Szukam firmy zakładającej panele PV

Michal

Moderator
Hej, jak w temacie szukam firmy, która zamontuje mi fotowoltaikę o mocy około 9-10 kWp i nie weźmie przy tym narzutu za robociznę 70-100%.
Macie kogoś do polecenia?

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Oczywiscie ale nie ma jakiś konkretów co do etapu, co i jak. Nieważne w każdym bądź razie jest taniej samemu ale trudniej samemu mieszac w papierach. Warto przy okazji kontaktu z dystrubutorem i elektrykiem , rozważyć podniesienie mocy, jak jest cienko.
Kwestia co kto może , lubi, i chce zrobić. To jak z obiadem można w domu, zupkę i można... Dobrze, że nie zabraniają.
No właśnie jest jeszcze ten moment że nie zabraniają, ale ponoć już internety straszą że mają obostrzenia robić. W pewnym momencie kiedy będzie dużo instalacji na danym osiedlu/ulicy jest to logiczne, pytanie czy obostrzenia wejdą bo jakaś grupa będzie lobbować w tym temacie dla zysku czy na prawdę z potrzeby zostanę nałożone. Kiedy nikt nie wie. Dlatego moim prywatnym zdaniem jak się ma gdzie i się chce to nie ma na co czekać.

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja w sumie dzięki kolegom z równoległego Forum Ev, dałem się przekonać , bo dopóki u mnie działała taryfa G12 AS i to w sposób niezgodny z Ustawą ale na moją korzyść bo nie mieli licznika do tej taryfy( miałem rzeczywiście połowę taryfy G11 w godzinach 22-6 i do tego jeszcze EXTRA 13-15 i nie od zwyżki za poprzedni rok a od całości zużycia ) to placilem 350 zl miesiecznie i bylem zadowolony
W czopku urodzony. ;-)
Ale G12AS to była kielbasa wyborcza i się skończyła.. Premier jest mistrzem w swoim fachu jak były bankier, sprzeda każdy produkt, byłby diamentem w Amwayu. To ponad 200 zł mi wychodziło więcej i że tylko krowa zdania nie zmienia zrobiłem co trzeba.

Problemem może byc lokalna nadprodukcja "osiedlowa". Juz takie cuda są opisywane, gdy wszyscy pakuja do sieci i napiecie przkracza próg odcięć falowników.
Np. Opisywano gdy stara instalacja powoduje spadki napiecia gdy wieczorem wszyscy używają do woli prądu.
Dystrybutor podniósł napięcie podstawowe o kilka Voltów, ale w dzień gdy ludziom solary pracują, przekracza one w/w progi ( chyba to ok 250 Volt?)

gim-kg

Pionier e-mobilności
Ogólnie taka marża jest. Mówią, że w tej chwili najwiecej na PV zarabiają instalatorzy, zaraz za nimi są producenci komponentów, a potem dopiero klient a dystrybutor energii jest na samym końcu. Zarabia na tych 20% z przekazanych do sieci. Instalatorzy są różni, ja znalazłem 4 firmy i poprosiłem o wycenę. Najtańsza spółka z o.o. miała kapitał 5000zł, także co z tego że dadzą ci gwarancję, jak teoretycznie odpowiadają do kwoty 5000 zł. Wybrałem firmę z Gdańska, może nie najtańszą, ale rzetelnie podeszli do projektu, dali mi największą moc z pośród innych firm (nietypowy dach), 10 lat gwarancji na wszystko od nich (montaż, konstrukcja i elementy PV) oraz standardowa gwarancja od producentów elementów do PV. Do tego kapitał zakładowy to 15 mln zł a nie 5000 zł.
Inne firmy dawały rok, dwa lata na montaż i konstrukcje + standardowa gwarancja od producentów elementów do PV. Czym to się różni? W przypadku firmy ktorą wybrałem, nie interrysuje mnie przepychanka z producentami elementów. W przeciągu 10 lat jeżeli coś się zepsuje to ta firma przyjeżdża, wymienia i to oni się droczą z producentem aby im zwrócił kasę a nie ja.
Są też minusy, mają tylko trzy rodzaje paneli do wyboru i działają na mikrofalownikach jednego producenta.
Ogólnie w tym biznesie widać strasznie nieczystą konkurencje.

