Izera ma być państwowa do czasu produkcji, a potem sprywatyzowana

BigB00

Posiadacz elektryka
"Wejście w projekt budowy Izery Skarbu Państwa ma charakter pomostowy, co oznacza, że państwo wchodzi z planem wyjścia z udziałów, prawdopodobnie po uruchomieniu produkcji. Z tej perspektywy jest to bardzo zbliżone do historii tworzenia największych koncernów motoryzacyjnych, które wspierane były przez rządy, a następnie stopniowo prywatyzowane"
- mówi dyrektor ds. komunikacji i rozwoju biznesu EMP, Paweł Tomaszek.

marcinb

Zadomawiam się
A które to koncerny tak powstawały? Jeśli mowa o "powstawaniu" koncernów to chodzi o pierwszą połowę XX wieku. Chodzi o to, że "wspierane były przez rządy" poprzez zamówienia dla wojska (np. czołgi), lub przyzwolenie na niewolniczą pracę (III Rzesza)? No i "wspieranie przez rząd" nie oznacza państwowej własności.

Co do powstawania państwowego koncernu, to niech nasza państwowa zbrojeniówka będzie przykładem jak to działa.

Bronek

Pionier e-mobilności
Czyli dopóki będzie jeszcze coś na talerzyku to jemy, a jak zostaną tylko okruchy to damy psu. O ile ten coś jeszcze wyliże . Inaczej talerzyk do zmywarki i po sprawie.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ten cyrk dalej trwa ? 200000rocznie ??? Gdzie oni chca to sprzedawac ?? Moze jak to by kosztowalo 50000PLN to by zbyt sie znalazl, ale tak ?
Mam nadzieje ze to bedzie spektakularna kleska !

BigB00

Posiadacz elektryka
Ten cyrk dalej trwa ? 200000rocznie ??? Gdzie oni chca to sprzedawac ?? Moze jak to by kosztowalo 50000PLN to by zbyt sie znalazl, ale tak ?
Mam nadzieje ze to bedzie spektakularna kleska !
Chcesz mi powiedzieć, że jakby zaproponowali auto za powiedzmy 100 000 zł z segmentu C to nie brał byś jego nawet pod uwagę i nikt się też taki nie znajdzie?
Bycie malkontentem dla samego bycia malkontentem jest dla mnie niezrozumiałe.
Ja osobiście mam nadzieję, że spektakularnej klęski nie będzie - w końcu mówimy tu o budżecie Państwa, natomiast to czy im się to uda to już inna kwestia.

krzyss

Pionier e-mobilności
Chcesz mi powiedzieć, że jakby zaproponowali auto za powiedzmy 100 000 zł z segmentu C to nie brał byś jego nawet pod uwagę i nikt się też taki nie znajdzie?
Bycie malkontentem dla samego bycia malkontentem jest dla mnie niezrozumiałe.
Ja osobiście mam nadzieję, że spektakularnej klęski nie będzie - w końcu mówimy tu o budżecie Państwa, natomiast to czy im się to uda to już inna kwestia.
Leafy byly po 107tys. I teraz masz izere 45kWh za 100… wezmiesz izere ? W ciemno ?
dodatkowo rozmawiamy o czyms co ma byc za 4 lata… inflacja jest 10% jak nie wiecej…
Nie jestem malkontentem, tylko realista. Malo jest Narodowych biznesow ktore dzialaja dobrze, a jak zostana obsadzone “misiewiczami” to jest to marnowanie publicznych pieniedzy. Sorry ale ja wiem troche jak aktualnie dzialaja panstwowe firmy, i to nie ma szans wypalic.

BigB00

Posiadacz elektryka
Leafy byly po 107tys. I teraz masz izere 45kWh za 100… wezmiesz izere ? W ciemno ?
dodatkowo rozmawiamy o czyms co ma byc za 4 lata… inflacja jest 10% jak nie wiecej…
Nie jestem malkontentem, tylko realista. Malo jest Narodowych biznesow ktore dzialaja dobrze, a jak zostana obsadzone “misiewiczami” to jest to marnowanie publicznych pieniedzy. Sorry ale ja wiem troche jak aktualnie dzialaja panstwowe firmy, i to nie ma szans wypalic.
Z ciekawości. Skąd wiesz jaką pojemność baterii będzie miała Izera?
I nie, nie wezmę Izery w ciemno, ale porównam ją do konkurencji, a jeśli będzie lepsza w podobnej cenie to pewnie bym wziął.
Powiem Ci co mi się nie spodobało w Twojej poprzedniej wypowiedzi. Stwierdzenie, że chyba tylko za 50tys ją ktoś weźmie (w domyśle - bo to Izera?).
Dość blisko to stwierdzenia "za darmo bym tego auta nie wziął". A to już typowe dla malkontentów (najczęściej używane w stosunku do aut elektrycznych w ogóle).
Dlaczego mamy skreślać to auto tylko dlatego, że to Izera?

Żeby nie było, niespecjalnie wierzę w to, że będzie to rewolucja technologiczna za najlepszą cenę na rynku. Natomiast nie skreślam samego produktu tylko dlatego, że powstaje w Polsce.

krzyss

Pionier e-mobilności
Bylem na jej prezentacji w Warszawie. Tyle dowiedzialem sie od goscia na spotkaniu, 45 i 60kWh.
:)
Szukam kogos kto zalozy sie ze mna o duzego JD 3L czy do 2025 powstanie choc jedna dostepna do kupienia sztuka.

krist

Posiadacz elektryka
Żeby nie było, niespecjalnie wierzę w to, że będzie to rewolucja technologiczna za najlepszą cenę na rynku. Natomiast nie skreślam samego produktu tylko dlatego, że powstaje w Polsce.
W Polsce powstaje zdaje się tym momencie samochód elektryczny Stellantis, bedzie oferowany jako Fiat, Jeep, może też Alfa i Lancia. I mogę się założyc że powstanie i odniesie jakiś przyzwoity wynik na rynku. Premiera zdaje się późne 22 albo 23. Problem z Izerą jest cały czas ten sam, to jest projekt nastawiony na wydojenie pieniedzy podatnika, jawną kradzież w świetle prawa, po czym ktoś z bardzo ważnych ludzi władzy powie że na tą Izęre, przepraszam za cytat "srał kot" a on się przed chamstwem i prostactwem tłumaczyć nie będzie. Dokładnie tak się w tym momencie dzieje z projektem budowy polskiego promu morskiego. A prom to wbrew pozorom dużo prostszy w reazlizacji projekt.
Jedyna opcja żeby ten skok na kasę nie zakończył sie spektakularną klapą to zakończyć go jak najszybciej

marcinb

Zadomawiam się
Bylem na jej prezentacji w Warszawie. Tyle dowiedzialem sie od goscia na spotkaniu, 45 i 60kWh.
:)
Szukam kogos kto zalozy sie ze mna o duzego JD 3L czy do 2025 powstanie choc jedna dostepna do kupienia sztuka.
Jak powstanie to dostanę, czy mam kupić tego JD?