SEPLOS Bateria 30kwh Chiny

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Witam,

Jak wspominałem w temacie budowania zestawu PV z opcją magazynu energii, rozszerzam wątek tutaj w temacie samej baterii.

Skontaktowałem się z producentem SEPLOS, jest to kolejny klon firm takich jak, Glly czy EG4 itp. Konstrukcyjnie są one bardzo zbliżone i nadają się do integrowania z większością inwerterów hybrydowych.
Link:
https://www.seplos.com/sale-14240025-seplos-pusung-s-30kwh-battery-storage-system.html

Na ten moment dostałem od nich ofertę na 7780USD za model których dałem link. Jest to oczywiście wartość netto do której należy dodać cło oraz VAT.

Po dzisiejszym kursie USD wychodzi koło 34600PLN co daje 1150PLN/netto za 1kWh, moim zdaniem cena rewelacyjna.

Nie znam do końca szczegółów cła. Poszperałem na szybko internety i dorwałem artykuł który troche enigmatycznie traktuje temat ale z podanych przykładowych produktów zakładam że taka bateria może być porównana do hulajnogi elektrycznej na którą jest 6% cła.

Przy tych założeniach mamy wartości na poziomie:
Netto - 34600PLN
Cło 6% - 2076PLN
VAT 23% - 7958PLN

Razem brutto z odbiorem własnym z portu: 44634 PLN (1487PLN/1kWh).

Attachments

• Seplos30kWh_Wycena.JPG
    Seplos30kWh_Wycena.JPG
    106,1 KB · Liczba wyświetleń: 17
Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
Nieeee.. czytam dokładnie, ale właściwie nie oglądam filmów :D
Ale ale.. z tego filma wynikałoby, że ta bateria z Allegro to nie jest od Niro EV..?
Niro_2023-i-2022_baterie.jpg
i z ogłoszenia:
Niro_EV_2023-bateria.jpg
A może używają dwóch różnych dostawców/typów baterii..? Albo się pozajączkowało temu z ogłoszenia, i wstawił nie taką fotę..
Jutro tam podjadę, z ciekawości..

A tak a propos: gdybym to kupował, to wystarczy mi umowa k-s, z wpisaniem nr części i ew. nr nadwozia dawcy (no i danych z dowodu sprzedawcy)..? Czy domagać się wglądu no nie wiem, w jakiś dowód rejestracyjny czy co..?

Pozdrawiam

Last edited:

JareG

Pionier e-mobilności
Dziś na aliexpressie napotkałem coś takiego:
.. ta cena może być prawdziwa/realna? Tzn. czy to kupować czy nie? 🤣

Pozdrawiam

Attachments

• aliexpress_pylontech-force-h2_(1280_x_1024).jpg
    aliexpress_pylontech-force-h2_(1280_x_1024).jpg
    64,5 KB · Liczba wyświetleń: 15

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Panowie, dla mnie jedyną i największą barierą jest sprowadzenie tych baterii jako firma. Naczytałem się ile to trzeba papierów dostarczyć, rejestrować swoją działalność w jakimś rejestrze odpadów itd itp, że się odechciewa. Nie dziwne że polskie ceny są z kosmosu, bo jest spora bariera wejścia w ten biznes, nawet jeżeli chce się tylko kupić jeden zestaw na swoje potrzeby domu/biura :(

na ten moment nie mam za zbyt czasu by się nad tematem dostatecznie pochylić, ale ilość pracy i czasu i pewnie nerwów związanych z założeniem odpowiednio nowej działalności tylko na sprowadzenie jednej baterii nie ma sensu. Można pomyśleć o hurtowym zamówieniu o ile konkretna ilość kolegów z forum jest zainteresowana, to wspólnymi siłami cos by się udało :)

Nemiroff

Zadomawiam się
Zrobiłem upgrade PV wczesną wiosną spodziewając się nadciągającego kryzysu energetycznego. Wymieniłem inwerter na wyspowy Solaredge 10kw. Brak mi stycznika za licznikiem do rozłączania sieci przy zaniku napięcia, wtedy nie był jeszcze dostępny. Wedle spec tech inwerter współpracuje z magazynami LG, BYD 48v. Ciekaw jestem tego magazynu Seplos, jakimi komendami wymienia się sterownik inwertera z BMS. Napisze do chińczyka jutro, ale prawdy bym się specjalnie nie spodziewał w odpowiedzi zwrotnej.

Last edited:

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Zrobiłem upgrade PV wczesną wiosną spodziewając się nadciągającego kryzysu energetycznego. Wymieniłem inwerter na wyspowy Solaredge 10kw. Brak mi stycznika za licznikiem do rozłączania sieci przy zaniku napięcia, wtedy nie był jeszcze dostępny. Wedle spec tech inwerter współpracuje z magazynami LG, BYD 48v. Ciekaw jestem tego magazynu Seplos, jakimi komendami wymienia się sterownik inwertera z BMS. Napisze do chińczyka jutro, ale prawdy bym się specjalnie nie spodziewał w odpowiedzi zwrotnej.

Mi dostarczyli cert zgodności z inwerterami Growatta. Zakładam że dużej filozofii nie ma, to chodzi dosłownie na tych samych gratach jak Glly czy EG4.
Nadal problem jest żeby to ściągnąć.
Jeżeli jest na forum osoba która ma zarejestrowaną firmę na import baterii z poza EU, chętnie się skontaktuje. Ciekawi mnie ile by sobie życzyli prowizji za zakup tego magazynu na siebie i potem odsprzedaż do mnie.

JareG

Pionier e-mobilności
Panowie, dla mnie jedyną i największą barierą jest sprowadzenie tych baterii jako firma.
A na Kowalskiego też tak jest? Czy po prostu się kupuje, płaci i odbiera przesyłkę..?

Pozdrawiam

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Na kowalskiego płacisz VAT + Cło. Na firmę odzyskujesz VAT, wrzucasz w koszty i amortyzacje. Po prostu na firmę jest taniej i szybszy czas zwrotu, bo masz odpis amortyzacyjny oraz oszczędności w prądzie. Ale jakby się uparł to na osobę prywatną to też się nadal opłaca.

Na pewno osoba prywatna będzie miała lepiej, chociaż, już sam nie wiem, czy nie ma jakiegoś paragrafu w tej ustawie o gospodarowaniu odpadami co na Kowalskiego nie nakłada jakiś obostrzeń, zgód, zdjęcia żony i podpisu z krwi.