To mały update z mojej strony.
Instalacja 9kW.
17x Panel 530W - 13500pln
Inwerter Growatt - 6000pln
Konstrukcja pod panele - 2500pln
Rozdzielnia AC/DC - 1500pln
Optymalizatory na jeden string - 3000pln
Instalacja własna. Wykonanie instalacji uziomu też po mojej stronie.
Czekam na wycenę elektryka z podłączeniem.
Firma instalacyjna wrzuci sobie twoj dach z geoportalu w program i wyliczy na szybko instalacje,
To co już im się nie do końca chce, bo za dużo pytań to...
- Analiza rozmieszczenia paneli na dachu ze szczegółową rozpiską produkcji energii w każdy miesiąc (wiesz czy dobrałeś instalacje do twoich potrzeb i do twojego dachu, wiesz kiedy zaczynasz produkcje i kiedy kończysz..i nie mowie o miesiącach a o godzinach dnia.)
- Analiza cienia w raz z opcjami i dalszymi kosztami związanymi z wyeliminowaniem cienia lub optymalizacja instalacji. (u mnie były aż 3 scenariusze rozmieszczenia paneli)
- Dobór rozwiązania i sprzętu - Jak kolega
@gim-kg wspomniał, firmy maja hurtem zakupiony sprzęt wybranych producentów i lecą taśmowo. Liczą że inwestor się nie zna albo ma w dupie, wiec proponują od razu premium (Fornius, Solaredge) i wkładają tam wygodne nadmiarowo kupione panele produkowane 5 lat temu, na przykład 350W panel, sprawdzony, tanio kupiony i działa. Czyli na 9kW wychodzi 26planeli. A jak jest cień to proponują od razu dokupić optimizery na wszystkie panele, żeby potem mieć dupokryje na inwestora. (konkluzja na końcu wypowiedzi)
No i finalnie, robiąc to samemu, decyduje o każdym elemencie sam, dobieram do tego co mi potrzebne.
Konstrukcja dachu jest skomplikowana, trzeba docinać, kombinować i upewniać side że nie zniszczy się poszycia dachowego.
Tutaj też warto wiedzieć jak 600kg paneli jest zamocowana.
Podpowiem że wycena firm oscylowała miedzy 50-70k PLN nawet nie patrząc na dach, o terminach nie wspomnę
Rejon Śląski, ceny z Kwietnia 2021.
Firma instalacyjna jest dobrym rozwiązaniem, jak mieszkasz na środku płaskiego terenu na którego cień nie pada, a dach masz oczywiście na południe z metrażem pola golfowego. Wtedy faktycznie, nie pałuj się robiąc to samemu, tylko daj to firmie, potarguj się i oszczędzisz swój czas.
Pozdrawiam