Supercharger_ nieprawidłowe dane do FA VAT za ładowanie.

XYZ

Fachowiec
Miałem pisać właśnie temat na forum jak to zmienić. Bo też moje faktury są na Leasing.

Wchodzi się na Charging -> Manage Payment -> Billing Address

Ja świadczę usługi również poza granicami PL i mam zgłoszony VAT UE to jest ten sam NIP z przedrostkiem PL

Zgłoszenie robiłem online https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/305

PS. Zmiana wszystkich danych jest okay ale NIP mimo że wpisany mój .. nie zmienia się i pokazuje się ponownie stary od Leasingu
Ale dziwne.
Dzięki za info, ja nie jestem vatowcem więc nie wiem czy "podchodzę" pod VAT UE ?

viallos

Pionier e-mobilności
Każdy może sobie takie zgłoszenie zrobić .. niczym to nie skutkuje ;-)
Jak nie wystawiasz faktury dla nikogo z Unii to po prostu nie ma żadnych konsekwencji .. a mając taki numerek możesz w każdej chwili to zrobić ;-)

krzyss

Pionier e-mobilności
Każdy może sobie takie zgłoszenie zrobić .. niczym to nie skutkuje ;-)
Jak nie wystawiasz faktury dla nikogo z Unii to po prostu nie ma żadnych konsekwencji .. a mając taki numerek możesz w każdej chwili to zrobić ;-)
Wystawic sobie mozesz, ale nabywca nie wrzuci tego w koszty.

krzyss

Pionier e-mobilności
Miałem pisać właśnie temat na forum jak to zmienić. Bo też moje faktury są na Leasing.

Wchodzi się na Charging -> Manage Payment -> Billing Address

Ja świadczę usługi również poza granicami PL i mam zgłoszony VAT UE to jest ten sam NIP z przedrostkiem PL

Zgłoszenie robiłem online https://www.biznes.gov.pl/pl/opisy-procedur/-/proc/305

PS. Zmiana wszystkich danych jest okay ale NIP mimo że wpisany mój .. nie zmienia się i pokazuje się ponownie stary od Leasingu
Ale dziwne.

Wejdźcie jeszcze raz w tą opcję i sprawdźcie czy Wam się NIP podmienił proszę.
Boje sie ruszac zeby sie nie zepsulo ;)

Robisz z komputera czy z telefonu ?

viallos

Pionier e-mobilności
Wystawic sobie mozesz, ale nabywca nie wrzuci tego w koszty.
Nie znam przepisów podatkowych wszystkich krajów UE więc nie komentuję.
Wiem że za swoje usługi muszę wystawić fakturę a co oni z nią robią to mi lotto ... dopóki przelewają kasę która na FV istnieje.

krzyss

Pionier e-mobilności
Nie znam przepisów podatkowych wszystkich krajów UE więc nie komentuję.
Wiem że za swoje usługi muszę wystawić fakturę a co oni z nią robią to mi lotto ... dopóki przelewają kasę która na FV istnieje.
Ja tez nie, ale to tak jak z naszą białą listą kont. Jak ty wystawiasz fakture UE to robisz to bez VAT. A oni zeby wciagnac to w koszty sprawdzaja sobie czy wystawca mogl to zrobic i jest na liscie EU VAT.

Tyle ze tesla robi oczywiscie to zle... wystawia faktury z kazdego kraju jako inny podmiot i wystawia z lokalnym vatem, dlatego moja ksiegowa tego nie chce wliczac w koszty. A ze tych faktur mam malo to dla mnie to nie problem.

XYZ

Fachowiec
Ja tez nie, ale to tak jak z naszą białą listą kont. Jak ty wystawiasz fakture UE to robisz to bez VAT. A oni zeby wciagnac to w koszty sprawdzaja sobie czy wystawca mogl to zrobic i jest na liscie EU VAT.

Tyle ze tesla robi oczywiscie to zle... wystawia faktury z kazdego kraju jako inny podmiot i wystawia z lokalnym vatem, dlatego moja ksiegowa tego nie chce wliczac w koszty. A ze tych faktur mam malo to dla mnie to nie problem.
I to wszystko jest racja.......🤣🤣🤣

domingo

Fachowiec
To nie jest kraj idiotów Amerykańców, bo w UK, Irlandii itp. VAT number (czasem Tax number) to po naszemu po prostu NIP. Raczej czyjaś ignorancja, ale kogoś trzeba obwiniać. Jak już wszyscy zauważyli wpisuje się PL+NIP i działa.
Jak się ładuje w Polsce to jest polski VAT, który jak ktoś może to sobie odliczy. Jak ktoś ładuje za granicą to ma lokalny VAT i tego nie odliczy bo dlaczego niby masz odliczyć od podatku w Polsce podatek który zapłaciłeś np. w Niemczech.
EU Vat o którym dyskutujecie, jak mniemam chodzi 0% Vat, obowiązuje tylko wtedy jak np. kupisz coś w EU ale odbierasz w PL. Ładowanie jest kupowane i odbierane w jednym kraju, więc VAT nalicza lokalny.
Przykładowo, jak kupowałem usługę Volvo On-Call to sprzedawca Szwecki, ja Polski i Vat był 0%