Zasięg autostradowy 140 km/h - wideo testu

newbe

Posiadacz elektryka
Witam, na razie udało mi się przygotować długą wersję wideo po Angielsku.
Ale sam test i wynik już jest. Temperatura byłą między 8 a 5 °C, prędkość sztywnie 140 km/h na autostradzie. Stockowe letnie opony i kołpaki Aero. Jechaliśmy razem z żoną, klimatyzacja normalnie ustawiona na komfortową temperaturę. Mieliśmy po drodze trochę deszczu i mokrego śniegu.
Na krótko przed samym wyjazdem przy około 95% baterii na 11 kW słupku wysiadliśmy z samochodu na krótki spacerek do drogerii i włączyłem klimatyzację z apki, co przez około 10 minut podgrzewało baterię.
Wynik: wytrzymaliśmy zużyć 80% baterii I pokonaliśmy 255 km. Oczekiwania zasięg 100-0% wyszedł mi 315 km, a do pełnego rozładowania 334 km.
Czy Polskie wideo lepiej skrócić?

newbe

Posiadacz elektryka
Witam, na razie udało mi się przygotować długą wersję wideo po Angielsku.
Ale sam test i wynik już jest. Temperatura byłą między 8 a 5 °C, prędkość sztywnie 140 km/h na autostradzie. Stockowe letnie opony i kołpaki Aero. Jechaliśmy razem z żoną, klimatyzacja normalnie ustawiona na komfortową temperaturę. Mieliśmy po drodze trochę deszczu i mokrego śniegu.
Na krótko przed samym wyjazdem przy około 95% baterii na 11 kW słupku wysiadliśmy z samochodu na krótki spacerek do drogerii i włączyłem klimatyzację z apki, co przez około 10 minut podgrzewało baterię.
Wynik: wytrzymaliśmy zużyć 80% baterii I pokonaliśmy 255 km. Oczekiwania zasięg 100-0% wyszedł mi 315 km, a do pełnego rozładowania 334 km.
Czy Polskie wideo lepiej skrócić?
Taki zasięg teoretycznie pozwala nam ominąć Ciechocinek po drodze do Chorwacji i pierwsze ładowanie zrobić na V3 w Portofino pod Łodzią. Do Poznania czy Szczecina też damy radę dojechać beż wymuszonego ładowania, szczególnie przy cipliejszej pogodzie. Do Warszawy autostradą raczej nie, ale zjeżdżając z A1 w okolicach Torunia przy 60% - owszem.
Prawda jest taka że i tak po 2.5 godzinach możemy musieć zrobić przystanek na toaletę...

newbe

Posiadacz elektryka
Wszyscy w tym roku jada do Chorwacji :)
Ja sie wybieram w lipcu, moze sie spotkamy na ladowarce ;)
Chorwacja to już taka zwyczajowa trasa do której wszyscy się przymierzają. Byłem 3 razy spaliniakiem, widziałem Superchardger’y, także naturalnie chcę sprawdzić tą trasę Teslą.
Nie wiem jeszcze kiedy wybierzemy: opróć szczepionki są inne ograniczenia.
Ale może się uda gdzieś pojechać, również bardzo chcę odwiedzić rodzeństwo w Ukrainie. To dopiero przydoda dla podróży elektrykiem...

danielm

Pionier e-mobilności
Chorwacja to już taka zwyczajowa trasa do której wszyscy się przymierzają. Byłem 3 razy spaliniakiem, widziałem Superchardger’y, także naturalnie chcę sprawdzić tą trasę Teslą.
Nie wiem jeszcze kiedy wybierzemy: opróć szczepionki są inne ograniczenia.
Ale może się uda gdzieś pojechać, również bardzo chcę odwiedzić rodzeństwo w Ukrainie. To dopiero przydoda dla podróży elektrykiem...
szwagier wypożyczył kampera i zaprosił mnie do Chorwacji w lipcu, powiedziałem mu że nie umiem jezdzić spalinówkami ale chetnie z nimi pojade... Teslą :)

danielm

Pionier e-mobilności
Ok, myślałem że ciągnąć przycięte... To oni tylko będą mieli zaletę że mają toaletę :) ale raczej wolno będą jechali..
zalete mają 100 litrowego zbiornika na paliwo, ale to jest ręczna skrzynia biegów i 90km/h maksymalna predkość :) więc nawet jadąc 120km/h teslą nadrabiam 15 minut co godzinę jazdy :) mogę się co 2 godziny ładować na superchargerze i dojedziemy w podobnym czasie nawet jeśli nie zrobią postoju :)