Szukam firmy zakładającej panele PV

Michal

Moderator
Hej, jak w temacie szukam firmy, która zamontuje mi fotowoltaikę o mocy około 9-10 kWp i nie weźmie przy tym narzutu za robociznę 70-100%.
Macie kogoś do polecenia?

Michal

Moderator
Odliczyć od podatku możesz chyba tak czy inaczej - bez znaczenia jakie źródło ciepła miałeś. Pompa ciepła i tak podnosi efektywność energetyczną względem gazy, a to jest warunek, który trzeba spełniać.

Bronek

Pionier e-mobilności
Chyba tak? I to jest niezależne od już raz odliczanej kwoty za fotowoltaika. Chyba?
To by było fajne bo znow u nas całość za pompę pójdzie mnie na raz.
Natomiast dotacja przy gazie, to już nie. Tak mi się wydaje jeśli mamy gaz a nie spalamy paliwo stałe?

Michal

Moderator
Moim zdaniem mylisz dwie rzeczy - odliczenie od podatku i dotację. Dotacji nie dostaniesz ale od podatku odliczysz.

Bronek

Pionier e-mobilności
Nie mylę tylko opisuję. Na dotacje się nie łapię, bo mam gaz. Odliczenie owszem ale tu też kwestia czy nie ogranicza tego poprzednie odliczanie z fotowoltaiki ? Czy te 53000 zł (limit) na lokalizację dają na fv i drugie na pc?

Last edited:

abes99

Posiadacz elektryka
Czyli rozbudowę fotowoltaiki można odliczyć w ramach ulgi termomodernizacyjnej od podatku? Jak tak to git, właśnie się przymierzam do rozbudowy naszych 10kWp do 20kWp bo już odrobinę brakuje. Ogrzewamy jakieś 180m² domu podłogówką akumulacyjną czyli kable grzejne w wylewce betonowej 8cm, więc sprawność ogrzewania COP=1. A pojawił się elektryk z perspektywą na drugiego ;)

Szatan

Posiadacz elektryka
Też mam ogrzewanie piecem gazowym w domu i będę zmieniał na PC, to chyba nie ma znaczenia bo jak inni piszą używając PC zwiększamy energooszczędność domu. W nowych domach w ogóle nie będzie możliwości ogrzewania gazem.

Z tego co rozumiem ulga termomodernizacyjna liczona jest w ten sposób iż jeśli ktoś np zarabia 100tyś/rok a inwestycja termomodernizacyjna wyniosła 20tyś to podatek dochodowy liczy się od kwoty 100tyś - 20tyś czyli od 80tyś. Więc zwrot podatku wynosi 20tyś * podatek dla danego progu (17 lub 32%)

Last edited:

Michal

Moderator
Też mam ogrzewanie piecem gazowym w domu i będę zmieniał na PC, to chyba nie ma znaczenia bo jak inni piszą używając PC zwiększamy energooszczędność domu. W nowych domach w ogóle nie będzie możliwości ogrzewania gazem.
Ja mam pełną kwotę do odliczenia więc pewnie w całości odliczę koszt pompy ciepła tylko kwestia czy wziąć lepszy/droższy model by całą kwotę wykorzystać czy szukać poprostu urządzenia na wymiar i zostawić resztę ulgi termomodernizacyjnej na później.
Oczywiście, że bierz urządzenie na wymiar, a nie większe... Na cholerę Ci większe? Planujesz rozbudowywać dom?