U mnie 2Q2022, 7000 przebiegu teraz pokazuje 434km a w momencie odbioru pokazywała 439km.
Nie ma się co tym przejmować bo te zasięgi spadają u wszystkich zaskakująco w podobnym czasie niezależnie od stylu jazdy i przebiegu.
Ja głównie ładuje AC i średnio raz na 2-3 tygodnie do 100%. Generalnie głównie trzymam ją w zakresie 20%-80% SOC.
Bardziej przyglądam się danym ze Scanmytesla przez OBDlink i tam w mojej TM3 bateria jako nowa pokazywała 60,5 kWh a teraz pokazuje 60,4 kWh gdzie tzw Nominal capacity określone jest na 59,8 kWh

Generalnie to zalecenie Tesli by minimum raz w tygodniu ładować do pełna spowodowane jest tym by BMS się lepiej kalibrował i pokazywał akuratne dane zużycia energii. Z LFP w przeciwieństwie do "klasycznych" już Li-On np NMC w TM3 LR jest ten problem że długo utrzymują wysokie napiecia i spadek tego napiecia od pełnego naładowania do rozładowania jest niewielki. W przedziale 100%-10% SOC to zaledwie 400mV, gdzie w NMC to zakres od 4,2V do ok 3V czyli 3 razy większy. Edit: wartości w spoczynku.
Poniżej link do artykułu LG i jeżeli ktoś włada "lengłydżem" to myślę że mu to trochę rozjaśni różnice w chemii tych baterii (graf "charge discharge curve" ładnie pokazuje różnicę)
In the past months, we often saw questions about whether […]
lghomebatteryblog.eu
I poniżej jeszcze jedna tabelka odnosząca się do żywotności LFP w zależności od tego jak jest ładowana i rozładowywana
commons.wikimedia.org
I teraz, LFP jak każda bateria lepiej znosi pełne naładowanie niż pełne rozładowanie, a że jej żywotność jest duża to Elon dla bezpieczeństwa zaleca jej częste ładowanie do pełna by uniknąć rozkalibrowania BMS i rozładowań do zera.
A teraz ciekawostka:
Swoją TM3 przejechałem 7tyś km i OBD naliczyło niecałe 21 pełnych cykli ładowania, więc gdybym ładował ją zawsze do 100% to zanim żywotność baterii osiagnie graniczne warunki, czyli 80% jej pierwotnej pojemności, przejadę na niej ok. 700tyś km. (Przy założeniu "tylko" 2000 pełnych cykli ładowania)
Natomiast w przypadku rzadkiego ładowania do pełna to nawet przebiegi ponad 2 mln km są do zrobienia.
Tak więc dbajcie o baterię, a prędzej całe auto się rozleci niż szlag trafi baterię
Szerokości