Dla posiadaczyTM3 z bateriami LFP

simen

Zadomawiam się
Moja TM3 SR+ z grudnia 2020. Przejechane 61000 km, licznik pokazuje 389 km po naladowaniue do 100%. Auta laduje 70% na slupkach A/C 11KW a 30% na DC. Staram sie raz w tygodniu ladowac do 100%.

Gdzie mozna sprawdzic degradacje baterii? Kolega powyzej wspomina o kalkulatorze, gdzie takowy znajde?

Michal

Moderator
Kolega powyzej wspomina o kalkulatorze, gdzie takowy znajde?
W telefonie / na komputerze / w szufladzie ze starym nie używanym sprzętem :D
Na odbiorze zasięg 448 km przy 100% naładowaniu baterii. Obecnie po prawie roku przy 100% pokazuje zasięg 427 km. Degradacja z kalkulatora to 4,68%
1 - 427 / 448 = 4,68% ;)

Michal

Moderator
Kupując w 2020 na pewno miałeś mniejszą baterię, więc licząc 52,5 kWh vs 57,5 kWh (obie wartości z ev-database), to jeśli oni mieli 448 km na początku, to Ty pewnie proporcjonalnie miałeś 409, zatem 398 daje około 4,88% degradacji.
Skąd ABRP bierze 9% nie wiem - na pewno masz wybrane właściwe auto w ustawieniach?

mgapinski

Posiadacz elektryka
MCU to w sumie całkiem prądożerna bestia, jak odpaliłem to na biurku bez podłączonego niczego oprócz zasilacza to ponad 150W lekko zjadał na luzie. Bez kamer, bez ekranu, bez modemu LTE, zupełnie goły komputer. Hardware autopilota jest cały czas pod prądem, sam procesor intela w moim przypadku zjada może z 20W max