poboru prądu przez auto np.? Zna ktoś może jakieś sprytne rozwiązanie w tym klimacie albo podsunie jakiś lepszy pomysł? No i żeby koszt nie przewyższył kosztu wallboxa tesli (ok. 3tys pln) bo to będzie się mijać z celem :)

EDIT: W sumie skrzynka z zamkiem odblokowywanym po bluetooth/rfid też by zrobiła robotę! Są takie wynalazki na rynku?

3skowy

Zadomawiam się
EDIT: W sumie skrzynka z zamkiem odblokowywanym po bluetooth/rfid też by zrobiła robotę! Są takie wynalazki na rynku?
Każdy smart lock - tylko pytanie o wymiary, bo zakładam, że całego zamka jak do drzwi byś nie chciał tam montować :p Są też smart pad lock'i.

Idealnym rozwiązaniem dla Ciebie byłby też jakiś relay na bluetooth sterujący jakimś większym relayem, który obsłuży 400V :p

No i pozostaje jeszcze pytanie - czy warto. Załóżmy, że cała zabawa w zabezpieczanie zwiększy Twój koszt o 1000PLN. Nawet licząc 0.50PLN za kWh to to są 2MWh. Myślę, że jeśli ktokolwiek chciałby Ci tyle ukraść to wiele razy zauważyłbyś go parkującego na Twoim miejscu. No chyba, że te wzrosty cen energii od nowego roku będą tak szalone jak straszą media :D

Bronek

Pionier e-mobilności
Jeśli jest tam wifi, to spoko. Jeśli nie ma
Wifi to repeter tzw np Powerline ale taki co po sieci 230v a potem daje swoje wifi kosztuje kilka stówek.
Np

I tak na szybko bo do wyboru do koloru kombinacji

Ale czy warto dla 30 sek otwierania zamka? Nikt Ci wtyczki nie wyrwie z auta. A gniazdo zamkniesz w skrzynce. Kabelek jak na kempingu przez dziurkę

3skowy

Zadomawiam się
Wifi to repeter tzw np Powerline ale taki co po sieci 230v a potem daje swoje wifi kosztuje kilka stówek.
Np

Ale czy warto dla 30 sek otwierania zamka? Nikt Ci wtyczki nie wyrwie z auta. A gniazdo zamkniesz w skrzynce
Ah! Wszystko jasne! Bo ja szukałem niepotrzebnie na 400V, bo pomyślałem o 3 fazach ;)

chewbacca

Posiadacz elektryka
Np

Ale czy warto dla 30 sek otwierania zamka? Nikt Ci wtyczki nie wyrwie z auta. A gniazdo zamkniesz w skrzynce. Kabelek jak na kempingu przez dziurkę
Niestety wifi nie ma (rozważę dodatkowy modem LTE ale jeszcze nie zweryfikowałem czy złapie zasięg w garażu podziemnym - Tesli się to czasem udaje ale telefon ma już problemy). Fritz powerline działa w obrębie jednego obwodu elektrycznego (jeżeli dobrze rozumiem?) więc nie ma szans na to, żeby obwód w hali garażowej pod blokiem był wspólny z obwodem elektrycznym mieszkania.. Ale dzięki za odpowiedź!

Bronek

Pionier e-mobilności
Sprawdź bo u mnie choć to dom ale z bardzo rozbudowaną siecią czytaj pokręconą, Powerline działa na różnych liniach. Mam tego z 10 sztuk i nawet takie co po kablu a potem dalej wifi... Z 200 zł by kupić 2 szt. Fitza nie tyle polecam co mam i jest w instalacji prosty. Mam też Netgara i jest OK.