AVAS w sofcie 2021.40 i 2021.44

krzyss

Pionier e-mobilności
Dokładnie, odbierałem 17.12.2020 i nie mam :)
Ps. Ale ten rok zleciał szybko! Może napiszę jakieś podsumowanie w wolnej chwili :D
Dawaj ! fajnie sie czyta czyjes wrazenia. Ja swoje tez spisze, tylko ja ostatnio lubie "mowic jak jest" a nie oblewac lukrem :p

Ja avasu tez nie mam, auto odebrane 03.2021 wyprodukowane 10.01.2021

ELuk

Pionier e-mobilności
@krzyss Moje auto ma dokładnie te same daty jak Twoje. Radość z jazdy niesamowita.
Ale..,
To tylko auto i jak każde ma zalety i wady, nie ma co generalizować.
Jedni chcieli by widzieć złom za grubą kasę inni nie widzą ewidentnych mankamentów.
Nie ma auta idealnego, ale mój TM3 daje satysfakcję, ze nie chce mi się do MB w dieslu wsiadać . ✌️

krzyss

Pionier e-mobilności
@krzyss Moje auto ma dokładnie te same daty jak Twoje. Radość z jazdy niesamowita.
Ale..,
To tylko auto i jak każde ma zalety i wady, nie ma co generalizować.
Jedni chcieli by widzieć złom za grubą kasę inni nie widzą ewidentnych mankamentów.
Nie ma auta idealnego, ale mój TM3 daje satysfakcję, ze nie chce mi się do MB w dieslu wsiadać . ✌️
Ale moje jest zajebi… ja sie super ciesze i absolutnie nie zmienil bym zdania. To ze widze wady auta wynika z mojej naturalnosci, ja nie cierpie oszukiwania i fantazjowania jakiej to super inwestycji dokonalem i jest cudowna :)

dlatego wiekszosc moich marudzen koncze: i tak jestem super zadowolony :)

Mindive

Posiadacz elektryka
Jest jakiś update w sprawie braku AVAS podczas jazdy do przodu? Nowsze TM3 wydają dźwięk podczas jazdy do przodu? Moja TM3 Sr+ LFP milczy do przodu również i wydaje dźwięk przy jeździe do tyłu. Brakuje mi tego dźwięku do przodu - dużo jeżdżę gdzie są dzieci, osoby starsze i mnie po prostu nie słychać jak po parkingu jadę. Ktoś znalazł sposób, jak to włączyć może?

danielm

Pionier e-mobilności
Jest jakiś update w sprawie braku AVAS podczas jazdy do przodu? Nowsze TM3 wydają dźwięk podczas jazdy do przodu? Moja TM3 Sr+ LFP milczy do przodu również i wydaje dźwięk przy jeździe do tyłu. Brakuje mi tego dźwięku do przodu - dużo jeżdżę gdzie są dzieci, osoby starsze i mnie po prostu nie słychać jak po parkingu jadę. Ktoś znalazł sposób, jak to włączyć może?
jeżdze zastępczą LR2022 i też się zdziwiłęm że AVAS tylko przy cofaniu. gdyby działał zawsze chciałbym możliwość wyłączenia, ale skoro nie działa przy jeżdzie do przodu też się zastanawiam, bo czasami się przydałby zwłaszcza na parkingu

Mindive

Posiadacz elektryka
Trochę nie znam przepisów, ale czy to jest legalne, że on nie działa przy jeździe do przodu? Można dostać mandat za to? 🤔

danielm

Pionier e-mobilności
Trochę nie znam przepisów, ale czy to jest legalne, że on nie działa przy jeździe do przodu? Można dostać mandat za to? 🤔
a w jakich samochodach dziala? :) przepisy mówią że nowohomologowane auta muszą mieć (o ile dobrze pamiętam od lipca 2021), czyli jeśli twoje auto homologacje dostało wcześniej i nie wprowadzono nowych zmian w samochodzie to nie musi mieć. nie chce mi się teraz sprawdzać ale chyba za kilka lat wejdzie prawo gdy używane auta też będą musiały być doposażone w system. w tesli pewnie zrobią to aktualizacją softu

Zarek1988

Posiadacz elektryka
a w jakich samochodach dziala? :) przepisy mówią że nowohomologowane auta muszą mieć (o ile dobrze pamiętam od lipca 2021), czyli jeśli twoje auto homologacje dostało wcześniej i nie wprowadzono nowych zmian w samochodzie to nie musi mieć. nie chce mi się teraz sprawdzać ale chyba za kilka lat wejdzie prawo gdy używane auta też będą musiały być doposażone w system. w tesli pewnie zrobią to aktualizacją softu
Ja mam q3 2021 LR i nie słychać nic do przodu

Zarek1988

Posiadacz elektryka
Otwórz okna i głośno śpiewaj lub krzycz na ludzi😂😂😉

ciastek

Pionier e-mobilności
przepisy mówią że nowohomologowane auta muszą mieć (o ile dobrze pamiętam od lipca 2021)
Wymóg dla nowych homologacji był od lipca 2019, dla nowych aut od lipca 2021.
Trochę nie znam przepisów, ale czy to jest legalne, że on nie działa przy jeździe do przodu?
Przepisy zezwalają na umożliwienie wyłączenia AVAS z zastrzeżeniem, że system musi być włączony po każdym uruchomieniu auta. Tesla z tej możliwości nie skorzystała.
Nie wiem, czy można zostać ukaranym za odłączenie głośnika AVAS na stałe.
Ja mam q3 2021 LR i nie słychać nic do przodu
Mam 2021Q4 i dźwięk do przodu był. Jednak dźwięk ten jest bardzo dyskretny, ciężko usłyszeć go z wewnątrz. Najlepiej spróbować w zamkniętym pomieszczeniu, np garażu wielostanowiskowym.