Ładowanie na ładowarce 22kW tylko połową mocy

krystianr

Nowy na Forum
Cześć,

mam zagwozdkę. Podłączyłem TM3 do ładowarki, która ma moc 22kW. Niestety samochód ładował się jedynie z mocą 11kW. Na wyświetlaczu wyświetlony był prąd ładowania 16/16A. Najwyraźniej to nie ograniecznie ładowarki a w jakiś sposób samochód ograniczył moc.

Czy ktoś z Was się spotkał z czymś podobnym? Czy to możliwe, że "wina" leży po stronie kabla?

Z góry dzięki za podpowiedzi

Michal

Moderator
TM3 ma ładowarkę AC o mocy maksymalnie 11 kW, nie naładujesz się większą mocą.
Ładowarka jest w aucie, Ty podłączasz tylko kabel z energią.

danielm

Pionier e-mobilności
wiele osób się pytać jakie gniazda montować sobie w garażu, zawsze janusze handlu doradzają: montuj 22KW na przyszłość, mimo że coraz mniej aut ma takie możliwości oraz 32A nie jest często spotykane, zwłaszcza na zachodzie.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Dzięki wielkie. To wiele wyjaśnia
Ogólnie ładowanie zależy od dwóch czynników: maksymalnej mocy przyłącza i maksymalnej mocy pobieranej przez samochód. Zawsze wybierana jest niższa moc która jest ograniczeniem ładowania. Dla Tesli model 3 ładowanie AC max 11 kW, DC max 250 kW.

pluto

Pionier e-mobilności
Tesla model 3 (napęd na tylne koła) DC max. 170 kW

krzyss

Pionier e-mobilności
wiele osób się pytać jakie gniazda montować sobie w garażu, zawsze janusze handlu doradzają: montuj 22KW na przyszłość, mimo że coraz mniej aut ma takie możliwości oraz 32A nie jest często spotykane, zwłaszcza na zachodzie.
I bardzo dobrze Janusze radza :)
Mam teslowego WC i tesle laduje 11kW a smarta 7kW.
Jak bym wzial WC 11kW to bym smarta mial max 3,7kW 😋

JareG

Pionier e-mobilności
I bardzo dobrze Janusze radza :)
Mam teslowego WC i tesle laduje 11kW a smarta 7kW.
Jak bym wzial WC 11kW to bym smarta mial max 3,7kW 😋
A poza tym, kto wie czy kiedyś nie będę miał grata, co się ładuje z 22kW. I wcale nie musi to być stara Tesla.. 🤣
PS. Ja swojego Khonsa 22kW kupiłem jakieś 300 zeta drożej niż kosztował wtedy Zencar 11kW - IMO z tego powodu też było warto brać 22kW

Pozdrawiam