Jakie opony do Niro EV

kiki111

Fachowiec
Muszę kupić opony na zimę i zastanawiam się czy nie przejść na całoroczne (nigdy nie miałem), a jeśli zimowe to czy ktoś próbował Kleber Krisalp HP3 (69dB) lub nexen winguard sport 2 (70dB, tu podejrzanie niska cena). Goodyear których z zadowoleniem używam w innych autach wypadają blado przy tych dwóch (71dB).
A jeśli całoroczne to jakie? Chciałbym żeby było możliwie cicho.
Co ze wskaźnikiem oporów toczenia? nigdy zbytnio się nad tym nie zastanawiałem ale przy elektryku może mieć to dość duże znaczenie.

Olecki

Pionier e-mobilności
Ja sporo nad tym myślałem i zdecydowałem się dokładnie na takie:
https://www.oponeo.pl/dane-opony/continental-allseasoncontact-215-55-r17-98-h-xl (jest jeszcze wersja z indeksem V ale ma gorszą klasę oporów toczenia - B zamiast A)
Wielosezonowe mi w zupełności wystarczą a 2 komplety lato/zima nie dość że wychodzą drożej to pewnie jeszcze by się zestarzały szybciej niż je zużyję. Nie mam porównania z fabrycznymi bo zamontowali mi je przed odbiorem auta. Trochę obawiałem się że będą głośne (72dB) ale przy jeździe miejskiej w ogóle ich nie słyszę bo silnik elektryczny mi je zagłusza :p. Dziś sprawdzę jak to będzie wyglądać w trasie.
Brałem jeszcze pod uwagę Goodyear ale były droższe w hurtowni.

solik

Pionier e-mobilności
Z cichych opon sa jeszcze Pirelli Cinturato SF2, mam je w TM3 i jest OK.

deniro

Zadomawiam się
Doradzi ktoś jak to jest z podnoszeniem auta elektrycznego w celu wymiany opon ? Wymienialiście opony w aso czy u wulkanizatora w okolicy ? Zastanawiam się czy sobie poradza i czy nie uszkodza plyty od baterii przy podnoszeniu ? Na progach w okolicy kół widzę wgłębienia które teoretycznie służa jako punkty do podniesienia ale nie jestem pewien ?

Np dla Tesli znalazlem taki artykuł: https://warsztat.pl/dzial/9-wyposaz...-podnosniku-bedziesz-potrzebowac-takich,73384 i wynika ze przy mocowaniu baterii sa specjalne otwory. W Niro EV tez jest coś takiego ?

Wynika że chyba najpewniej jechać do aso i mieć spokój co sadzicie ?

Z góry dzięki za podzielenie się doświadczeniem w tym zakresie szczególnie w przypadku Kia Niro EV.

vwir

Pionier e-mobilności
Nic o tym nie piszą w instrukcji? Mam dwa elektryki (nie Niro) i w instrukcji jest wszystko wyjaśnione, razem z rysunkami.

deniro

Zadomawiam się
No powiem że jestem mocno zdziwiony, brak rysunków podwozia nic, pisza o wymianie opon ale zadnych informacji o punktach podparcia lub czego unikać. Ktoś wymienial już opony w Niro EV ?

Cav

Pionier e-mobilności
Obstawiam, że w związku z platformą dzieloną z innymi wersjami, podnoszenie nie wymaga szczególnych zabiegów.

JareG

Pionier e-mobilności
Panowie, pochylcie swoje głowy (posypcie popiołem etc. ;):D), i zobaczycie punkty do podnoszenia, są dość charakterystyczne (=wyróżniają się z otoczenia) w każdym aucie :)

Pozdrawiam