ubezpieczenie AC / OC

Olecki

Pionier e-mobilności
Brzmi nieciekawie, a my mamy zaprzyjaźnionego od lat agenta z PZU. Acz szkody żadnej nie potrzebowaliśmy likwidować, więc podstaw do narzekania brak.
Może jednak za inną firmą trzeba będzie się rozejrzeć - w takim razie może to dobry wątek, by zapytać o AC w innych firmach - gdzie najlepiej? :)
No cóż, tak naprawdę to przed kupnem ubezpieczenia warto zastanowić się gdzie będziesz chciał naprawiać szkodę. Wtedy kontaktujesz się z tym serwisem i prosząc o informację z jakimi firmami ubezpieczeniowymi mają podpisane umowy na likwidację szkód (nie na sprzedaż polis, to zasadnicza różnica!). Wtedy najlepiej poszukać oferty wśród tych ubezpieczycieli bo będziesz miał pewność że nie będzie problemów z rozliczeniem ewentualnej naprawy. U mnie np. mamy umowę z Allianz i nie dość że nie robią problemów z naprawami to jeszcze cała papierkologia zajmuje maksimum połowę tego co u innych ubezpieczycieli. Zdarza się że w ciągu 3-4 dni od przyjazdu lawety możemy rozpocząć naprawę. Kolejna zaleta jest taka że nie jest to duży ubezpieczyciel więc jeśli masz naprawę z czyjegoś OC i ubezpieczyciel robi problemy to zawsze możesz naprawić z AC i zrobić regres - statystycznie największa szansa jest że trafi cię ktoś z OC PZU (największy udział w rynku) więc w taki sposób można rozwiązać sprawę. I to jest kolejny argument przeciw polisie w PZU - regres nie działa jeśli twoje AC i OC sprawcy są od jednego ubezpieczyciela.

spavacz

Zadomawiam się
Rozumiem że wybór ubezpieczyciela to trudne, ale powiedzcie na jaką wartość auta było AC jak wam zdrożał w trakcie czekania na odbiór. Czy ubezpieczać za tą za jaką kupuję(starą) czy rynkową(nowa, aktualna cena)?

Michal

Moderator

daniel

Señor Meme Officer
Czy ktoś kiedyś korzystał z tego? Ząstapi to asisstance ze zwykłego ubezpieczenia? W sumie to nie wiem jak taki przypadkowy ludek miałby mi pomóc jak się zamknę poza samochodem albo rozkraczy się gdzieś na trasie. Chyba tylko Tesla jest to w stanie obsłużyć.
To działa tylko w okresie gwarancji? Taką wzmiankę widziałem w angielskiej wersji, ale w polskiej nie widzę.