Mario W

Zadomawiam się
4 lata temu zakładałem PV 5,8 (280Wx20 paneli falownik Fronius) cena 35000 minus 8.000 umorzenie pożyczki z NFOS . Dwa dni temu zamówiłem w tej samej firmie drugą instalację PV 5,5 , 15 paneli po 370 )cena 20000 PLN , moja żona odliczy 32% z tej sumy od podatku jest w drugiej stawce podatkowej . Firma SolarX z Buska Zdroju. Polecam . Miałem też ofertę z SUNDAY 10 paneli po 540W za 25000PLN.

Bronek

Pionier e-mobilności
Duże Firmy mają ekipy niemal po całej Polsce. Siedziba nie musi mieć znaczenia. Papiery, zalatwiają sami, kontakt z dystrybutorem, powiadomienia itd... . Jedyne co mamy zrobić to odebrać palety z modulami i inwerterem itp wcześniej. Potem otworzyc im bramę. U mnie kasa szła w trzech transzach. Ostatnia po odborze, teście itp.

Ps Dotacji nie dotalismy od roku bo to kraj wegla nie słońca- wisi na ich stronie jako do kontaktu . Ale 53 000 od przychodu odliczono ( żona jest na liniowym). Dodam, że gdyby była ta dotacja wypłacona, to to odliczenie trzeba o nią pomniejszyć.

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
To mały update z mojej strony.

Instalacja 9kW.
17x Panel 530W - 13500pln
Inwerter Growatt - 6000pln
Konstrukcja pod panele - 2500pln
Rozdzielnia AC/DC - 1500pln
Optymalizatory na jeden string - 3000pln

Instalacja własna. Wykonanie instalacji uziomu też po mojej stronie.
Czekam na wycenę elektryka z podłączeniem.

Firma instalacyjna wrzuci sobie twoj dach z geoportalu w program i wyliczy na szybko instalacje,
To co już im się nie do końca chce, bo za dużo pytań to...

- Analiza rozmieszczenia paneli na dachu ze szczegółową rozpiską produkcji energii w każdy miesiąc (wiesz czy dobrałeś instalacje do twoich potrzeb i do twojego dachu, wiesz kiedy zaczynasz produkcje i kiedy kończysz..i nie mowie o miesiącach a o godzinach dnia.)
- Analiza cienia w raz z opcjami i dalszymi kosztami związanymi z wyeliminowaniem cienia lub optymalizacja instalacji. (u mnie były aż 3 scenariusze rozmieszczenia paneli)
- Dobór rozwiązania i sprzętu - Jak kolega @gim-kg wspomniał, firmy maja hurtem zakupiony sprzęt wybranych producentów i lecą taśmowo. Liczą że inwestor się nie zna albo ma w dupie, wiec proponują od razu premium (Fornius, Solaredge) i wkładają tam wygodne nadmiarowo kupione panele produkowane 5 lat temu, na przykład 350W panel, sprawdzony, tanio kupiony i działa. Czyli na 9kW wychodzi 26planeli. A jak jest cień to proponują od razu dokupić optimizery na wszystkie panele, żeby potem mieć dupokryje na inwestora. (konkluzja na końcu wypowiedzi)

No i finalnie, robiąc to samemu, decyduje o każdym elemencie sam, dobieram do tego co mi potrzebne.
Konstrukcja dachu jest skomplikowana, trzeba docinać, kombinować i upewniać side że nie zniszczy się poszycia dachowego.
Tutaj też warto wiedzieć jak 600kg paneli jest zamocowana.

Podpowiem że wycena firm oscylowała miedzy 50-70k PLN nawet nie patrząc na dach, o terminach nie wspomnę
Rejon Śląski, ceny z Kwietnia 2021.

Firma instalacyjna jest dobrym rozwiązaniem, jak mieszkasz na środku płaskiego terenu na którego cień nie pada, a dach masz oczywiście na południe z metrażem pola golfowego. Wtedy faktycznie, nie pałuj się robiąc to samemu, tylko daj to firmie, potarguj się i oszczędzisz swój czas.

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
U mnie południe 22/350 i wschód 6x350 =9,8kWp - tu są elektryki

Po drugiej stronie ulicy 20x 350 =7 kWp czyste południe- tu są spaliniaki

DWIE INSTALACE monokrystaliczne - SolarE + optymizery i Fornius dwa stringi , cena ok 78 tyś
dachówka i blacha ale nietypowa same krokwie.

20200421_200404_copy_1024x485.jpg20200424_113900_copy_1024x576.jpg