Chyba niestety bedziesz musial sledzic zachodnie fora , bo tych paru uzytkownikow w PL niewiele pomozeCześć! Przymierzam się powolutku do Tesli Model S z ~2015. Orientuje się ktoś jak z awaryjnością tych roczników? Jak w Polsce z dostępnością i ceną części eksploatacyjnych?
To słyszałem, że wymiana MCU i ekranu jest często najdroższa. No ale jak jest akcja serwisowa, to dobrze. O HW się nie martwię - w moim budżecie na FSD (HW2+) nie ma co liczyć. Może na HW1.Kolega ma S z 2016, serwis w PL sobie chwali i to bardzo, jego zdaniem lepszy niż Berlin. Na części czasami trzeba parę dni czekać, ale są. Nie miał większych awarii ani większych wydatków - ale to 1 egzemplarz.
Uważać trzeba na wersję MCU - MCU1 ma wadę i każdy po czasie ma awarię - on bardzo dużo wydał na wymianę na MCU2. Teraz Tesla zwraca za naprawy MCU1 - ale on nie naprawił, jak się popsuło, tylko wymienił na nowszą wersję, więc może go to nie objąć. Poza tym na MCU1 interfejs działa bardzo powoli. Więc lepiej jeśli trafisz egzemplarz już z MCU2.
Jeśli interesuje Cię Autopilot i FSD, to trzeba sprawdzić wersję HW, bo tu często się zmieniało, a tych starszych nie da się zrobić upgrade.
To tyle co wiem.
Jeszcze taka kwestia, w tym budżecie to są albo 85 albo 70D. Ma ktoś porównanie? Jak z zasięgiem autostradowym, prowadzeniem, przyspieszeniem?
Widziałem to![]()
Tesla Model S 70D
All details and specs of the Tesla Model S 70D (2015-2016). Compare price, lease, real-world range and consumption of every electric vehicle.ev-database.org
Mówisz? EVDatabase było dotąd bardzo dokładne. Zasięg rzeczywisty mojego Leafa przewidzieli praktycznie co do kilometra.I tak i tak , bez wzgledu na pojemnosc baterii ( moze poza 100D- LR ) ladowanie na autostradzie co ok 250 km