Kuba K.

Posiadacz elektryka
Chyba gdzieś czytałem, że przyczyną braku kwalifikacji może być fakt, że pod swoim domowym adresem masz zarejestrowaną firmę..

Pozdrawiam

JareG

Pionier e-mobilności
Nie prowadze pod tym adresem dzialalnosci.
Ale bapisze do nich zeby sie dowiedziec.
Też gdzieś czytałem, że człek się nie załapał, bo kiedyś dawno temu miał firmę (już nieistaniejącą) pod adresem domowym.. :D

Pozdrawiam

Cav

Pionier e-mobilności
No to właśnie jest to nic :D
.. ale wiesz, mogliby zapodać nie 1200/MWh a np. 3000 zeta..
No wiem, ale pozostaję na stanowisku, że oderwanie cen sprzedaży od faktycznie ponoszonych kosztów tej produkcji to jest oszukiwanie klientów....

p0li

Pionier e-mobilności
Tam Was chyba rąbią identycznie.
Wyłączyli obligo giedłowe dla cen prądu w RFN?
nie wiem - nie wnikam bo i tak moge sobie palcem w bucie pomachac wiec po co sie denerwowac
przyjda rachunki, lykne relanium i zaplace
na razie musialem prawie 1000€ za ubezpieczenie 2 aut wylozyc

JareG

Pionier e-mobilności
No wiem, ale pozostaję na stanowisku, że oderwanie cen sprzedaży od faktycznie ponoszonych kosztów tej produkcji to jest oszukiwanie klientów....
Wolacy kantowali przed zniesieniem obligo, i po zniesieniu stawiam, że nadal to robią.. mają to we krwi. Ostatnio czytałem o utajnieniu rachunków za prąd - już się nie dowiesz, za co konkretnie płacisz.. 🤬

Pozdrawiam

Last edited:

Kuba K.

Posiadacz elektryka
U nas wyłączyli i co.. i nic.
Jak to nic, teraz kabze sie napycha w zaciszu gabinetu zamiast na widoku ;)
Dziwnym trafem w takiej ENERGA wytrzeliły zyski w Q3 2023, a w kolejnych miesiącach pewnie będzie tylko lepiej. Skoro marża wzrosła to ceny prądu są obecnie za niskie czy za wysokie ?

Cav

Pionier e-mobilności
Jak to nic, teraz kabze sie napycha w zaciszu gabinetu zamiast na widoku ;)
To chyba posłużyło tylko przesunięciu kokosów, np. podziałowi ich między obrót i wytwarzanie...
Dziwnym trafem w takiej ENERGA wytrzeliły zyski w Q3 2023, a w kolejnych miesiącach pewnie będzie tylko lepiej. Skoro marża wzrosła to ceny prądu są obecnie za niskie czy za wysokie ?
Dokładnie o to idzie.

daniel

Señor Meme Officer
Jestem zwolennikiem aut elektrycznych, dlatego kupiłem auto spalinowe.
Wzięliśmy troca 1,5 tsi DSG
Brutto 119 tys z 5 letnią gwarancją i 4 latami serwisu gratis.
Leasing na 3 lata 102,46 proc.
Auto pali nam około 6 litrów.
Podatki odliczamy z paliwa.
Z podobnym wyposażeniem id3 to 200 tys. Oczywiście minus dofinansowanie .
No ale leasing 110 proc .

Dało mi też do myślenia, że dość drogie opony do elektryków to opony na jeden sezon.
Koszt ubezpieczenia to także aspekt do przemyśleń
Wiedzą, że z TRoc'iem przyjedziesz na serwis i zarobią więcej niż na elektryku. Do tego nie będzie problemu, że nie ma fachowca od ID.
Dealerzy wiedzą co robią i będą niechętnie sprzedawać elektryki. Nawet go nie zaproponują, jeśli nie zapytasz. Teraz to jest dla zapaleńców.
W sumie to mi się atmosfera m.in. taka jak na forum podoba. Coś jak wczesne czasy dostępu do internetu. Siedzenie na IRCu czy innych czateriach.
Dlatego zazdroszczę kolegom z UK. Tu mamy zaścianek. Prawdziwy prąd tylko z węgla!

BTW kupiłem zimówki do TM3 za 1200 zł na Oponeo. Oni tego nie sprawdzają! :sneaky:

galux20

Zadomawiam się
Na serwisie zarobią kompletnie 0zł przez najbliższe 4 lata lub 100 tys km.
Wykupiłem pakiet za 3800 zł na 5 lat gwarancji i 4 lata przeglądów.
Ja nie jestem zaślepiony w jedną stronę.
Oprócz troca mamy inne auta.
W audi dokupywalem teraz pakiet przeglądów na 3 i 4 rok
Zapłaciliśmy 2300.
Nie demonizował bym kosztów utrzymania spalinowek.