2,5 razy droższe "tankowanie" elektryka w domu!

boa

Pionier e-mobilności
co do taryfy nocnej +150% to mam pytanie do posiadaczy pomp ciepła - czy to burzy opłacalność tego rozwiązania czy dalej jest OK jak z elektrykami?

Kuba K.

Posiadacz elektryka
co do taryfy nocnej +150% to mam pytanie do posiadaczy pomp ciepła - czy to burzy opłacalność tego rozwiązania czy dalej jest OK jak z elektrykami?
ja mam 10letniego monoblocka (bez invertera i evi) - będzie droższy w 2023 niż alternatywnie gaz. Z tym że gaz został sztucznie zatrzymany na poziomie z 2022 bez limitów.

Slawomir

Zadomawiam się

Ja mam od 12 lat gruntową PC,
zakładając umiarkowanie optymistycznie, że osiągnę cenę 1,1/kWh przy strukturze zużycia 80/20 tania/droga
i COP=4, to cena 1 kWh wyniesie 0,28 PLN,
czyli i tak taniej (chyba) niż gaz, czy ktoś jest w stanie policzyć jak to wychodzi obecnie z gazem?

boa

Pionier e-mobilności
Ja mam od 12 lat gruntową PC,
zakładając umiarkowanie optymistycznie, że osiągnę cenę 1,1/kWh przy strukturze zużycia 80/20 tania/droga
i COP=4, to cena 1 kWh wyniesie 0,28 PLN,
czyli i tak taniej (chyba) niż gaz, czy ktoś jest w stanie policzyć jak to wychodzi obecnie z gazem?
gaz wyjdzie chyba minimalnie taniej, parę groszy na kwh

Cav

Pionier e-mobilności
co do taryfy nocnej +150% to mam pytanie do posiadaczy pomp ciepła - czy to burzy opłacalność tego rozwiązania
Zależy do czego porównasz.
Jak do cen gazu zamrożonych na tegorocznym poziomie, to oczywiście że tak.
Gaz zaczyna wychodzić taniej, a jest tańszy w instalacji.....

luki

Pionier e-mobilności
Ale najgorsze jest to, że taryfa nocna i dzienna przestały się jakoś szczególnie różnić :(
Jest delikatna różnica przy uwzględnieniu przesyłu (i chyba tylko jego, bo cena samego prądu zamrożona na poziomie ~68gr). Ale tak, zawsze tak wygląda sterowanie gospodarką. Finalnie sprowadza się do tego, że tylko świadomość ludzi/użytkowników może spowodować, że nie będą uruchamiać prądożernych odbiorników w godzinach szczytu, "bo przecież co za różnica - cena taka sama"