Software 2022.28.1 - to jakaś kpina!

cooler

Pionier e-mobilności
Dawno się tak nie zapienilem jak po wczorajszej jedzie na trasie:
Nowy soft zredukował prędkość autopilota do 140km/h!!! Co to k...ma być? To jest jakaś kpina, cofanie się w rozwoju. Odkryłem to gdy jadąc sobie spokojnie i wyprzedzając tiry dodałem gazu żeby pozbyć się jakiegoś furiata w BMW wiszącego mi 1m na zderzaku. Autopilot się rozwrzeszczał i wyłączył już przy 140, musiałam się zatrzymać aby znów z niego korzystać.
Masakra i żal, jednak te zdalne update nic dobrego nie wróżą, w każdej chwili zabiorą nam jaką zechcą funkcjonalność i gówno z tym możemy zrobić. Jak wybierałem Tesle to wiedziałem o ograniczeniu do 150 na autopilocie, ale to jeszcze było akceptowalne, nasza prędkość utostradowa +10. Ale na 140 bym się nie zgodził.
Do tego drugi fuckup: Dochodzą dziwne jaja na autopilocie - sam sobie włącza automatyczne długie, które działają jak chcą i oczywiście oślepiają wszystkich wokolo. I .... Oczywiście nie można tego wyłączyć!!!
Coś się mocno powaliło w tej Tesli, jak byli awangardą tak cofają się w rozwoju.
Kto wie gdzie skarżyć takie zmiany do Tesli? Przecież obie opcje praktycznie wykluczają użycie autopilota, który nawet przy minimalnym przekroczeniu i tak się wyłącza, za oślepianie światłami za chwilę będą sypać się mandaty więc nikt nie będzie go włączał. A autopilot to było to co mnie zachęciło do Tesli.

cooler

Pionier e-mobilności
Zgłaszanie problemów w aplikacji to następny absurd:
Mam ustawiony serwis na koniec września, więc nie mogę nic dodać ani zmienić bo każda zmiana powoduje przesunięcie terminu o następny miesiąc albo dwa!!!!
Tak jakby nie można było ustawić kilku wizyt dla różnych problemów - jedne np przez serwis mobilny a drugie do serwisu stacjonarnego.
Coraz bardziej mnie wkurza podejście Tesli do serwisu, jeżeli poweralle oraz solarne dachy tak samo im wychodzą w serwisowaniu to trzeba się trzymać z daleka od produktów Elona.

Michal

Moderator
Możesz dodać problem ze światłami w już umówionej wizycie serwisowej.
140 kmh było wiadome od dawna, bo to vision only, no i bez przesady, to nie jest koniec świata.
Trochę rozumiem Twoje rozżalenie, bo masz wyjątkowego pecha z tym autem :(

Last edited:

krzyss

Pionier e-mobilności
Dawno się tak nie zapienilem jak po wczorajszej jedzie na trasie:
Nowy soft zredukował prędkość autopilota do 140km/h!!! Co to k...ma być? To jest jakaś kpina, cofanie się w rozwoju. Odkryłem to gdy jadąc sobie spokojnie i wyprzedzając tiry dodałem gazu żeby pozbyć się jakiegoś furiata w BMW wiszącego mi 1m na zderzaku. Autopilot się rozwrzeszczał i wyłączył już przy 140, musiałam się zatrzymać aby znów z niego korzystać.
Masakra i żal, jednak te zdalne update nic dobrego nie wróżą, w każdej chwili zabiorą nam jaką zechcą funkcjonalność i gówno z tym możemy zrobić. Jak wybierałem Tesle to wiedziałem o ograniczeniu do 150 na autopilocie, ale to jeszcze było akceptowalne, nasza prędkość utostradowa +10. Ale na 140 bym się nie zgodził.
Do tego drugi fuckup: Dochodzą dziwne jaja na autopilocie - sam sobie włącza automatyczne długie, które działają jak chcą i oczywiście oślepiają wszystkich wokolo. I .... Oczywiście nie można tego wyłączyć!!!
Coś się mocno powaliło w tej Tesli, jak byli awangardą tak cofają się w rozwoju.
Kto wie gdzie skarżyć takie zmiany do Tesli? Przecież obie opcje praktycznie wykluczają użycie autopilota, który nawet przy minimalnym przekroczeniu i tak się wyłącza, za oślepianie światłami za chwilę będą sypać się mandaty więc nikt nie będzie go włączał. A autopilot to było to co mnie zachęciło do Tesli.
Mozesz kupic BMW, tam za aktualizacje oprogramowania sie placi. Idziesz na serwis, placisz 890.- i masz nowszy soft.
W Tesli przynajmniej nie jest nudno, i jeszcze nie odkryles ze wycieraczki tez sa automatyczne na autopilocie, i pieknie szlifuja przednia szybe jak im sie cos popierniczy :)

Michal

Moderator
Ja bym na miejscu @cooler, już dawno sprzedał to auto w cholerę :/

JareG

Pionier e-mobilności
Ja bym na miejscu @cooler, już dawno sprzedał to auto w cholerę :/
Rzekłbym nawet, że już dawno powinien to zrobić. I nie pisać tyle o problemach, bo to może znacznie utrudnić ew. sprzedaż :)

Pozdrawiam

Michal

Moderator
Powinni w Tesli dać mu jakąś dobrą ofertę na odkup i zaproponować nowe auto z dopłatą. Niech oni się z tym pierdzielą, ponaprawiają i puszczą dalej.
@cooler zapytaj ich przy okazji serwisu o taką opcję. Auto masz w miarę świeże, to może uda się dość drogo je wycenić u nich...

JareG

Pionier e-mobilności
Kiedys już o tym wspominałem: jest przecież rękojmia, dla cywila chyba co najmniej 2 lata. W tym aucie jest takie nawarstwienie problemów, że jak dla mnie się kwalifikuje do zwrotu i oddania kasiory (albo zamiany na inny egzemplarz).

Pozdrawiam

slaveq

Pionier e-mobilności
A mi dziś po aktualizacji na krótkiej przejażdżce w koło komina wywaliło błąd "Nie można znaleźć modułu ładowania". Na szczęście po podłączeniu do ładowarki zniknął. Ładuję teraz na 80% i będę czekał co dalej. W zeszłym roku byłem w serwisie i ponoć to naprawili. Czy ktoś miał ostatnio coś podobnego?