Jaką kartę podpiąć pod konto Tesli?

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Jeśli się poleca kartę Curve to warto wspomnieć, że:
- w darmowym planie ma limit bezprowizyjnych wymian 250€, powyżej 2,99% prowizji
- w weekend dodatkowa prowizja za przewalutowanie
- zakładanie płatnych planów do sporadycznego użytkowania to słaby pomysł

Bezproblemowo, z fotela i smartfona można założyć konto w Raiffeisen Digital Banku.
Karta wirtualna Visa Debit wymienia waluty po kursie Visa, bez limitów, weekendów itp
Konto PLN mają w PKO BP.

-
Ok, ale wysiłek/efekt Curve ma chyba najkorzystniejszy, bo ustawia się to raz i nie trzeba monitorować stanu dodatkowego konta, ani inaczej tym zarządzać. Złotówki w Polsce przelatują bez przewalutowania, a wydać €250 w miesiąc na ładowanie nie tak łatwo. 3% od ewentualnej nadwyżki też do przeżycia.
No i to jest dodatkowy limit ponad to co bezpłatnie oferuje Revolut, którego można przecież też używać niezależnie, np. w sklepach.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Ja jednak wolę Revolut bo ma najlepsze kursy i jest najwygodniejszy a doładowanie konta używając podpiętej karty to kilka sekund. Revolut oprócz 1% powyżej 5000 ma tez 1% w weekend.

Dlatego przy większych transakcjach używam ZEN, który ma o włos gorsze kursu od tych bez prowizji się dużo lepsze niż z prowizją 1%.

nabrU

Moderator
ja mam zwykłą VISA z pekao sa i wszystko działa jak należy

Ale to nie chodzi o to że nie działa, tylko o to jak najtaniej ma 'działać'. Ta Visa z Pekao za pewnie ma nieciekawe kursy wymiany i może nawet prowizję za transakcje walutowe.

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Ale to nie chodzi o to że nie działa, tylko o to jak najtaniej ma 'działać'. Ta Visa z Pekao za pewnie ma nieciekawe kursy wymiany i może nawet prowizję za transakcje walutowe.
@nabrU znowu nie masz racji.
Karty debetowe Pekao przeliczają po kursie organizacji płatniczej MC/Visa

nabrU

Moderator

Jakoś nie chce mi się wierzyć że MC / Visa ma lepsze kursy wymiany od np. Revolut. Ale oczywiście mogę się mylić 😉

zibizz1

Pionier e-mobilności
Jakoś nie chce mi się wierzyć że MC / Visa ma lepsze kursy wymiany od np. Revolut. Ale oczywiście mogę się mylić 😉
W dni robocze do 5tys Revolut ma lepsze kursy, w pozostałych przypadkach gdzie indziej może być taniej np ZEN też używa kursów MC

wxwx78

Zadomawiam się
PKO BP Visa Inifinite. Nie łatwo dostać ale polecam . Do poczytania na forum Fly4Free .

Slavekk_

Posiadacz elektryka
Po co używać wiary, są dane dostępne w internetach...
Zakup 100 EUR dziś:
Revolut 435,80 zł
Visa 429,75 zł
Mastercard 429,57 zł
Aion Bank 430,22 zł

Edit: Nawet gdyby dziś nie był weekend to kurs Revo bez 1% narzutu 431,49 zł jest gorszy niż Visa/MC.
Revo ma dobre kursy przy płatnościach powyżej 1000 EUR, a to nie jest przypadek płatności za pojedyncze ładowanie...

Last edited:

piotrpo

Pionier e-mobilności
Nie sprawdzałem każdej z tych kart, ale google podpowiada tak:
1749286677088.png
mBank:
1749286791174.png
A tak to wygląda dla jakiejś tam kredytówki mBank:
1749287383525.png
Kurs wynikowy, z prowizjami itd. 4,55 kurs dla tego dnia w MC 4,30.
--edit, bo zabrakło konkluzji:
Kurs to nie wszystko, ważna jest jeszcze wysokość prowizji.

Attachments

• 1749287265450.png
    1749287265450.png
    28,8 KB · Liczba wyświetleń: 0
Last edited: