W 2023 roku powinno powstać w Polsce 9 razy więcej stacji niż w ubiegłym roku

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka

Iktorn

Zadomawiam się
Jako kolejna ciekawostka:
Wszystko fajnie, tylko konkursy sprzed roku dalej nie rozstrzygnięte (także ten na stacje o mocy 50-150kW).

krzyss

Pionier e-mobilności
Dlatego w tym roku nam przybędzie tych stacji - ten korek w końcu puści
Nie pusci, nie ma przylaczy… ale oczywiwcie bardzo bym chcial…
A tymczasem stacje np. GW oznaczane jako 90kW dzialaja jako 60kW stacje 140kW laduja 70kW…
Pic na wode ;) ale i zostalo nam czekac…

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
A tymczasem stacje np. GW oznaczane jako 90kW dzialaja jako 60kW stacje 140kW laduja 70kW…
Patrzę na te szacunki w tym roku. Skądś je muszę wziąć 🤔 9-krotny wzrost w tym roku to będzie naprawdę odczuwalne. Biorąc pod uwagę, ze w na koniec grudnia sumarycznie było 7250 punktów ładowania a w tym roku ma powstać 9k czyli drugie tyle sumarycznie

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Ja mam wrażenie że 140kW szczególnie te które mają wyłączony lewy kabel, działają jakby dzieliły moc na dwa kanały.

nabrU

Moderator
Patrzę na te szacunki w tym roku. Skądś je muszę wziąć 🤔 9-krotny wzrost w tym roku to będzie naprawdę odczuwalne. Biorąc pod uwagę, ze w na koniec grudnia sumarycznie było 7250 punktów ładowania a w tym roku ma powstać 9k czyli drugie tyle sumarycznie

Eee a skąd te 7250 punków ładowania w PL nagle? Bo w tym wątku jeszcze miesiąc temu była mowa o niewiele ponad 2000 :unsure:

Plus niech mi ktoś na przykład powie ile z tych planowanych przez GDDKiA rok temu 44 punktów realnie działa na dzis:

Bartłomiej S

Posiadacz elektryka
Eee a skąd te 7250 punków ładowania w PL nagle? Bo w tym wątku jeszcze miesiąc temu była mowa o niewiele ponad 2000 :unsure:

Plus niech mi ktoś na przykład powie ile z tych planowanych przez GDDKiA rok temu 44 punktów realnie działa na dzis:

Już wyjaśniam bo tez miałem z tym mętlik. Jest dzisiaj ponad 2000 STACJI ŁADOWANIA natomiast punktów (ile aut jednocześnie może się ładować) jest ponad 7000

Kuba K.

Posiadacz elektryka
Już wyjaśniam bo tez miałem z tym mętlik. Jest dzisiaj ponad 2000 STACJI ŁADOWANIA natomiast punktów (ile aut jednocześnie może się ładować) jest ponad 7000
Czyli pojedynczy GW liczy się jako 3? CCS + ChaDeMo + AC