AutoCharge i eC4

p0li

Pionier e-mobilności
chciałem się pochwalić że dziś udało mi się uruchomić funkcje AutoCharge - działa to tylko na słupkach EnBW i uruchamia się przez ich appkę i polega to mniej więcej na tym że (po aktywacji) w celu naładowania auta podjeżdżamy pod słupek EnBW, wtykamy wtyczkę CCS i to wszystko - auto samo sie zaczyna ładowac a przerywamy w apce lub na słupku - kaska zchodzi z podpiętej karty

co ciekawe - do płatności udało mi się podpiąć polską kartę a nie udało z niemiecką O.O

Last edited:

Jarecki

Zadomawiam się
Rozwiń trochę.
Czy to cecha auta, że porozumiewa się z ładowarką i ona "dowiaduje" się że ma płatnika więc w to auto może ładować?

p0li

Pionier e-mobilności
Rozwiń trochę.
Czy to cecha auta, że porozumiewa się z ładowarką i ona "dowiaduje" się że ma płatnika więc w to auto może ładować?
tak - ale ze wzgledu ze rolka stellantis nie obsluguje Plug&Charge zrobili taka proteze troche
proteza bo dziala tylko ze slupkami DC i tylko jednej firmy
z drugiej strony standardem jest ISO 15118 ale zostalo pomyslane glownie jako protokol do obslugi V2G
AutoCharge jest bazowany na DIN70121 i pomiedzy soba roznia sie zabezpieczeniami

wiecej tu:

Jarecki

Zadomawiam się
chciałem się pochwalić że dziś udało mi się uruchomić funkcje AutoCharge - działa to tylko na słupkach EnBW i uruchamia się przez ich appkę i polega to mniej więcej na tym że (po aktywacji) w celu naładowania auta podjeżdżamy pod słupek EnBW, wtykamy wtyczkę CCS i to wszystko - auto samo sie zaczyna ładowac a przerywamy w apce lub na słupku - kaska zchodzi z podpiętej karty

co ciekawe - do płatności udało mi się podpiąć polską kartę a nie udało z niemiecką O.O
Tak samo się dzieje na orlenie, mam wrażenie. Podjeżdżam, zgłaszam, zapinam i to wszystko z apki.

p0li

Pionier e-mobilności
Tak samo się dzieje na orlenie, mam wrażenie. Podjeżdżam, zgłaszam, zapinam i to wszystko z apki.
prawie robi roznice :)
tu meldujesz sie raz a potem tylko wtykasz wtyczke - i to wszystko
nawet miesiac pozniej i 100km dalej - podjezdzasz do slupka, wtykasz wtyczke i po chwili startuje ladowanie - nie musisz dotykac telefonu