>220 km/h i gwizd

Abdulec

Zadomawiam się
Dzień dobry,
Krótkie pytanie.
Niemiecki autobahn, TM3P, pedał przyspieszenia w podłodze.
Około 220 km/h pojawia się wysoki dźwięk. Przy tej prędkości już jest głośno więc trudno zlokalizować źródło. Ten gwizdopodobny dźwięk jest głośniejszy niż falownik, pojawia się powyżej 220 czasem trochę później ale pojawia się zawsze.
Co to może być? Wie ktoś? Mam się zgłosić do serwisu?
Będę wdzięczny za informację.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
:D

Przyczyn przy takiej prędkości może być pierdylion, bo to nawet szpara miedzy szybami może powodować. Zakładam że wykonałeś więcej przelotów na tej "elewacji" i dźwięk się powtarza, to znaczy że możesz wyeliminować przyczyny środowiskowe typu wiatr z boku.

Weź załaduj auto pasażerami, ale takimi co się nie zesrają przy tej prędkości i niech nasłuchują a ty staraj się ich nie zabić.

Sądzę że serwis w ogóle nie będzie z tobą gadać w tym temacie, inaczej jakbyś nie mógł uzyskać 236km/h jak fabryka pisze.

Last edited:

danielm

Pionier e-mobilności
received_3501545873256632.jpeg
SR+ 2019,gwizdów brak

Abdulec

Zadomawiam się
Pogooglałem i chyba chodzi o pasek uziemiający jednostki napędowej (drive unit's ground strap) - czyli znowu serwis.

kARPIU

Fachowiec
Lepiej takie filmy nie ogladac bo mozna sobie wmowic ze ma sie to samo.

Abdulec

Zadomawiam się
Już po wizycie w serwisie. We wtorek się zapisałem, w piątek wizyta.
Panowie sprawdzili te uziemienia i wszystko było w porządku. Poszukali i poprawili ... wycieraczkę przedniej szyby.
Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić na pełnej prędkości ale jeśli nadal będzie uciążliwość to podejrzenie pada na przednią szybę, którą oczywiście wtedy wymienią.
Muszę powiedzieć, że serwis Tesli jest bardziej niż ok. Dogodne terminy, miła i sympatyczna obsługa, grzecznie wszystko wytłumaczą. Jestem pod wrażeniem.

danielm

Pionier e-mobilności
Już po wizycie w serwisie. We wtorek się zapisałem, w piątek wizyta.
Panowie sprawdzili te uziemienia i wszystko było w porządku. Poszukali i poprawili ... wycieraczkę przedniej szyby.
Nie miałem jeszcze okazji sprawdzić na pełnej prędkości ale jeśli nadal będzie uciążliwość to podejrzenie pada na przednią szybę, którą oczywiście wtedy wymienią.
Muszę powiedzieć, że serwis Tesli jest bardziej niż ok. Dogodne terminy, miła i sympatyczna obsługa, grzecznie wszystko wytłumaczą. Jestem pod wrażeniem.
no i wymiana szyby bo piszczy przy 220km/h... szacun :)

Abdulec

Zadomawiam się
no i wymiana szyby bo piszczy przy 220km/h... szacun :)
Nie uważasz, że po prostu nie powinno być dźwięków? Jeśli przyczyną jest źle wklejona szyba - trzeba poprawić. Proste.
Auto ma max speed 260.
A szyby jeszcze nie wymienili. Nie wiadomo czy potrzeba.